Beter verhalen vertellen en luisteren met deze tips
Je kunt je vast wel een moment herinneren dat je niet bezig was met wat de ander zei en uiteindelijk niets meer kon herinneren van zijn of haar verhaal. De reden hiervoor was een gebrek aan luisteren met volledige aandacht en interesse.
Luisteren met volledige aandacht en interesse is begrijpen, interpreteren en evalueren wat de ander zegt en dat gaat niet vanzelf, er is moeite en concentratie voor nodig.
Om verschillende redenen luisteren mensen niet met volledige aandacht en interesse. Ze zijn vaak afgeleid door iets in hun omgeving, bezig met wat ze hierna gaan zeggen of hebben een andere gedachte in hun hoofd.
Het mooiste cadeau dat je iemand kunt geven is de volledige aandacht en interesse.
Zo word je een betere luisteraar.
1. Moedig mensen aan om door te praten
Waar het hart vol van is, loopt de mond van over. Vraag door en laat mensen doorpraten over een onderwerp. Als je goede vragen stelt kun je mensen tot inzichten brengen die ze nog niet wisten of hadden opgemerkt. Gebruik hiervoor een vraag die begint met ‘Waarom …?’.
2. Zorg voor opheldering
Help mensen begrijpen waarom ze denken over bepaalde zaken. Breng filosofie in het gesprek. Probeer geregeld te vragen om verduidelijking als je ergens niet zeker over bent. Dit laat zien dat je actief luistert en dat je oprecht geïnteresseerd bent in het verhaal.
3. Omarm kwetsbaarheid
Wees iemand bij wie je alles kwijt kunt. Bij wie je kunt uithuilen en je rauwe randen kunt laten zien. Niet iemand die medelijden toont, want dan lijden er twee mensen. Iemand die je goede adviezen kan geven en je niet voor gek verklaart.
4. Laat de ander merken dat je luistert
Je kunt dit doen door je hoofd te kantelen of te knikken. Ook het ‘hmm’ geluid helpt.
5. Empathie
Probeer te voelen wat de ander voelt en doormaakt door je in hem of haar te verplaatsen. In sommige situaties is dat lastig, maar probeer toch na te gaan hoe jij je in dit soort situaties zou voelen en vooral wat je dan nodig hebt.
6. Houd oogcontact en richt je lichaam naar de verteller
De ogen zijn het belangrijkste om in de gaten te houden tijdens een gesprek en houden het contact tussen jou en de ander vast. Door je lichaam te richten naar de ander geef je aan dat er interesse is. Zorg dat je rechtop zit en dat je lichaam iets naar de ander toe leunt; dit is positieve lichaamstaal en geeft de ander een goed gevoel.
7. Stel de emotie vast, niet alleen de woorden
Probeer aan te voelen wat de ander voelt in plaats van zegt door te kijken naar lichaamstaal, ogen en de manier van spreken. Door hier op te letten haal je de waarheid van de situatie naar boven; wat hij of zij voelt.
8. Minimaliseer interne en externe afleidingen
Haal alles weg uit je omgeving wat voor afleiding kan zorgen zodat je alle aandacht op de ander kunt richten. Probeer gedachten die niet gaan over dit gesprek te filteren en te bewaren voor een later tijdstip.
Velen van ons zijn al bezig met wat we gaan zeggen en wat wij vinden van wat de ander zegt. Schakel dit uit en richt je volledig op de woorden van de spreker om de meeste kwaliteit uit het gesprek te halen.
9. Wees niet bang voor stiltes
Stiltes kunnen heel veelzeggend zijn in een gesprek. Laat de stilte maar eens vallen en kijk de ander even aan. Laat het gesprek lopen zoals het loopt, daar horen stiltes bij. Door geforceerd te blijven doorpraten haal je de echtheid weg van het moment.
Een verhaal vertellen
Tijdens het verhaal vertellen is het heel belangrijk dat je je bewust bent van de volgende delen van een verhaal:
1. De setup
In de setup zet je de basis op van het verhaal. Je vertelt over de belangrijkste details die ervoor zorgen dat de ander zich een beeld kan vormen van de situatie. Doe dit kort en krachtig.
Hier komt een anecdote van een avond in Osaka (Japan) tijdens onze wereldreis.
‘De avond viel in Osaka en we hadden zin om iets avontuurlijks mee te maken in Japan. We liepen van onze Airbnb naar het centrum. Ik wilde heel graag een keer zo’n klein karaoke barretje binnenlopen en dan zingen en kijken wat er gebeurd’.
2. Het conflict
Het conflict gaat over onzekerheid en onvoorspelbaarheid. Het conflict is het meest interessante deel van het verhaal. Als je dit gedeelte goed uitlegt dan hangen de mensen aan je lippen.
‘Zonder te weten wat er ging gebeuren liepen we de karaoke bar binnen en gingen zitten. Ik begon met het zingen van een lied. We kregen van alle kanten eten en bier aangeboden van de Japanners die het geweldig vonden om twee Europeanen om zich heen te hebben. Rechts van mijn vriendin zaten twee mannen die zich nogal opmerkelijk gedroegen. Één van de Japanners zag er een beetje uit als een computernerd en zei soms wat in het Japans tegen mijn vriendin. Hier verstonden we natuurlijk niks van.
Vervolgens zong ik een duet met de barvrouw. Op dat moment werd de Japanse computernerd helemaal gek. Hij stond op en begon te schreeuwen in het Japans. Daarna knielde hij bij mij neer alsof hij me adoreerde en pakte mijn hand. Hij begon nog harder te schreeuwen’.
3. De oplossing
Met de oplossing laat je de onzekerheid en onvoorspelbaarheid verdwijnen. Het is het einde van het verhaal.
‘Vervolgens werden de twee mannen uit de bar verwijderd en bood de barvrouw ons haar excuses aan. Het gebeurde waarschijnlijk wel vaker’.
Zoals je leest is het conflict het allerbelangrijkste stuk. Je mag deze zo lang maken als je wil. De grootste fout die mensen maken is dat ze de setup of de oplossing veel te lang maken. Zorg dat je de allerbelangrijkste details van de setup vertelt en ga dan over naar het conflict.
Goede vragen stellen
Zelf ben ik een enorme graver en liefhebber van goede en diepe gesprekken. Sommige mensen vonden het zelfs vervelend. Zo zei een vriend een keer:
‘Waarom moet jij altijd weten waarom Jelle?’ Soms zijn dingen gewoon zoals ze zijn.
Je bent dus op de juiste plek. Ik ben een liefhebber en graaf graag tot ik niet meer kan graven. De emoties, drijfveren en diepgang van mensen vind ik fascinerend.
Wat kun je nou doen om een beter gesprek met iemand te krijgen? Hoe kun je betere vragen stellen die zorgen voor een leuker, beter en dieper gesprek?
Laat ik een voorbeeld noemen. Ik zat laatste te praten met een vriend van me. Ik zag dat hij de volgende lichaamstaal (onbewust) liet zien.
Hij was dus een beetje verveeld. Vervolgens dacht ik: ‘Wat kan ik hem vragen om zijn lichaamstaal meer open te krijgen?’ Ik wist dat hij nu een tijdje samenwoonde met zijn vriendin dus besloot hem hierom te vragen.
Het samenwonen is iets wat ook binnen mijn interesse ligt. Ik zocht dus naar een gelijkenis en naar een vraag over iets wat hem bezighoudt.
Dit is iets wat in zijn interesse gebied ligt. Het is iets waar hij dagelijks mee bezig is. Toen ik het hem vroeg zag ik dat hij meer ruimte innam en zijn hand verdween onder zijn kin. Hij ging meer met zijn handen praten en hij opende zich meer.
Bij deze mijn tips om betere en goede vragen te stellen.
• Verplaats je in de ander (empathie) en zoek naar het interesse-gebied van de ander. Stel vervolgens vragen die linken met de interesse van de ander en met die van jou.
• Zoek naar emoties achter de verhalen in plaats van de feiten.
• De vraag ‘Waarom … ?’ is altijd een sterke om te gebruiken.
• Deze quote blijf ik inspirerend vinden:
Great minds discuss ideas; average minds discuss events; small minds discuss people.
Je kunt het dus over andere mensen hebben, maar dat is in mijn ogen op een gegeven moment niet meer inspirerend en interessant. Het heeft namelijk geen zin om je te vergelijken met anderen. Je wil het beste uit jezelf halen en dat helpt daar niet bij. Je kunt ook herinneringen en ervaringen bespreken. Dat is ook fijn, tot op zekere hoogte.
Het praten over ideeën vind ik het meest inspirerend. Wat kun je doen om tot je beste zelf te komen? Wat kun je in de wereld zetten? Wat is jouw unieke kracht?
Bij deze nog een paar andere dingen die de gesprekken met de ander beter maken.
Stel ‘goede' vragen maar, maak ook statements.
Goede vragen stellen is een mooie skill maar zorg dat je de ander niet bombardeert met vragen. Dit zorgt er uiteindelijk voor dat het een soort diepte-interview wordt. Dus terwijl je de vragen stelt geef dan ook je mening over datgene of mix het met een verhaal.
Voorbeeld:
VRAAG: Wat is je favoriete keuken?
ANTWOORD: Ik vind de Indonesisch keuken heel lekker maar ik houd niet van pittig eten.
JIJ: Haha, pittig eten. Ik vind dat echt geweldig lekker maar het kan natuurlijk altijd te extreem zijn. Ik was ooit …
Je had op dat moment ook een vraag kunnen stellen, maar een statement werkt lekkerder. Het geeft ook weer een reden om een verhaal te vertellen.
Praat niet alleen over feiten, maar ook over emoties.
Stel je bent in Berlijn geweest. Je kunt dan vertellen over wat je allemaal gedaan hebt, maar op een gegeven moment is dat niet meer interessant.
‘Ja we waren vroeg opgestaan en toen gingen we naar een museum. Die avond hebben we nog een club bezocht en zijn we rond middernacht weer naar ons hotel gelopen'.
Het is veel interessanter om over emoties te praten.
‘Ja we waren vroeg opgestaan en toen werden we verwelkomt door de hele aardige gastvrouw die ons ontbijt op bed bracht. Dat was echt zo'n leuk begin van de ochtend. Daarna het museum wat een beetje tegenviel omdat we heel lang in de rij moesten staan. In de club hebben we de hele avond enthousiast staan dansen en meezingen op goede muziek. Berlijn was voor mij echt thuiskomen, vooral als ik mensen om me heen had die daar echt wonen, ik kreeg er een heel rustig en kalm gevoel van'.
Welk verhaal is interessanter?
Dus.
Bedank anderen.
Luister.
Vertel met passie.
Stel goede vragen.
Heb mooie gesprekken en dans.