De universele voordelen van minimalisme

1. Meer geld.

Heel simpel: omdat je minder uitgaven hebt, houd je meer geld over. En wat dacht je van minder onderhoud en verzekeringen? De weg naar meer geld zit niet alleen in meer verdienen, maar ook in minder bezitten. En minder bezitten schept weer ruimte voor een kleiner huis, want kleinere huizen:

• Zijn makkelijker te onderhouden
• Kosten minder
• Zorgen voor beter contact met familie
• Zijn makkelijker te verkopen

2. Meer tijd en energie.

Onderzoek doen, schoonmaken, onderhouden, repareren. Des te meer spullen, des te meer tijd en energie het kost om alles te organiseren.

The easiest way to organize your stuff is to get rid of most of it — The Minimalists

Onze spullen kosten tijd en energie. Leven met minder betekent meer tijd en meer energie voor andere dingen die belangrijker zijn dan spullen.

3. Je vergelijkt je minder met anderen

Een competitie die je nooit kunt winnen: ‘de competitie met anderen’. De competitie is niet te winnen omdat iedereen anders is en een ander pad bewandelt in het leven. Ook de competitie van ‘meer, meer, meer’ is niet te winnen. Want zodra je denkt gewonnen te hebben wil je, je raadt het al, meer. Wees je eigen, unieke zelf en zeg nu eens tegen jezelf: ‘Ik ben genoeg’. Nog een keer. ‘Ik ben genoeg’. Herhaal het vandaag nog zo vaak als je kan. Je bent genoeg en die ander is ook genoeg.

Door op te gaan ruimen reken je af met de niet te winnen competitie van meer, meer, meer.

4. Meer tevredenheid

Materiële dingen zullen ons hart nooit blijvend vervullen want spullen maken ons niet gelukkig op de lange termijn. Zodra we de cyclus van meer en meer doorbreken ontdekken we pas waar de échte ontevredenheid maar ook de échte rijkdom in zit.

5. Je laat minder voetsporen achter

Minder nutteloos en dwangmatig consumeren en minder meedoen met het consumentisme zorgt voor minder afval en vervuiling. Met minimalisme kun je de economie op een bewuste manier beter maken. Steek geld in lokale bedrijven die passie hebben voor het product dat ze verkopen. Steek geld in ervaringen. Als iedereen meer bewuste keuzes zou maken dan maken we op de lange termijn een economie die gebaseerd is op persoonlijke verantwoordelijkheid en interactie binnen een gemeenschap. Een economie die niet op het gevoel gebaseerd is van ‘niet genoeg zijn’ en daarom heel veel te kopen wat we niet nodig hebben.

6. Je gaat voor spullen met meer kwaliteit

Meer bezitten is niet per se beter. Kwalitatief betere spullen bezitten is dat wel. Zodra je het onbewust consumeren gedag zegt is er ruimte voor het bewuste consumeren en dus ruimte voor kwaliteit en duurzaamheid.

7. Minder afleiding

In deze tijd is overal afleiding. Minder afleiding is meer focus. En focus is meer gedaan krijgen.

Live the focused life, it’s the best kind there is. — Cal Newport

8. Minder stress

Stel je eens een rommelige viezige kamer vol met spullen. Stel je nu een schone kamer voor met weinig spullen. Waar krijg je meer stress van en welke geeft je een kalm gevoel? Weinig bezitten is fijn, maar minder willen is nog veel fijner.

9. Meer geven aan anderen

Als er meer tijd, energie en geld vrijkomt is er meer om te geven aan anderen. Wat kun je geven aan de mensen om je heen?

10. Meer vrijheid.

Met verzamelen en te veel spullen kom je op een punt dat niet jij de spullen bezit, maar de spullen jou:

Als je wil vliegen kun je het beste alles opgeven wat jou naar beneden haalt.

De eerste stap naar een leven met meer betekenis is dat te verwijderen wat daar niet bij helpt. Een stap naar vrijheid. Om te vliegen naar het leven dat je wil leven.

11. Minder rommel

Een huis met minder spullen is automatisch altijd een opgeruimder huis. En dat is heel fijn.

12. Meer overzicht

Na flink opruimen kun je dat wat overblijft makkelijk vinden en ben je minder tijd kwijt aan het zoeken van je spullen. Dat wat overblijft zijn vaak de favorieten. De favorieten waar je zuiniger op bent en beter voor zorgt.