
Wat is duurzame kleding en waarom is het belangrijk?
Waarom is duurzame kleding belangrijk? Wat is het? Waar wordt het gemaakt? Wat zijn de nadelen en de belangrijkste keurmerken? Je leest het allemaal in dit artikel.
Inhoud
Laatste update — 17 april 2024
Wat is duurzame kleding?
Bij duurzame kleding wordt bewust gedacht aan de veiligheid en de gezondheid van onze planeet, aan dieren en aan mensen. Denk aan het gebruik van duurzame materialen, productie met zo min mogelijk vervuiling en watergebruik, werknemers die een leefbaar loon krijgen en eerlijk worden behandeld en kleding van goede kwaliteit zodat het langer meegaat.
De fast fashion merken nemen deze bovenstaande punten over het algemeen dus niet mee. Daarnaast blijven ze maar produceren en verkopen gebaseerd op trends die je zou moeten volgen. Hierdoor is een kledingstuk een wegwerpproduct geworden en niet iets wat je zo lang mogelijk wil dragen.
Door te kiezen voor duurzame kleding geef je je geld en je stem niet aan de fast fashion industrie maar aan een bedrijf dat het anders maar vooral ‘goed' wil doen.
Hoe weet je of een merk nou duurzaam is of niet en hoe check je merken op greenwashing?
Ok Jelle, leuk al deze merken maar hoe weet ik nou of dit geen greenwashing is? Bij deze mijn tips om de betrouwbaarheid van een merk te checken.
1. Check onafhankelijke beoordelingen, mijn favoriet is Good on You.
2. Check de websites van het merk en de moedermaatschappij. Zoek op websites eerst naar certificaten. Dit zijn de meest betrouwbare en geloofwaardige signalen. Hier vind je de lijst van certificaten die Good on You meeneemt in hun beoordeling.
3. Geen certificaten? Kijk dan of je de termen duurzaamheid of sustainability kunt vinden op deze websites. Is het geloofwaardig en aantoonbare actie? Of zijn het slechts mooie verhalen?
Waarom is duurzame kleding belangrijk?
Omdat de fast fashion industrie landen kapot maakt. Dit zijn letterlijk de woorden van Jennifer Hoffman in onze podcast ‘Het groene hart' die het programma ‘Genaaid' maakte in samenwerking met de EO:
‘Voor mij was de grote eye-opener hoe ontzettend vervuilend de fast fashion-industrie is. We maken echt landen aan de andere kant van de wereld kapot. Ik kan het gewoon niet anders zeggen. We geven mensen banen waar ze niet van kunnen rondkomen. Ze staan de hele dag bloot aan chemische stoffen en worden daardoor ziek en leven korter. De chemische troep die ze lozen belandt in de rivieren en in de bodem. We veroorzaken daar een milieuramp.'
Deze harde waarheid zie je dus in ‘Genaaid' maar ook in de documentaire ‘The True Cost'. Toen wij deze documentaire hadden gezien konden we niet meer wegkijken en werd het ons meteen duidelijk waarom duurzame kleding zo ontzettend belangrijk is.
Hier een paar voorbeelden:

Een vrouw uit India met geelzucht door de chemicaliën die in haar drinkwater zitten. Deze chemicaliën worden gebruikt bij de productie van leer.
Ook mensenrechten worden geschonden:

Een werkende vrouw in Bangladesh maakt overuren omdat ze anders niet kan rondkomen.
Allemaal omdat wij meer spullen willen kopen die we eigenlijk niet nodig hebben

Mensen die een winkel bestormen tijdens Black Friday.
Waar wordt duurzame kleding gemaakt?
Niet-duurzame kleding wordt vaak geproduceerd in landen zoals Bangladesh, Vietnam, China en India, waar arbeidskosten laag zijn en milieuvoorschriften minder streng zijn. Fast fashion merken kunnen hier hierdoor ongestoord hun gang gaan aan de andere kant van de wereld.
Duurzame kleding wordt daarentegen geproduceerd in fabrieken over de hele wereld, waaronder landen zoals Nederland, Duitsland, Denemarken, Zweden, en Portugal, waar strengere normen gelden voor arbeidsomstandigheden en milieubescherming.
En voor kinderen?
We've got you covered! Hier vind je ons artikel met duurzame kinderkledingmerken.
En voor grote maten?
Daar heeft Sara Dubbeldam van whensarasmiles.nl (aanrader!) een goed informatief artikel over geschreven.
Waar koop je duurzame kleding?
Ben je op zoek naar specifieke webshops of fysieke winkels die duurzame kleding verkopen? Lees dan dit artikel met duurzame webshops en eerlijke winkels in Amsterdam.
Is de vraag naar duurzame kleding in Nederland gestegen of gedaald?
Is de vraag in Nederland naar duurzame kleding de afgelopen jaren gestegen? Kijk even mee naar Google Trends:

Vanaf 2010 is de bewustwording in Nederland rondom duurzame kleding licht gaan stijgen. Zie je die flinke stijging in 2018? Dat was de periode dat het programma ‘Genaaid' met Jennifer Hoffman op de Nederlandse televisie was. Alhoewel dit zes jaar geleden is hoop ik nog steeds dat er meer van dit soort initiatieven gaan komen die de massa bereiken en bewustwording verspreiden.
Wat zijn de nadelen van duurzame kleding?
Duurzame kleding wordt vaak als duur bestempeld, maar dat komt dus omdat we gewend zijn geraakt aan de extreem lage fast fashion prijzen. Het is gewoonweg niet normaal dat je zo weinig betaalt voor een kledingstuk. Ga maar eens na hoeveel geld er overblijft voor de laatste schakel in de keten als je vijf euro voor een trui betaalt.
Het wordt hoog tijd dat we weer gewend raken aan normale prijzen zodat we kwalitatieve kledingstukken kunnen maken en werknemers een leefbaar loon kunnen betalen.
Daarnaast wordt duurzame kleding nog steeds weleens gezien als minder stijlvol. Dit was tien jaar geleden misschien het geval, maar inmiddels zijn er genoeg merken die mooie en stijlvolle duurzame kledingstukken maken.
Wat zijn de belangrijkste keurmerken?
Enkele belangrijke keurmerken voor duurzame kleding zijn:
GOTS (Global Organic Textile Standard): Dit keurmerk garandeert dat textielproducten zijn geproduceerd met biologische vezels en voldoen aan milieunormen en sociale criteria tijdens de gehele productieketen.
Fair Trade Certified: Dit keurmerk richt zich op eerlijke arbeidsomstandigheden en eerlijke lonen voor arbeiders in de textielindustrie.
OEKO-TEX Standard 100: Dit keurmerk richt zich op het beperken van het gebruik van schadelijke stoffen in textielproducten en zorgt voor veiligheid op het gebied van menselijke ecologie.
BCI (Better Cotton Initiative): Dit keurmerk promoot duurzame katoenproductie door middel van richtlijnen voor milieuvriendelijke en sociaal verantwoorde praktijken.
Fair Wear Foundation: Dit keurmerk richt zich op het verbeteren van arbeidsomstandigheden in de kledingindustrie en zorgt voor transparantie en verantwoording bij de productie van kleding.
Door te letten op deze keurmerken kunnen consumenten duurzame kleding identificeren en ondersteunen.
Hoe verduurzaam je je eigen kledingkast?
Toen ik ‘The True Cost' had gezien wilde ik eigenlijk meteen alle fast fashion uit mijn kledingkast verbannen. Dit was niet zo'n goed plan aangezien het beter is om je kleding zo lang mogelijk te dragen.
Koop daarnaast minder kleding en zoveel mogelijk tweedehands, want alles wat je nieuw koopt heeft namelijk meer negatieve impact door het waterverbruik en de chemicaliën en broeikasgassen die vrijkomen tijdens het transport en de productie.
Wil je toch echt iets nieuws kopen? Dan hopen we dat je jezelf het volgende afvraagt bij het merk wat je koopt:
Zet dit merk zich in voor een betere en groenere wereld? Wil ik dit bedrijf laten groeien?
Claire en ik zijn na het zien van de documentaire ook begonnen met het creëren van onze eigen capsule wardrobe.
Wat is een capsule wardrobe?
Een capsule wardrobe is een selectie van je meest favoriete en essentiële kledingstukken die een seizoen meegaat. Officieel bestaat een capsule wardrobe uit 37 items, die gedurende 3 maanden in je kast hangen. Lees hier meer over de capsule wardrobe en check hier de capsule wardrobe van Jelle en Claire.
We hopen dat we je hebben voorzien van zoveel mogelijk informatie rondom duurzame kleding. Zijn we nog iets vergeten of heb je een andere vraag of opmerking? Plaats dan een reactie onderaan het artikel.
Onze artikelen bevatten geregeld affiliate links. Wanneer je iets koopt via zo'n link krijgen wij daar een commissie van. Een directe manier om ons te supporten en de website up-to-date te houden #onlybuyitwhenyouneedit
In mijn nieuwsbrief beantwoord ik o.a. vragen van lezers. Meld je aan en stel hier jouw vraag!
Jelle Derckx
auteur + spreker — Met een hoofd vol zorgen vertrok ik in 2011 voor een reis naar Brazilië en las daar het boek 'Denk groot & word rijk’ van Napoleon Hill. Het boek en de reis veranderden mijn leven compleet. Terug in Nederland ging ik bloggen om net als Napoleon Hill anderen te helpen en te inspireren. In 2018 schreef ik het boek ‘Verlangen naar minder' (15.000+ exemplaren verkocht) over mijn zoektocht naar een bewuster en duurzamer leven. Benieuwd naar mijn favoriete boeken? Bekijk ze hier!
Related Posts
Onze favoriete duurzame cadeau’s voor haar en hem
Ben je op zoek naar duurzame en milieubewuste cadeau ideeën of zoek j
Hoe weet je of een belegging echt duurzaam is?
Tellus in metus vulp utate eu scele risque felis. Nunc scele risque vi
Onze SnappCar ervaringen na 2,5 jaar verhuren in Amsterdam
Tellus in metus vulp utate eu scele risque felis. Nunc scele risque vi
Wat is de meest duurzame fiets?
Tellus in metus vulp utate eu scele risque felis. Nunc scele risque vi
de 7 beste en betaalbare tweedehands elektrische auto’s in 2025
Tellus in metus vulp utate eu scele risque felis. Nunc scele risque vi
Wat is het meest duurzame basic t-shirt?
Tellus in metus vulp utate eu scele risque felis. Nunc scele risque vi