Jelle’s favoriete verantwoorde kledingmerken voor mannen

Toen ik in de gaten kreeg hoe vervuilend de fast-fashion industrie is na het zien van The True Cost wilde ik hier nooit meer aan bijdragen. Ik besloot om mijn garderobe te veranderen in een capsule wardrobe en alleen nog maar te kijken naar duurzame merken. Inmiddels zijn er verschillende woorden voor dat soort merken zoals fairtrade, biologisch, eerlijk, ecologisch, milieuvriendelijk, natuurlijk en duurzaam. Maar wat is het juiste woord?

Emy Demkes van De Correspondent schrijft het volgende in haar nieuwsbrief:

Doordat het begrip duurzaam zo’n brede, vage betekenis heeft gekregen en het door bedrijven te pas en te onpas wordt gebruikt, pleiten sommige mensen om te stoppen met het woord.

Ik vind het een lastig vraagstuk. Ik gebruik het nu om aan te geven dat iets op een manier is geproduceerd, waarbij rekening is gehouden met de milieu-impact. Maar in hoeverre weet je of een modebedrijf echt alles doet om het milieu zo min mogelijk te belasten? Ik bedoel: biologische katoen mag dan beter zijn voor het milieu dan gewone katoen, maar het heeft nog altijd impact. En wat als een bedrijf gerecyclede materialen gebruikt, maar ook schadelijke verfstoffen. Is het dan wel duurzaam te noemen?

Patagonia heeft ervoor gekozen om voortaan het woord ‘verantwoord’ te gebruiken. Het impliceert dat het bedrijf de verantwoordelijkheid voelt en neemt om te werken aan het verkleinen van de sociale en milieu-impact.

Net als Patagonia houd ik ook van het woord ‘verantwoord’. Ik ervaar zelf ook een sterk verantwoordelijkheidsgevoel naar mezelf en anderen. Bij deze dus mijn lijst van favoriete verantwoorde kledingmerken voor mannen.

1. Patagonia

Het is nogal dubbel: Patagonia groeit, maar verzet zich wel tegen de consumptiemaatschappij die onze wereld aan het kapot maken is. Toch doen ze enorm veel. Patagonia is één van de weinige merken die levenslange garantie én een (gratis) reparatieservice aanbiedt. Ze zijn ze actief bezig met acties en initiatieven die wereld ten goede komen.

Good On You duurzaamheidscore: 13/15

t-shirt | Patagonia
jeans | Samsoe Samsoe
zonnebril | Dick Moby

View this post on Instagram

A post shared by @growthinkers on

2. ARMEDANGELS

ARMEDANGELS is al een tijd één van mijn favoriete duurzame merken omdat ze minimalistische kledingstukken maken. Ik bewonder ze want ze omdat ze een duidelijke visie hebben en steeds weer opnieuw werken aan hun verbeterpunten.

Good On You duurzaamheidscore: 14/15

longsleeve | ARMEDANGELS
pantalon | Filippa K
sneakers | Veja

3. Filippa K

Wat betreft de Good On You duurzaamheidscore loopt Filippa K een beetje achter. Ze doen te weinig metingen en deadlines wat betreft de impact die ze maken volgens Good On You. Ook verkopen ze nog dierlijke producten zoals leer, mohair en cashmere. Toch is het één van mijn favoriete merken omdat ze sinds lange tijd duurzaamheid als één van hun kernwaarden hebben. Ze maken minimalistische en stijlvolle kledingstukken waar ik graag iets meer voor betaal.

Good On You duurzaamheidscore: 11/15

longsleeve | ARMEDANGELS
pantalon | Filippa K
sneakers | Veja

3. Veja

Er zijn niet heel veel duurzame schoenenmerken die ik mooi vind maar Veja is er absoluut één van. Ik zie ook steeds meer mensen deze schoenen dragen en ‘that’s a good thing’. Ze zijn erin geslaagd om het duurzame aantrekkelijk te maken voor de massa.

Ik ben het meest blij met mijn witte Veja’s. Ik heb zelfs – heel minimalistisch – twee paar. Één versleten paar gebruik ik voor feestjes en festival. Het andere paar probeer ik mooi te houden en alleen te dragen tijdens speciale gelegenheden.

Good On You duurzaamheidscore: 13/15

sneakers | Veja

4. Organic Basics

Het Deense merk Organic Basics (opgericht in 2015) begon na crowdfunding met het fabriceren van duurzaam ondergoed voor mannen en vrouwen. Samen met de HEMA is het mijn favoriete merk wat betreft ondergoed en basics. Effen zwart, zonder poespas en kwaliteit.

Met de code GROWOBC4 krijg je 10% korting op je Organic Basics aankoop. Deze code is geldig t/m 10 november 2020.

Good On You duurzaamheidscore: 14/15

t-shirt | Organic Basics
boxershort | Organic Basics

5. Teym

Het Nederlandse merk Teym van Maxime Cartens maakt mooie minimalistische en stijlvolle essentials. Ik zie ze een beetje als de Nederlandse Filippa K. Maxime steekt veel tijd, liefde en aandacht in het zo goed en kwalitatief mogelijk produceren van de tijdloze items die ze op de markt brengt.

Het doel is de kledingstukken zó maken dat ze heel vaak en heel lang gedragen kunnen worden. Een mooi tegengeluid als je kijkt naar de fast-fashion waar het gaat om zoveel mogelijk collecties erdoorheen te jagen ten koste van de aarde.

coltrui | Teym
pak | Rhumaa

6. MUD Jeans

‘Met alleen afval scheiden kun je bij mij nu niet meer aankomen’ zei Bert van Son (oprichter MUD Jeans) laatst in een lezing en met een score van 15/15 op Good On You kunnen ze het niet beter doen. Ben je op zoek naar een mooie en duurzame denim? Koop of lease ‘m bij MUD Jeans en wees er heel lang blij mee.

Met de code JELLESAVED krijg je €15 korting op je MUD Jeans aankoop. De code is verlengd t/m 14 juni 2020.

Good On You duurzaamheidscore: 15/15

jeans Regular Dunn | MUD Jeans
denim jacket | ARMEDANGELS
trui | ARMEDANGELS

7. Wado

Toen ik deze sneakers zag langskomen in een advertentie op Instagram kocht ik ze meteen. Geloof me, dat overkomt mij niet vaak. De 80’s stijl van deze sneakers sprak me enorm aan maar ook de missie die ze hebben. Voor elke gekochte sneaker planten ze twee bomen en ze zijn gemaakt van gerecycled en biologisch materiaal.

sneakers | Wado
t-shirt | ARMEDANGELS
broek | ARMEDANGELS

Deze pagina bevat één of meerdere affiliate links, meer info hierover lees je hier.