De growthinkers home tour: woonkamer en keuken


Het voelt fijn om na vier jaar anti-kraak wonen een plek te hebben waar we voorlopig blijven en waar we zelf onze energieleverancier kunnen kiezen. Dat gezegd hebbende, we hadden dit avontuur nooit willen missen. We hebben daardoor kunnen sparen en op mooie en speciale plekken gewoond in hartje Amsterdam.

Eind 2019 maakte Claire alvast een moodboard voor ons toekomstige interieur. Een nieuw huis hadden we nog niet, maar het was onze wens om in het nieuwe jaar te verhuizen naar een vaste plek. Het uitgangspunt voor ons interieur is een combinatie van design en gevonden objecten in een warme en minimalistische stijl.

Tijdens het begin van de corona crisis verhuisden we naar een appartement van 55m2 in Amsterdam met energielabel C. Het heeft even geduurd, maar we hebben het inmiddels ingericht en het is grotendeels af. Er zijn nog een aantal dingen die we anders willen of waar we op wachten, maar dat lees je vanzelf in de tour.

Wat is het doel van deze ruimte?

Wij vinden het belangrijk om onszelf af te vragen welke functie een ruimte voor ons heeft. Wat is het doel van deze ruimte? Vervolgens zorgen we dat het interieur is afgestemd op dit doel.

Daarnaast heeft Dennis Storm ons geïnspireerd om je huis ook te zien als een hotel. Hij schrijft in zijn boek ‘Weg ermee':

‘Een goed hotel zorgt ervoor dat alles wat in het dagelijks leven aandacht en energie van jou vraagt tijdelijk niet meer bestaat zodat je vrij bent om te gaan en staan waar je maar wilt.'

In een hotel is er vaak gedacht aan de gebruikerservaring en heeft alles een vaste plek en er staat alleen wat nodig, functioneel en mooi is. Waarom dat ook niet in huis doen?

Het beste voorbeeld van gebruikerservaring in ons huis (zoals ze dat ook in een hotel zouden doen): het planchet voor de shampoo en conditioner in de badkamer. Is er een fles leeg? Dan wordt deze vervangen. Een blik in de badkamer heb je nog van ons tegoed.

De UX van je huis

Gebruikerservaring (vaak wordt ook wel de Engelse benaming user experience of UX gebruikt) is een term die alle aspecten beschrijft van de ervaring van een gebruiker bij interactie met een product, dienst, omgeving of faciliteit. Dit kun je dus ook toepassen op je huis.

Dit zijn de 7 punten die de gebruikerservaring bepalen:

1. Waardevol — Is het waardevol? Voorbeeld: ditjes en datjes in huis hebben vaak geen waarde en zorgen in onze optiek voor onrust.

2. Toegankelijkheid — Heb je snel en gemakkelijk toegang tot iets? Voorbeeld: kun je meteen bij je handdoeken als je klaar bent met douchen of moet je ze meenemen uit de kast op de slaapkamer? Een ander voorbeeld: kun je gemakkelijk door je huis heen lopen of moet je over allerlei spullen heen stappen?

3. Esthetiek / wenselijk — Hoe esthetisch en wenselijk is iets in huis? Voorbeeld: Claire kan zich bijvoorbeeld storen aan kabels die zichtbaar door het huis lopen. Geniet je van je spullen als je ernaar kijkt?

4. Geloofwaardigheid / vertrouwen — Heb je vertrouwen in de spullen die je gebruikt? Is het geloofwaardig en zijn je spullen duurzaam en van goede kwaliteit? Voorbeeld: komt je kleding van fast-fashion bedrijven en is het van slechte kwaliteit of heb je kwalitatieve en duurzame stukken? Hoe lang kun je iets gebruiken voordat je het moet vervangen?

Thanks to Ernst-Jan Pfauth kijken we altijd eerst op Wirecutter voordat we iets aanschaffen. Dit is een onafhankelijke website van de New York Times waarop ze producten reviewen. Vergelijk het met de Consumentenbond, maar dan beter én gratis.


5. Vindbaarheid — Zijn de spullen in je huis vindbaar? Het beste wat je kunt doen is alles een vaste plek geven en het terugleggen na gebruik. Voorbeeld: je hebt je e-dentifier nodig en weet meteen waar het ligt. Na gebruik leg je het weer terug op de vaste plek.

6. Bruikbaarheid — Zijn je spullen goed bruikbaar? Voorbeeld: een botte schaar knipt niet en een scherp mes snijdt beter.

7. Nut — Zijn je spullen nuttig en doen ze wat ze moeten doen? Voorbeeld: een stoel die een hele esthetische look heeft maar niet lekker zit is eigenlijk geen stoel. Uitgerekend wij hebben zo'n stoel in ons huis staan.

Het leuke is dat je op deze zeven punten je huis kunt blijven optimaliseren. Wij willen bijvoorbeeld nog een plek maken voor onze handdoeken zodat we die na het douchen meteen kunnen pakken.

Woonkamer

Tafel + stoelen

Het doel van de woonkamer is voor ons een plek waar we tot rust komen, waar we met vrienden en familie een gezellige tijd kunnen hebben, lekker kunnen eten, en waar we eventueel kunnen werken. We creëren graag sfeer met verlichting (lampen en kaarsen), planten en bloemen, muziek en zien onze eikenhouten ronde tafel als een centrale plek.

Over de stoelen zijn we nog niet uit, we hebben tot nu toe de Muuto Cover stoelen op het oog, maar we hebben nog geen keuze gemaakt.

Bloemen

In vergelijking met een normale bos bloemen zijn droogbloemen een duurzaam en minimalistisch alternatief. Ze blijven veel langer mooi en verzorgen kost nauwelijks tijd.

Bij deze nog een stuk uit het boek ‘Weg ermee' van Dennis Storm:

“Op de eerste plaats is ons huis een plek waar we tot rust komen. Bovendien betekent een gebrek aan ‘gezelligheid’ niet dat je huis niet sfeervol mag zijn. Integendeel. Maar om dat te bereiken is juist weinig nodig. Een rustige ruimte gevuld met sfeerlicht en een warme deken op de bank is vaak al genoeg.”

Extreme emotionele waarde

In huis geven we spullen met extreme emotionele waarde een speciale plek, zoals het concert ticket van Michael Jackson. Samen met mijn vader ging ik in 1992 naar het concert in de Kuip. Dit ticket van de World Tour is voor mij van onschatbare waarde.

Martin Visser bank + salontafel

De bank met de zwarte salontafel maakt het voor ons af. Op onze vintage Martin Visser Spectrum bank die we vonden bij een leuk stel in Rotterdam zijn we apetrots. Eind 2016 gekocht via Marktplaats en opnieuw laten stofferen met de originele stof van de Ploeg, Ploegwool 03.

Kleed

Na een lange zoektocht hebben we gekozen voor het Bolia Scandinavia light grey kleed. Een handgemaakt kleed van 100% wol dat is geproduceerd in India. Alle vloerkleden van Bolia zijn Care & Fair gecertificeerd, waardoor je weet dat er tijdens de productie geen kinderarbeid is gebruikt.

LEGO-box voor kabels

Kabels en opladers maken voor ons de ruimte snel rommelig. We slaan die op in onze witte LEGO-box. Hierdoor hebben we alles bij elkaar liggen en heeft het een vaste plek.

Fauteuil

De fauteuil hebben we op straat gevonden en een opknapbeurt gegeven. Het frame hebben we zelf opgepoetst en de kussens hebben we opnieuw laten stofferen in dezelfde stof als de bank.

Planten

Op dit moment hebben we zeven planten in de woonkamer: een Strelitzia, twee Monstera's, een Pila (pannekoekenplant) en een graslelie. Een Howea (in de keuken) en een Calathea (in de slaapkamer). We gebruiken de app Plantsome om te zien wanneer we ze water en voeding moet geven. De app is niet om over naar huis te schrijven, maar het doet wat het moet doen.

Vloer

Onze droom is een gietvloer, maar dat is in een huurhuis niet echt een optie. Om toch datzelfde gevoel te krijgen, besloten we om de vloer te verven met een betonverf. We hebben geprobeerd om hier een duurzame variant op te vinden, dat bleek lastig. Uiteindelijk hebben we gekozen voor een betonverf op waterbasis.

Geen televisie?

De grote afwezige op dit feestje in de woonkamer is natuurlijk de televisie. We willen niet dat de televisie een onruststoker – reclames zorgen voor de meeste onrust – is in huis, het object wat in de meeste gezinnen het centrale middelpunt in de woonkamer is.

We willen wel af en toe samen iets kijken, hiervoor hebben we een beamer gekocht. We halen deze soms tevoorschijn in de slaapkamer als we zin hebben om een documentaire of een film/serie te kijken. Proper Corn popcorn erbij en gaan!

.01 Drukplaat boek — ‘Verlangen naar minder'
.02 Bank — Tweedehands Spectrum Martin Visser bank (stof De Ploeg Ploegwool 03)
.03 Salontafel — HAY Slit table XL zwart ⌀ 65 cm
.04 Kleed — Bolia Scandinavia light grey 170 cm x 240 cm
.05 Kandelaar — HAY Lup Triangle zwart
.06 Beamer — Anker Nebula Mars II Pro
.07 Speaker — HAY X Sonos Limited Edition Sonos One light grey
.08 Lamp — Muuto Control table lamp grey
.09 Eettafel — HAY CPH20 mat gelakt eiken ⌀ 120 cm
.10 Stoelen — Muuto Cover chair
.11 Planten — Monstera, Strelitzia, Pila, Graslelie, Howea, Calathea
.12 Potten — HAY Plant Pot
.13 Lamp — HK Living Luminous Circle lamp
.14 Opbergbox — LEGO Brick opbergbox wit 8-12 liter
Dit is ons uitgangspunt wat betreft spullen: koop alleen wat je écht nodig hebt, kies voor kwaliteit zodat iets lang meegaat en kies bij voorkeur voor tweedehands en/of duurzaam.
Keuken

Kookplaat

Aangezien we met z'n allen van het gas af moeten en het steeds duurder gaat worden kochten we op Markplaats een vrijstaande inductie kookplaat van Inventum. Het is niet de meest stille kookplaat, maar verder bevalt hij goed.

Afwasmachine

We kochten ooit een goed werkende tweedehands afwasmachine die we na een paar aanpassingen hebben laten aansluiten. We proberen het ‘wash your bowl’ (meteen afwassen na gebruik) principe toe te passen, maar in de praktijk lukt dat niet altijd. Zeg maar gerust nooit.

Blender

Het meest gebruikte apparaat in de keuken is de Vitamix Blender die we bijna iedere dag gebruiken om een smoothie te maken. Hij is ook geschikt voor bijvoorbeeld soepen of guacamole. De duurzaamheid en kwaliteit zijn het geld echt meer dan waard. Een powerhouse waar je bovendien tien jaar garantie op krijgt.

Koelkast

De zwarte SMEG koelkast vonden we in dit huis perfect staan. Onze tweedehands koelkast die we hiervoor hadden was aan vervanging toe en had een laag energielabel. Op de koelkast zit een A++ energielabel en hij verbruikt 139 kWh per jaar, dat is ongeveer €10. We kochten deze B-keuze koelkast bij een SMEG outlet die er (afgezien van een paar kleine krasjes) als nieuw uitziet.

Naast de bovenstaande apparaten zijn we ook heel blij met het Wilfa design koffieapparaat,  de Nespresso melkopschuimer en de minimalistische theepot. Naast al deze apparaten proberen we alles in de keuken zo essentieel mogelijk te houden.

Bestek

We hebben voor 8 personen RVS bestek, 8 platte borden en 8 diepe borden. Naast onze Vitamix powerhouse hebben we verder geen andere apparaten voor in de keuken.

Kast

We hebben gekozen voor een lang en smal model van Tylko, type 01 sideboard in lichtgrijs met zijkanten in houtkleur. Je kunt de kasten zelf samenstellen met je eigen afmetingen. De kast wordt vervolgens in losse pakketten geleverd die met een handige gebruiksaanwijzing eenvoudig in elkaar te zetten is. Het uit elkaar halen gaat trouwens ook heel makkelijk. Wij zijn heel blij met de kwaliteit en de ruimte van de vakken.

Kookboeken

Uit deze drie kookboeken maken we geregeld gerechten: Lisa Goes Vegan, Vegan Comfort Food en The Green Kitchen at Home.

.01 Handzeep — Marcel's Green Soap Sandalwood & Cardamom
.02 Afwasmiddel — Marcel's Green Soap Lavendel & Rozemarijn
.03 Blender — Vitamix TNC 8005200N Powerblender
.04 Theepot — Ferm Living Still theepot
.05 Snijplank — Stadsplank 23 cm x 34 cm
.06 Koffieapparaat — Wilfa WSPL-3B Performance design filterkoffieapparaat zwart
.07 Melkopschuimer — Nespresso Aeroccino 3 zwart
.08 Koelkast — SMEG FAB10 zwart
.09 Waterkaraf — Luigi Bormioli Conica karaf 1 liter
.10 Kast — Tylko Type 01 Sideboard
Dit is ons uitgangspunt wat betreft spullen: koop alleen wat je écht nodig hebt, kies voor kwaliteit zodat iets lang meegaat en kies bij voorkeur voor tweedehands en/of duurzaam.

Deze pagina bevat één of meerdere affiliate links, meer info hierover lees je hier.