Weg ermee / Dennis Storm

Ik wil dit boek ook lezen!

Dennis Storm werd bekend door zijn werk als presentator van reisprogramma’s. In 2016 besloot hij het roer om te gooien en te stoppen met presenteren. Hij haalde hier geen voldoening meer uit en wilde tijd maken voor de dingen die voor hem echt belangrijk zijn. Door zijn vele reizen ontdekte hij minimalisme. Thuis leven alsof je op reis bent, dat is de kunst van het minimalisme, volgens Dennis. Zijn boek ‘Weg ermee’ is een ode aan de schoonheid van minimalisme.

Twee grootste lessen uit het boek

1. Je kunt wél verschil maken.

Door de beslissing te maken geen goedkope rotzooi meer aan te schaffen van bedrijven die inspelen op je gevoel, maar bewust te kiezen voor kwaliteit in plaats van kwantiteit. Ondanks dat je misschien niet direct invloed hebt op de bedrijven, heb je dat indirect wel door te kiezen voor producten die een positieve bijdrage hebben.

2. Die ene week toen de tijd was uitgeschakeld.

Tijdens een vakantie besloten Dennis en zijn vriendin om een week zonder tijd door te brengen. Ze schakelden hun telefoons uit en alle andere apparaten die hun herinnerden aan tijd. De eerste dag waren ze nog bezig met het inschatten van de tijd, maar op de derde dag was dit zo goed als verdwenen. Een week lang leefden ze op gevoel. Het werd de meest rustgevende week uit zijn leven.

We zijn zo gewend aan tijd, dat het bepalend is binnen ons leven. Maar wat als je meer naar gevoel luistert in plaats van naar de tijd? Dan ontstaat er dus meer rust en tevredenheid volgens Dennis. Ik ervaar dat zelf ook wanneer ik thuis aan het werk ben en ’s ochtends rustig wakker wordt, eerst een kop koffie drink en dan in bed de eerste dingen schrijf. Daarna douchen en aankleden. Probeer dit maar eens in jouw eigen ritme op een dag dat je geen afspraken hebt en kijk wat er gebeurt.

Mijn top vijf highlights

1. Hoe komt het dat ontevredenheid floreert, terwijl we rijker zijn dan ooit? Het is oerinstinct dat ons drijft. We jagen en verzamelen nog steeds alsof ons leven ervan af hangt.

2. Meer dan ooit zijn we geforceerd bezig gelukkig te zijn. Maar wat is geluk dan precies? Misschien is het wel zo makkelijk als in de avond zeggen dat je een leuke of goede dag achter de rug hebt. Of op een mooie dag misschien wel allebei. Want ook dat is minimalisme: beseffen dat het meest simpele misschien wel het hoogst haalbare is.

3. Ik geloof dat het universum je helpt wanneer je jouw pad bewandelt, maar ik geloof ook dat het kopen van een villa en twee Ferrari’s geen pad op zich is.

4. Eindeloze keuzemogelijkheden zorgen voor teveel afleiding en prikkels en ontnemen het plezier in waar je mee bezig bent. Bovendien is niets meer goed genoeg, je blijft maar zoeken naar perfectie en je bent op deze manier uiteindelijk vaker teleurgesteld dan tevreden met je keuze.

5. Wij willen de rust van een monnik terwijl we leven als onverzadigbare, milieuverwoestende, egoïstische barbaren.

Ik wil dit boek ook lezen!

Deze pagina bevat één of meerdere affiliate links, meer info hierover lees je hier.Meld je aan voor de newsletter en ontvang een preview
van het boek 'Verlangen naar minder' in je mailbox!

GROWTHINKERS