Hoe minimalisme mij verandering bracht

Nadat ik eind 2011 via boeken en blogs in aanraking kwam met minimalisme is mijn leven flink veranderd. Bij deze mijn veranderingen op zes verschillende vlakken.

1. Gezondheid

Door het niet essentiële te verwijderen uit mijn leven kreeg ik meer tijd voor mijn gezondheid. Ik beweeg nu meer en eet gezonder. Ook minimaliseerde ik de drang om me altijd te laten vervoeren door gemotoriseerde voertuigen en ging meer wandelen en fietsen. Hierdoor voel ik me fysiek beter en heb ik meer creatieve gedachten. Ook qua eten ging ik minderen met dat wat ik niet nodig had. Ik eet nu bijvoorbeeld geen dierlijke producten meer, en ook ongezonde vetten en suikers vermijd ik zoveel mogelijk.

Iemand die mij op dit vlak heeft geïnspireerd is Dr. Greger van Nutritionfacts.org. Ik heb zijn boek ‘How not to die’ gelezen en de echte doorslag om helemaal vegan te gaan eten was de documentaire ‘What the health’.

2. Daadkracht

Eind 2011 schreef ik mijn persoonlijke missie en kreeg ik een veel duidelijker beeld van wat mijn rollen, dromen en doelen zijn in het leven. Ik koos heel helder voor de dingen die ik écht belangrijk vind en hierdoor kon ik alles wat mij hier niet bij hielp met overtuiging en kracht verwijderen uit mijn leven. De hang naar veiligheid en de angst om mijn leven te ontdoen van dat wat geen waarde toevoegde was weg. Daar ging ik, op weg naar een nieuw leven.

Het nieuwe leven gaf me een enorme rust en focus omdat ik wist waar ik voor wilde gaan en omdat ik niet meer twijfelde of ik toch dit of toch dat wilde. Ik rekende af met de quarterlife crisis, vond het pad van mijn hart en dit zorgde er voor dat ik minder de vlucht zocht naar televisie, spelletjes, nieuws en andere zaken die mij niet verder hielpen.

3. Relaties

Door minimalisme ben ik gaan ontdekken dat de kleine en intieme kring telt. Mijn familie heb ik op nummer 1 gezet. Ook mijn vrienden zijn belangrijker geworden. Daarnaast ben ik meer gaan zoeken naar mensen die dezelfde waarden hebben als ik. Dit geeft veel kracht en support op het levenspad dat ik wil volgen.

4. Creativiteit

Na het ontdekken van minimalisme ging ik meer schrijven en zelf dingen maken. Ik werd niet meer afgeleid door dat wat er niet toe doet. Door te gaan mediteren werd ik ook op creatief vlak een ander mens. Ik weet nu dat de witte ruimtes belangrijk zijn. De momenten waarop er even niets gebeurt en er rust is. De momenten waarop je je even op je adem richt en datgene laat komen wat er komt.

5. Financieel

Het minst belangrijk, maar je hebt het wel nodig: geld en spullen. Door mijn spullen en uitgaven te minimaliseren werd het duidelijk wat ik écht belangrijk vind en wat ik écht nodig heb. Ik maakte een stuff-list en ontdekte dat het een enorme bevrijding voor me was om spullen en uitgaven los te laten en me veel meer te richten op de essentie. Inmiddels heb ik nog steeds tussen de 100 en 150 spullen en geef ik veel minder geld uit aan onnodige dingen die mij niet verder helpen waardoor ik geld overhoud voor de dingen die ik belangrijk vind.

6. Geven aan anderen

Door mijn blog en minimalisme heb ik ontdekt dat anderen helpen en inspireren mij enorm veel voldoening geeft. Daarom wil ik blijven geven. Dit platform is het grote voorbeeld: jou persoonlijk groei laten ontdekken en ervaren zodat je anders gaat denken. En als je anders gaat denken verandert je leven mee.


Het mens dat het minste heeft, is vaak het mens dat het meeste geeft.


Een quote van liefleven op Instagram, mooi.

Met al deze punten bij elkaar kan ik zeggen dat ik door het minimaliseren mijn leven heb geoptimaliseerd op bovenstaande vlakken. Wat een paradox.

Meld je aan voor de newsletter en ontvang een preview
van het boek 'Verlangen naar minder' in je mailbox!

GROWTHINKERS