Meer voldoening uit je werk halen


Voldoening is een toestand waarin je niet ‘meer’ verlangt dan wat er is. Het is tevreden zijn met dat wat je doet. Dat het niet aan je knaagt. Knaagt omdat je meer kan of wil. Knaagt omdat je het uiterste uit jezelf wil halen en dat met je huidige werk en leven niet lukt.

‘The Man in the Mirror'

Ik maak me zorgen. Er lijkt nu allemaal nog niet zoveel aan de hand, maar als we zo doorgaan houdt het op voor ons en de generaties die na ons komen. Ons nageslacht gaat het heel moeilijk krijgen met een vervuilde en uitgeputte aarde die door ons vergeten en genegeerd is. Ons nageslacht zal later boos op ons zijn en zeggen: ‘Waarom hebben ze dit niet eerder gezien en er iets aan gedaan?’.

Zo is er de man die twijfelt of hij zonnepanelen moet gaan installeren omdat dat misschien niet voordelig is voor zijn portemonnee. Tegen die man zou ik willen zeggen: ‘Denk eens aan je nageslacht. Alleen jij kunt de verandering maken. Kijk eens naar de man in de spiegel’.

Ik denk dat we diep van binnen allemaal deze wereld willen verbeteren en anderen willen inspireren om dit ook te doen. Anderen inspireren om te komen tot bewustwording. Want eerst is er de bewustwording, en dan de actie.

Maar velen van ons zijn verdoofd. Verdoofd door ‘het normale leven’. Verdoofd omdat je geld moet verdienen en omdat je je wereld heel klein houdt. Omdat je niet verder kijkt dan jezelf en je eigen gezin, vrienden of familie. ‘Als het met mijn kroost maar goed gaat’. ‘Als ze er maar warmpjes en comfortabel bij zitten’.

Maar kijk eens in de spiegel. Waar komen al die producten vandaan die je om je heen hebt staan? Hoe, waar en op welke manier zijn ze geproduceerd? Die kleding die je draagt is hoogstwaarschijnlijk gemaakt door een hardwerkende vrouw achter een naaimachine die veel te laag wordt betaald.

Ik hoop dat dit jou ook beweegt en dat je hier net als ik om geeft. Dat je ook met de volgende gedachte loopt: ‘Wat kan ik met mijn krachten en talenten doen om anderen te inspireren en daarmee deze wereld te verbeteren?’.

We voelen geen voldoening als we werken voor iets dat geen verbetering, verandering of bewustwording teweeg brengt. We voelen geen voldoening als we als een lege huls staan te werken voor een bedrijf dat het niet goed met de wereld voor heeft. We voelen geen voldoening als dus onze ogen bedekt zijn zodat we de waarheid niet zien. Verblind door het systeem.

We voelen wél voldoening als we wakker geschud zijn. Als we zien hoe het systeem werkt en er bewust iets aan gaan doen. Bij deze een tekst uit een nummer waar ik van houd:

Michael Jackson – Man in the Mirror

I'm starting with the man in the mirror
I'm asking him to change his ways
And no message could have been any clearer
If you wanna make the world a better place
Take a look at yourself and then make a change

Michael Jackson was even oud als ik nu, toen hij dit nummer schreef. Ook hij was ermee bezig.

Anderen over voldoening

Ook Tony Robbins spreekt op een interessante manier over voldoening. Na het zien van zijn tranentrekkende documentaire ben ik gaan kijken en luisteren naar zijn artikelen en verhalen en het volgende maakte de meeste indruk op mij: het verschil tussen ‘The Science of Achievement' en ‘The Art of Fulfilment'. Oftewel de wetenschap van ‘iets bereiken’ en de kunst van de ‘voldoening’.

Waarom hing Robin Williams zichzelf op?

Hij geeft het voorbeeld van de acteur Robin Williams. Iemand waar we allemaal van hielden omdat hij een zo geestig en inspirerend acteur was. Robin Williams had alles bereikt wat hij wilde bereiken. Hij won zelfs een Oscar voor een niet komische rol, een doel dat hij voor zichzelf had gesteld. Alles lukte in zijn leven, alles. Maar Robin Williams hing zichzelf op. Waarom? “Hij vond geen voldoening in zijn leven”, zegt Tony Robbins.

Iets willen bereiken is een hele duidelijke doelstelling. Je kunt een Oscar winnen of je bereikt een winst van 100.000 euro op jaarbasis. Maar voldoening ergens van hebben is een veel ingewikkelder, veel gecompliceerder proces.

Ook door het boek ‘Man’s Search for Meaning’ van Viktor Frankl ging ik opnieuw kijken naar de betekenis die ik geef aan mijn leven en de voldoening die ik daaruit haal.

Viktor Frankl was hoogleraar neurologie en psychiatrie en zat tijdens de Tweede Wereldoorlog opgesloten in een concentratiekamp. Ondanks alle leed en ellende in het kamp gaf hij zijn leven elke dag weer betekenis en gaf het hem voldoening. Het was zijn liefde voor een vrouw maar ook de kracht die hij haalde uit het observeren en helpen van anderen in het kamp. Zijn enorm sterke gevoel dingen te doen die hem voldoening gaven, dat was zijn redding maar hij zag het bij vele anderen fout gaan. Velen om hem heen hadden na een aantal tegenslagen al snel niks meer om voor te leven en zij overleefden het daarom ook niet.

Nadat hij vrij werd gelaten uit het kamp schreef hij een boek over zijn bevindingen in het kamp en was dit zijn doel voor de toekomst:

Mensen helpen om een waardevolle betekenis aan hun leven te geven.

Er zijn volgens Viktor Frank drie verschillende manieren om deze betekenis te vinden en er voldoening van te hebben:

1. Door middel van werk of een daad.
2. Door iets te ervaren of iemand te ontmoeten.
3. Door onze houding ten opzichte van onvermijdelijk pijn lijden.

De volgende quote uit het boek maakte op mij ook veel indruk:


Live as if you were living for the second time and had acted as wrongly the first time as you are about to act now.


Met andere woorden, doe alsof je je leven leeft voor de tweede keer en zorg dat je de fouten uit je eerste leven (dit leven) niet nog een keer maakt. Moeilijk om daadwerkelijk in praktijk te brengen maar het gevoel zegt genoeg. Het is de voldoening vinden. De voldoening die Robin Williams volgens Tony Robbins niet vond.

Steve Pavlina, schrijver van het boek ‘Personal Development for Smart People’ dat ik las in februari 2014 geeft op de volgende manier betekenis en voldoening aan zijn leven. Hij schreef het voor zichzelf op:

Bewust en moedig leven met liefde en compassie, het beste in anderen wakker maken en deze wereld in vrede verlaten.

Steve Pavlina raakt hier heel veel vind ik. Ook hij inspireerde mij om op zoek te gaan. Het speelt al een tijd bij mij, en na het veelvuldig maken van zijn opdracht kwam ik uiteindelijk op het volgende:

Jou de kracht van persoonlijke groei laten ontdekken en ervaren. Jou inspireren om een verandering te maken voor jezelf en voor de wereld.

Ik daag jou ook uit om na te denken wat jij geeft aan de wereld. Hoe kun je jouw leven meer inrichten door aan anderen en de wereld te geven?

Bij deze de tool die Steve Pavlina geeft op zijn blog en in zijn boek om jouw ware betekenis in het leven te vinden. Een hele krachtige.

1. Pak papier of open een programma waarin je kan schrijven.
2. Schrijf bovenaan: Hoe geef aan ik mijn werk en leven een grotere waardevolle betekenis?
3. Schrijf het eerste antwoord op dat naar boven komt.
4. Herhaal nummer drie net zolang tot je het antwoord schrijft dat zorgt voor de tranen in je ogen. De tranen van ‘The Man' die in ‘The Mirror' kijkt.

Deze pagina bevat één of meerdere affiliate links, meer info hierover lees je hier.