Wie ben ik? (jezelf leren kennen)

Bij deze vraag moet ik meteen denken aan een video van The School of Life: Who am I? Bij deze mijn persoonlijke verhaal na het zien van deze inspirerende video.

Stel je hebt Jelle, ik. Wat als ik al mijn ledematen kwijt ben behalve mijn hoofd en mijn brein? Is het dan nog Jelle? Ja. Het meeste wat Jelle is, is mijn brein.

Maar wat in het brein is dan Jelle? Stel dat ik niet meer kan tafeltennissen of vergeet hoe ik spaghetti moet maken? De herinneringen, als die weggaan, ben ik dan nog Jelle?

Ja, als mijn karakter of inborst blijft wel. Wat is opgeslagen in mijn geheugen is weg maar ik gedraag me nog steeds wel als mezelf. Anderen zullen mij alleen moeten vertellen wat ik heb meegemaakt.

Jelle is zijn karakter. Zijn geloofssysteem. Zijn visie. Zijn waarden. Zijn keuzes. Zijn gedrag. Dat wat Jelle uitdraagt is Jelle.

Wat draag jij uit? Waar geloof jij in? Hoe kijk jij tegen dit leven aan? Wat zou je willen veranderen? Wat geef jij aan de wereld wat alleen jij kunt maken?

Aangeleerde natuur vs. authentieke zelf

Ik zat een tijd vast in mijn aangeleerde natuur. In hoe ik het had geleerd en wat ik daardoor was gaan geloven. Mijn geloofssysteem. Mijn aangeleerde natuur vertelde mij elke dag onbewust wat normaal was. Lekker je XBOX360 opstarten als je net wakker bent. Lekker vluchten, vluchten in genot. Onwetend maakte ik keuzes die niet bij mijn authentieke zelf pasten. Ik kocht, consumeerde en maakte me zorgen. Allemaal obstakels die mij tegenhielden. En toch voelde ik dat er iets niet klopte. Mijn bewustzijn sprak door mij heen. Ik besloot om op reis te gaan en veel te gaan lezen.

Wat zijn de obstakels die jou tegenhouden? De obstakels die je tegenhouden om echt te gaan leven. De obstakels die tussen je aangeleerde natuur en je echte authentieke zelf in staan. De obstakels die niet goed voelen.

Ik werd met mijn aangeleerde natuur geconfronteerd in Brazilië in 2011. Ik las een boek en werd me bewust van hoe ik was gaan denken. Ik zag mijn aangeleerde natuur en werd wakker. Ik zag de conditionering en besloot dat ik wilde veranderen. Vanaf 2011 ben ik bezig met die verandering. Met die transformatie.

Ik veranderde van consumeren naar creëren. Ik veranderde van veel naar weinig kopen. Van vluchten in entertainment naar zitten in de witte ruimte. Zelfcreatie is dat waar ik gelukkig van word. Iets maken en hopen dat anderen het omarmen. Niet hopen gekozen te worden door anderen en steeds op zoek zijn naar bevestiging.

Het bewustzijn spreekt door je heen

Die momenten van bewustwording, dat zijn de momenten dat ons bewustzijn door ons heen spreekt. Dat we bewust “worden”. We worden het bewustzijn en dat zorgt voor verandering.

Het bewustzijn (gevoelens, lichaam, gedachten) geeft je signalen wie jij echt bent.

Denk eens terug aan de tijd dat je kind was. Je liet de hele dag je bewustzijn door je heen spreken. Het stroomde. Hoe ouder je werd, hoe meer je werd geconditioneerd. Door school en leraren, door je ouders en andere mensen die dichtbij jou stonden. Misschien was dit advies en waren deze stemmen wel niet jouw échte zelf. De echte authentieke jij.

We kunnen op den duur zelfs ons bewustzijn gaan negeren en dat wat we voelen niet accepteren maar wegdrukken.

We kunnen zo bezig zijn met geld dat we niet doen waar we voor geboren zijn. Dat we beperkt blijven door het systeem.

Hier een stuk uit het boek ‘Moeiteloos jezelf zijn' van Vera Helleman:

Money drives us, it is our slave driver. The monetary system hampers many people from being who they are and from following their passion, it keeps humanity limited within old patterns.

Denk aan de man die van negen tot vijf bij een bank werkt maar eigenlijk de wereld wil verbeteren en zijn talenten wil ontwikkelen. De man heeft een hypotheek dus moet geld verdienen. De man zit thuis met kinderen en kan niet meer terug. Niet meer terug naar zijn échte zelf.

Hier een stuk uit het boek ‘Models’ van Mark Manson:

Many men have been caged into the same day-to-day grind, wasting away, spending their life doing things they don’t truly enjoy and that don’t truly express their identity and personality. – They go to work (often at a good job) – They come home and unwind – They watch the typical sports/sitcoms/movies – On Fridays/Saturdays they hang out with the same 3-4 friends.

En welke richting kies ik voor de toekomst?

Het is de richting die ervoor zorgt of ik op een mooie manier herinnerd wordt door anderen. Of ik anderen heb geïnspireerd en geholpen. Of ik doorleef in anderen als ik er niet meer ben.

“The unexamined life is not worth living” zei Socrates. Een leven dat je niet onderzoekt is het niet waard om te leven. Leer jezelf dus begrijpen en ga op zoek naar de échte zelf. “Know thyself” zei dezelfde Socrates. Ga op zoek naar waar je wel en niet in gelooft.

Sommige mensen slapen nog. Sommige mensen zijn net wakker en sommige zijn al een tijd wakker. Iemand die mij nu inspireert en al een tijd wakker is is Vera Helleman. Bekijk haar video’s eens en laat je inspireren.

Ga het systeem zien waarin je leeft. De patronen die je zijn aangeleerd. Het systeem waar je aan mee moet doen om jezelf in leven te houden.

Je kunt ‘nee’ zeggen. Je kunt stappen uit een leven waar je niet in gelooft. Je kunt uit je eigen aangeleerde natuur stappen. Zie het eens voor je. De echte authentieke jij die uit zijn aangeleerde natuur stapt. Jij die wakker wordt en je eigen verandering in gang zet.

Jij die de rol van je eigen authentieke zelf gaat spelen en alle conditionering overboord gooit.

Transformeer je mee?

Deze pagina bevat één of meerdere affiliate links, meer info hierover lees je hier.