Zo maak en houd je vrienden voor het leven

Inhoud

                              Laatste update — 24 juni 2023

    Wat is een vriend voor het leven?

    Een vriend voor het leven is bijna hetzelfde als een romantische relatie, je hebt alleen geen seks met elkaar. Je kunt volledig jezelf bij de ander zijn, er is wederzijds respect en vertrouwen en je hebt gedeelde waarden en interesses. Ze voelen bijna als een familielid waar je een diepe connectie mee hebt.

    Dit zijn de 3 hoofdbestanddelen voor het maken van vrienden voor het leven:

    1. Gemeenschappelijke interesses; dit is de basis voor het maken van vriendschappen.
    2. Frequentie van contact; hoe vaak zie je en spreek je elkaar?
    3. Nabijheid; woon en leef je dichtbij elkaar?

    Deze 3 punten veranderen als we als persoon veranderen maar ook als we veranderen van locatie, werk, studie of school.

    De schooltijd

    Tijdens je schooltijd gaan punt 2 en 3 vanzelf (frequentie van contact en nabijheid). Elke dag zie je dezelfde mensen waardoor je op een natuurlijke manier vrienden maakt gebaseerd op je interesses. Één van die interesses waren voor mij de Backstreet Boys. Op de Basisschool hoorde ik bij de ‘populaire’ jongens die de Backstreet Boys nadeden op weekafsluitingen. Ik was Brian en stiekem wilde ik ook weleens AJ zijn omdat hij zo krachtig kon rappen. Nick was ik gewoonweg niet omdat ik niet blond was. Die andere twee, ja, die hadden geen tekst dus niet interessant om te playbacken.

    Beschermers van herinneringen

    Een aantal jongens van mijn schooltijd zijn later vrienden geworden. Het zijn nu de vrienden die de eerdere versies van mij kennen en daar zit iets heel waardevols in. Het geeft een fijn gevoel om samen met hun herinneringen op te halen en er soms keihard om te lachen. Het zijn de ‘beschermers van je herinneringen’ zoals Alain de Botton zo mooi schrijft in het artikel ‘Why Old Friends Matter’:

    “Deze vrienden fungeren als doorgeefluiken naar vroegere versies van onszelf die dagelijks ontoegankelijk zijn, maar die enorm belangrijke inzichten bevatten. In het gezelschap van de oude vriend maken we de balans op van de reis die we hebben afgelegd. We krijgen te zien hoe we geëvolueerd zijn, wat ooit pijnlijk was, wat belangrijk was of waarvan we helemaal vergeten zijn dat we er intens van genoten hebben. De oude vriend is een beschermer van herinneringen waar we anders een schadelijke, ijle greep op zouden hebben.”

    Ook op de Middelbare school en de Toneelschool zag ik dezelfde mensen elke dag weer. Er veranderde voor mij veel wat betreft interesses. Ik ging van een alto die de HAVO deed naar een acteur in wording die over zijn klasgenoten heen rolde en de kleur geel moest spelen met een masker op.

    En toen, ja, toen studeerde ik af en zat ik daar op mijn zolderkamer in Utrecht. Dan ben je dus afgestudeerd en ga je aan het échte werkende leven beginnen. De frequentie van contact moet je zelf initiëren (punt 2) en de nabijheid (punt 3) verandert. Vrienden gaan verschillende kanten op en veranderen, net als jij.

    Toen ik 24 was ging ik ging werken bij de Winkel van Sinkel. Ik ontmoette daar twee vrienden met wie ik naar Brazilië ging. Ook zij zagen me extreem snel veranderen toen ik het boek ‘Denk groot & word rijk’ las van Napoleon Hill. Als je benieuwd bent naar dit verhaal raad ik je aan om mijn boek ‘Verlangen naar minder' te lezen.

    Na deze onvergetelijke reis in Brazilië (toen ik 27 was) besloot ik in Nederland om mijn eigen pad te gaan bewandelen en met gezonde schijt in mijn rugzak begon ik aan een nieuw avontuur qua werk. Sommige leeftijdgenoten begonnen ook aan een gezin en die twee componenten (werk en een gezin en soms ook een combinatie van beiden) nemen veel tijd in beslag.

    Conclusie: tijdens de tweede helft van je leven wordt het steeds lastiger om nieuwe vrienden te maken en oude vrienden te blijven zien.

    De tweede helft van je leven

    Zodra je in de tweede helft van je leven zit zul je twee categorieën vrienden hebben:

    • Vrienden die je hebt gemaakt tijdens de tweede helft van je leven. Deze vrienden passen nu misschien beter bij je interesses waardoor je meer verbinding voelt. Vergeet alleen niet dat ze geen beschermers van je herinneringen zijn.

    • Vrienden die je hebt gemaakt tijdens je schooltijd. Zij zijn de beschermers van je herinneringen en zullen net als jij een bepaalde kant op veranderd zijn.

    In deze periode — als we op de helft van ons leven zitten – geldt in vele gevallen: hoe ouder we worden, hoe zelfverzekerder we worden en dus beter weten wat we wel en niet leuk vinden aan de ander. Hierdoor gaat ook onze tolerantie naar beneden als we iets niet leuk vinden. Dit kan ervoor zorgen dat je bepaalde interesses niet meer deelt en daardoor dingen minder leuk bent gaan vinden aan sommige oude vrienden.

    Vrienden tijdens de tweede helft van je leven

    Dit zijn mijn adviezen wat betreft vriendschappen in de tweede helft van je leven.

    • Blijf nieuwe vrienden maken. Hoe doe je dit? Vind groepen mensen of zoek contact met mensen die jouw interesses delen, show up en houd die telefoon erbuiten als bij elkaar bent. Blijf deze mensen frequent zien.

    • Blijf investeren in je oude vrienden door de frequentie van contact te vermeerderen maar ook door je tolerantie voor datgene wat je niet leuk vindt en wat niet resoneert iets naar beneden te schroeven. Richt je op wat je wél leuk vindt en ga eventueel in gesprek over wrijvingen. Pak dit aan met respect en misschien zul je elkaar later nog bedanken.

    • Laat ontmoetingen met oude vrienden zoveel mogelijk gebaseerd zijn op de interesses die je deelde en nu nog steeds deelt. Want de waarheid is ook: hoe meer tijd je met iemand spendeert hoe minder je je gaat ergeren aan de dingen die je niet leuk vindt aan iemand.

    Blijf elkaar zien en daarnaast, alles is in verandering dus ook zij.

    Dit artikel bevat affiliate links. Wanneer je iets koopt via zo'n link krijgen wij daar een commissie van. Een directe manier om ons te supporten en de website up-to-date te houden #onlybuyitwhenyouneedit. Onze website draait op 100% hernieuwbare energie via mijn.host. Om ons website verkeer in te zien maken we gebruik van Fathom Analytics, die jouw privacy respecteert en geen cookies gebruikt. Onze podcasts worden gehost via Transistor.fm.

    Join Jelle's newsletter met elke maand nieuwe aanraders, gedachten en artikelen. 

    auteur + spreker — Met een hoofd vol zorgen vertrok ik in 2011 voor een reis naar Brazilië en las daar het boek 'Denk groot & word rijk’ van Napoleon Hill. Het boek en de reis veranderden mijn leven compleet. Terug in Nederland ging ik bloggen om net als Napoleon Hill anderen te helpen en te inspireren. In 2018 schreef ik het boek ‘Verlangen naar minder' (15.000+ exemplaren verkocht) over mijn zoektocht naar een bewuster en duurzamer leven. Benieuwd naar mijn favoriete boeken? Bekijk ze hier!