De oneindige voordelen van duurzame energie

Ok, je wil duurzamer leven maar ook niet alles inleveren op het gebied van comfort, gemak en luxe. Ik snap dat. Ik kan er bijvoorbeeld voor kiezen om nooit meer in een auto te rijden, nooit meer te vliegen en nooit meer spullen te kopen.

Ik kan ervoor kiezen om onder een brug te gaan wonen en niet meer te douchen. Ik ben dan enorm duurzaam aan het leven maar geniet ik er nog van? Nee. Je zou kunnen zeggen dat ik dan last heb van ‘ecorexia’. Het gevoel dat ik nooit genoeg kan doen om deze wereld groener te maken.

Ecorexia had ervoor kunnen zorgen dat ik die reis niet had gemaakt. Die reis die mijn leven veranderde. Maar moest dat nou in Brazilië? Daar waar ik getroffen werd door de bliksem van bewustwording? Ik kreeg daarop de volgende reactie:

“Kon hij niet getroffen worden door die “bliksem van bewustwording” op de Veluwe? Scheelt nogal wat CO2 namelijk.”

Ecorexia kan er ook voor zorgen dat je een duurzame criticus wordt en anderen gaat beoordelen en bekritiseren op duurzame keuzes. Niet leuk, niet lief, niet doen. Er is nog nooit iemand beter geworden van de harde kritiek van anderen, wel door bewustzijn te verspreiden middels inspiratie en waarde.

Ik wil geen blogger zijn die jou ecorexia aanpraat. Ik wil een blogger zijn die jou inspireert om elke dag bewust te zijn van je keuzes. Want een dag zit vol met keuzes.

Miljoenen flexitariërs kunnen bijvoorbeeld veel meer impact maken dan tienduizenden veganisten. Het moet ook helemaal niet gaan om dit soort labels, het is veel belangrijker wat dit alles teweeg brengt.

Een andere wereld

Laatst reed ik langs de Europoort, een groot industrie -en havengebied vlakbij Rotterdam. Een gebied waar wordt gewerkt aan aardolie. ‘Het lijkt wel alsof we in een andere wereld rijden’ zei mijn vriendin.

We reden inderdaad in een andere wereld. In een wereld die niet van ons leek te zijn en niet voelde als ‘van ons’. Een wereld die eigenlijk al niet meer klopt met nu, met de 21ste eeuw. Met ons bewustzijn van nu. Nu nog aardgas, kolen en olie?

Ik dacht meteen aan een scène uit de film ‘The Matrix'. Een donkere en rokende wereld waar je longen meteen zwart van worden. Zwarte torens met lichtjes, en die lichtjes zijn mensen die worden gebruikt als batterijen. Batterijen waar de robots van leven, want die hebben in ‘The Matrix’ de wereld overgenomen.

Die wereld vergelijk ik met te laat zijn. Met afhankelijk zijn en er niets meer aan kunnen doen. Met machteloos toekijken.

Als we nog lang doorgaan met fossiele brandstoffen (iets wat eindig is) dan staan we daar. Machteloos en afhankelijk kijkend naar die iPhone die niet meer aangaat omdat hij niet meer kan worden opgeladen.

Hadden we maar eerder ingegrepen. Geen stroom meer. Geen internet meer. Geen kennis meer delen of opzoeken. Niet meer Skypen met iemand aan de andere kant van de wereld. Ach, dan vlieg ik er toch gewoon naartoe? Kan ook niet meer.

Fossiele brandstoffen

Fossiele brandstoffen, wat zijn dat eigenlijk? Het is zonne-energie die miljoenen jaren lang is opgeslagen in de vorm van plantenresten in de zeebodem. Ze zijn ontstaan uit resten van planten en dieren die miljoenen jaren terug leefden. [1]

We gebruiken nu enorm veel fossiele energie en dit leidt tot een flinke opwarming van de aarde. De vraag naar die fossiele energie wordt alleen maar meer en meer. Het klimaatakkoord van Parijs stelt dat de CO2 uitstoot in 2040 nul moet zijn als we onder de 1,5 graden opwarming van de aarde willen blijven.

Wat als de aarde 2 graden is opgewarmd?

Een paar feiten uit het boek ‘De verborgen impact' van Babette Porcelijn. Een korte schets van de wereld als we op 2 graden zitten, maar eerst dit:

Duurzamer leven doe ik het liefst met een lach en een traan, want alleen maar huilen in een hoekje en serieus en zwaar doen over hoe het is gesteld brengt mij niet verder. Ik geef je daarom altijd een lach en een traan.

Een traan:

Zie een wereld voor je waar het water in Amsterdam tot kniehoogte staat. Het koraal in de Great Barrier Reef lost op en de vernietigende kracht van de orkanen is met 15% gestegen. 30% van alle diersoorten is met uitsterven bedreigd. Slik.

Een lach:

Met o.a. duurzame energie kunnen we de opwarming van de aarde stoppen als er meer mensen gebruik van gaan maken. Dan snorkelen we straks nog om al dat mooie koraal te kunnen zien en onze dieren kunnen gewoon blijven leven.

Ik zie het ook in de dorpen. Daken die vol liggen met zonnepanelen. Dat is de toekomst!

Waarom kiezen voor duurzame energie?

Omdat het kan. Omdat het mogelijk is en omdat het niet meer kost. Omdat wij willen dat onze kinderen ook een mooie wereld krijgen, toch?

Ok, doe even net alsof je vanuit je raam naar buiten kijkt. Wat zie je liever voor je?

Die zwartgeblakerde wereld met torens en lichtjes? Met rokende schoorstenen en fabrieken die dag en nacht staan te loeien? Daar waar enorme bergen zwarte massa naartoe gaan en waar enorme bergen zwarte massa worden afgevoerd?

Of zie je liever huizen met groene daken, bomen, planten en stromend water? Speeltuinen, groene landschappen, zonnepanelen en windmolens?

Voordelen van duurzame energie

Naast het uitzicht op een betere wereld en ‘dat beeld wat we veel liever zien’ zijn er nog meer voordelen van duurzame energie.

1. Het is oneindig

Aardgas, olie en kernenergie, allemaal eindig. Ok, er zijn wetenschappers die zeggen dat onze zon over zoveel miljard jaar gaat ontploffen, maar dat is wel een even een ander perspectief dan de tientallen jaren die we nog hebben met het gebruik van onze fossiele brandstoffen.

Wat is er dan wel oneindig? Energie via wind en zon, hell yeah! En Vandebron biedt het aan.

Better questions, lead to better answers. Vandebron ontstond toen drie mannen zich de volgende vraag stelden:

Waarom kunnen we elektriciteit niet gewoon rechtstreeks van een windmoleneigenaar kopen?

Bewustwording is voor mij belangrijk, dat is voor mij ook weten waar iets vandaan komt als je het koopt. Net als dat ik wil weten waar mijn kleding vandaan komt weet ik met Vandebron waar mijn energie vandaan komt.

Niet langer een abstract product uit het stopcontact, maar windenergie van Jaap en Feikje of zonne-energie van Alex. Zij die moedig waren om in duurzame energie te investeren. En met jouw geld kan dus weer verder worden geïnvesteerd.

Vandebron is gericht op de energiemarkt van de toekomst dus ook als je zelf duurzame energie wil opwekken zit je al goed. Een duurzame keuze waarbij je niet hoeft in te leveren op comfort, gemak, of luxe. Hoe mooi is het om te weten dat jouw stroom lokaal is.

Échte groene stroom die bij een boer vandaan komt en die juist te veel heeft. Die wil delen, er zelf ook nog wat aan overhoudt en iets doet wat het milieu ten goede komt. Want eerlijk is eerlijk. We willen misschien wel iets doen, maar daar krijgen we ook graag iets voor terug.

2. Het is niet vervuilend

Al het eindige (aardgas, olie en kernenergie) is vervuilend. Vervuiling doodt elk jaar 9 miljoen mensen [2] en zelf merk ik het ook steeds meer: last van mijn luchtwegen. Dan komt klimaatverandering ineens heel dichtbij. Nee niet dichtbij, het zit in mij. In mijn longen. De fossiele brandstoffen zijn via veel te veel scooters in Amsterdam bij mij naar binnen gedrongen.

3. Fossiele brandstof maken kost energie, duurzame energie niet

Bij de productie van de energie uit kolen, olie en gas gaat heel veel energie verloren. Bij kolen is dat 55%, bij gas 45% en bij olie 18%. [3] Deze manier van energie maken is dus niet effectief. Zon -en windenergie kost niets om te maken, de aarde geeft het al en het komt rechtstreeks van de bron.

4. Je mag trots zijn op jezelf

Je kunt je onderdeel voelen van de beweging die deze wereld beter en groener wil maken. Hoe klein ook, je mag jezelf daarvoor prijzen. Je mag daar trots op zijn. Jij, ja jij.

Daarnaast mag je trots zijn op de wereld die je vervolgens geeft aan de wereld die je achterlaat. Voor jouw kinderen en kleinkinderen of voor de kinderen en kleinkinderen van de mensen waar jij van houdt.

Een dag zit vol met keuzes

Klimaatverandering. Het klinkt misschien soms nog ver weg. Voor mij steeds minder. Ik zie de orkanen krachtiger worden en ik voel mijn luchtwegen.

Een dag zit vol met keuzes. Kijk uit voor ecorexia maar laat die keuzes die jij dagelijks maakt voor een groot deel duurzaam zijn. Want het komt dichterbij. Steeds dichterbij. En jij kunt iets doen om dat te stoppen.

Elke beslissing of keuze die jij maakt heeft een negatieve of positieve impact op de aarde. Hoe slimmer we kiezen, hoe sneller we samen groeien naar die mooiere en groenere toekomst.

Wil jij net als ons ook overstappen op groene stroom? Met de goeie energie van Vandebron krijg jij niet alleen 100% duurzame stroom uit Nederland, maar ook tot €100 korting.

Vandebron geeft ons voor iedere overstapper hetzelfde bedrag dat jij aan korting krijgt zodat we met growthinkers voor jou artikelen, podcasts en video’s over persoonlijke groei, minimalisme en duurzaamheid kunnen blijven maken.

Ben je benieuwd hoe je naast het kiezen voor groene stroom nog meer impact kunt maken? Vandebron schreef een whitepaper over manieren om je huis te verduurzamen, je kunt ‘m downloaden via de link.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Vandebron

Beeld: Vandebron


FOOTNOTES
[1][3] Porcelijn, B. (2017). De verborgen impact. Amsterdam, Nederland: Uitgeverij Q
[2] Vervuiling doodt elk jaar 9 miljoen mensen, OneWorld