Welke duurzame zonnebril vorm past bij mij?


Je staat in de winkel en past willekeurig wat zonnebrillen. Er hangen er zoveel dat je na het passen van een aantal zonnebrillen door de bomen het bos al niet meer ziet. In dit artikel gaan we je helpen!

Mocht je je altijd al hebben afgevraagd ‘Welke zonnebril past bij mij?', daarvoor kijk je eerst naar je gezichtsvorm. Gezichten zijn grofweg in te delen in vier basisvormen: ovaal, rechthoekig, hartvormig en rond.

Zonnebrillen voor hartvormige gezichten

Hartvormige gezichten kenmerken zich door een breed voorhoofd, opvallende wangen en een smalle, puntige kin. Ronde frames en pilotenbrillen laten de kin zachter lijken zonder het bredere voorhoofd te benadrukken.

NEUBAU Robin maroon matte/silky rose | NEUBAU Robin black ink matte/gold

Zonnebrillen voor ovale gezichten

Bij ovale gezichten zijn het voorhoofd en de kin meestal iets smaller en de wangen iets opvallender. Deze gezichtsvorm kan bijna ieder type zonnebril hebben.

NEUBAU Adam midnight tortoise matte/gold / NEUBAU Adam khaki matte/graphite

Zonnebrillen voor ronde gezichten

Ronde gezichten hebben in veel gevallen het kenmerk zacht over te komen. Het voorhoofd en de wangen zijn ongeveer even breed en de kin is rond. Rechthoekige en vierkante zonnebrillen geven het gezicht meer contouren.

NEUBAU Alain black coal matte/graphite

Zonnebrillen voor rechthoekige gezichten

Bij rechthoekige gezichten zijn voorhoofd, wangen en jukbeenderen ongeveer even breed. Een rondvormige bril past het best bij een rechthoekig gezicht, denk aan ronde, ovale, vlindervormige, cat-eye en pilotenbrillen. Een afgerond montuur zorgt voor zachter uiterlijk.

NEUBAU Barbara black/silver

Naast de keuze voor de vorm van een montuur kun je ook kijken naar het materiaal. Je hebt ze misschien al weleens voorbij zien komen, zonnebrillen gemaakt van recyclebare materialen. NEUBAU is daar een voorbeeld van, we noemden ze al ooit in dit artikel ‘4 mooie en duurzame zonnebrillenmerken'.

Deze duurzame (zonne)brillen van NEUBAU worden geproduceerd in Oostenrijk waarbij het welzijn van hun medewerkers centraal staat. Ze stellen hoge eisen aan hun ecologische voetafdruk en dat is terug te zien in de materialen waar ze mee werken.

NEUBAU heeft de focus op het gebruik van innovatieve materialen, een voorbeeld daarvan is naturalPX. 65% van dit innovatieve biobased polyamidemateriaal bestaat uit olie gewonnen uit biologisch geteelde castorbonen. De overige 35% is een polymeer dat nodig is om de sterkte en elasticiteit van het materiaal mogelijk te maken. De duurzame brillen worden gemaakt met een spuitgietproces waarbij in 1 minuut een montuur kan worden gegoten.

Meer dan 90% van het gebruikte materiaal kan worden verwerkt tot een nieuw frame. Eventuele kleine hoeveelheden die overblijven tijdens het maakproces kunnen worden gerecycled. Bij de natural 3D zonnebrillen is het proces zelfs afvalloos door het gebruik van een 3D printer en 100% biobased polymeer. Het zorgt voor een flexibel montuur dat 30% lichter aanvoelt dan een acetaat zonnebril.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met NEUBAU Eyewear