Tips voor meer zelfvertrouwen


Zelfvertrouwen is minder investeren in wat anderen van je vinden dan investeren in wat je van jezelf vindt.

Zelfvertrouwen is het duidelijk maken van jouw overtuigingen, of ze veranderen, gebaseerd op nieuwe informatie.

Zelfvertrouwen is het niet nodig vinden om jezelf te bewijzen aan anderen maar alleen aan jezelf. Want jij houdt jezelf aan hogere normen dan iemand ooit zal doen.

Zelfvertrouwen is bewust willen leven en het herkennen en kijken naar je gedachten en emoties.

Zelfvertrouwen is jezelf accepteren en weten wat je krachten zijn, maar ook vrienden worden met je mindere kanten.

Zelfvertrouwen is verantwoordelijkheid nemen voor je eigen emoties en acties, en niet van dat van anderen. Dit gaat nog weleens fout in relaties. Alleen jij kunt die verantwoordelijkheid nemen. Niet je partner, en andersom.

Zelfvertrouwen is duidelijk je visie en je mening geven als iemand het vraagt.

Zelfvertrouwen is weten welke kant je op wil in het leven. Je leven afstemmen op de essentie.

Zelfvertrouwen is eerlijk zijn naar anderen, naar jezelf en naar je karakter.

Zelfvertrouwen is nog veel meer. Maar nu even over jou. Hoe krijg jij er meer van?

1. Focus op het ‘positieve’ en op het ‘geven’ aan anderen.

Door anderen te helpen, krijg je automatisch waardering voor jezelf en van de ander en dat vergroot jouw zelfvertrouwen. Help de ander, geef complimenten en het zelfvertrouwen zal naar je toestromen. Een prachtig voornemen is om bij elk contact waarde te geven zodat hij of zij altijd weggaat als een beter mens dan vóór jullie
contact.

2. Ga uit je comfort zone en durf te falen.

Zelfvertrouwen komt van dingen aanpakken die je van tevoren spannend vindt of waarvan je dacht dat je ze niet zou kunnen. Als je jezelf ertoe blijft zetten om je comfort zone te verlaten en nieuwe ervaringen en avonturen aan te gaan, zal dat zich uitbetalen in zelfvertrouwen.

3. Verander je houding.

Zorg dat je gedurende de dag op je houding blijft letten en rechtop blijft staan en blijft zitten. Een rechte houding is automatisch meer zelfvertrouwen naar jezelf en naar de wereld. Vergeet ook ‘Power Posing’ niet. Dat is staan of zitten en veel ruimte innemen. Er zijn studies gedaan naar deze houdingen en het is bewezen dat je er automatisch meer zelfvertrouwen door krijgt. Doe het dus voorafgaand aan een belangrijk gesprek of een meeting. Twee tot vijf minuten ‘Power Posing’ kan al een boost geven.

4. Leer jezelf kennen en weet wat je uit het leven wil halen.

Misschien wel de belangrijkste weg om je zelfvertrouwen te vergroten, is de weg naar zelfkennis. Als jij weet wat je uit het leven wilt halen, dan straal je dat uit naar alles en iedereen. In gesprekken en in het openbaar zul je veel gemakkelijker jezelf durven laten zien omdat jij precies weet welke kant je op wilt. Onthoud dit: stress verminderen is een richting kiezen.

5. Los problemen op.

Denk in oplossingen, niet in problemen. Het tegenovergestelde van zeuren is problemen oplossen. Door te denken in oplossingen zul je makkelijker de moeilijke dingen in je leven tackelen. Hierdoor blijf je proactief en vergroot je je zelfvertrouwen. Proactief zijn betekent steeds de dingen doen die belangrijk voor je zijn en reactief betekent steeds reageren op wat er om je heen gebeurt en je daardoor laten leiden.

6. Zorg dat je er goed en verzorgd uitziet.

Iemand die er goed en verzorgd uitziet krijgt automatisch meer waardering van de ander en voelt zich ook veel meer in staat om de wereld te veroveren. Denk dan niet aan een outfit van de duurste merken maar gewoon iets wat lekker zit en anderen aanspreekt. Ook fitter en gezonder zijn helpt hier zeker bij.

7. Lees en maak jezelf krachtiger met kennis en nieuwe ervaringen.

Hoe meer je te weten komt over het leven en de dingen die je interesseren, hoe meer je de kracht ontwikkelt in jezelf en je zelfvertrouwen vergroot. Zorg dat je jezelf constant blijft ontwikkelen met kennis door te lezen, te lezen en te lezen. Pas vervolgens wat je leest weer toe op de wereld. Zo ga je anders denken en dus leven.

8. Bereid jezelf voor.

Een spannende presentatie op komst of een examen dat je moet maken? Zorg dat je je zeer goed voorbereid. Een goed voorbereid mens is iemand die er staat en durft, een slecht voorbereid mens hakkelt, is onzeker en zoekt een uitvlucht of eus.

9. Omring jezelf met positieve en ondersteunende mensen.

Omring jezelf met mensen die je positief ondersteunen, je aanmoedigen en zelf ook zelfvertrouwen bezitten. De grootste fout die we vaak maken is dat we ons omringen met mensen die het bovenstaande niet hebben. De negatievelingen die bekritiseren omdat ze zelf onzeker en bang zijn. De bekritiserende mensen die niet in de arena durven te stappen.

10. Vergelijk jezelf niet met anderen.

Een kwartier lang scrollen door de timeline en ja hoor daar ga je weer. ‘Zij of hij heeft een veel beter leven dan ik’. ‘Die heeft dat al gedaan en dat al gedaan en is enorm beroemd’. ‘Oh god, de TV Show met Ivo Niehe staat aan’. ‘Bij wie is hij nu weer op bezoek?’. ‘Oooooh had ik maar zo’n groot huis en zoveel geld’.

Je vergelijken met anderen is een instant zelfvertrouwen-killer. Doe het niet en kijk naar wat je wel hebt. Iedereen heeft zijn eigen pad of missie.

Het gaat niet om roem, veel geld of uiterlijk. Roem is vluchtig.

Verdien je liever 40.000 per jaar met werk waar je van houdt of 100.000 met werk waar je niet van houdt?

Ben je trots op je werk of maak je de wereld er alleen maar slechter mee?

Ben je liever slim en lelijk of knap en dom?

Vergeet die buitenkant eens een dag, een week of een maand.

Het gaat om iets maken waar mensen over 1000 jaar nog naar kijken. Het gaat om persoonlijke groei, betekenisvolle relaties, mensen helpen, inspireren, geven aan anderen en sterven zonder spijt.