Boost je zingeving met een give-a-shit baan

De grootste verspilling van onze tijd is het verspillen van talent. Zoveel slimme mensen die werken als bankiers, bedrijfsjuristen, marketeers, enz. – terwijl ze zouden kunnen werken aan klimaatverandering, ruimtevaart, de genezing van kanker, noem maar op.

Deze tekst van Rutger Bregman kwam ik tegen op Twitter en wat mij betreft slaat hij de spijker op zijn kop. Hij heeft het vaak over bullshitbanen. Banen met weinig zingeving die amper iets goeds doen voor deze wereld

Duurzaamheid aantrekkelijk maken is wat ik het liefst doe en het mooie is dat je de bovenstaande banen (bankier, marketeer etc.) juist heel goed kunt inzetten voor duurzaamheid.

We hebben meer onzichtbare helden nodig! Onzichtbare helden die initiatief nemen binnen bedrijven en iets gaan bijdragen. Bullshitbanen kun je namelijk transformeren naar give-a-shitbanen.

Hoe groter het bedrijf hoe groter ook vaak de impact die je kunt maken. Natuurlijk moeten we in Nederland goed kijken hoe we klimaatverandering tegengaan, maar het is nog belangrijker dat we mondiaal gaan kijken naar wat we kunnen doen. Het gaat immers om de opwarming van de aarde en niet alleen van Nederland. Mocht jouw bedrijf dus ook internationaal opereren dan is dat een nog mooiere kans.

Met dit artikel wil ik je uitdagen om binnen jouw bedrijf te gaan zoeken naar mogelijkheden om te verduurzamen. Here we go!

Op mondiaal vlak ging Paul Hawken op onderzoek uit en hij stelde een lijst samen met de meest effectieve oplossingen om CO2 te reduceren tot 2050. Deze lijst werd het boek ‘Drawdown’. Drawdown is het moment waarop het gehalte aan broeikasgassen in de atmosfeer zijn hoogste punt bereikt en jaarlijks begint te dalen. Het is een boek over hoop en over wat er mogelijk is.

Natuurlijk wilde ik meteen weten wat er bovenaan de lijst stond. Wat denk je? Koelmiddelen. Laten we beginnen bij de top vier uit het boek. Dit kun jij binnen je bedrijf gaan aanpakken met de meeste impact. We kijken nu even niet naar kosten en wat het oplevert, dat komt later.

Oplossingen met de meeste impact

1 Koelmiddelen

Tot mijn verbazing stond dit op nummer één. Airco’s maken gebruik van chemische of natuurlijke koelmiddelen. De chemische koelmiddelen stoten HFK’s uit en die zorgen – net als CO2 – voor opwarming van de aarde.

Het volgende stuk uit het boek ‘Drawdown’ legt dit goed uit:

‘Wanneer we fossiele brandstoffen verbranden (kolen, olie en aardgas), cement produceren, vruchtbare bodems omploegen en bossen vernietigen, zorgen we ervoor dat CO2 in de lucht terecht komt, waardoor warmte door de atmosfeer wordt vastgehouden. Onze veestapel, rijstvelden, stortplaatsen en gaswinningslocaties stoten methaan uit, wat de planeet nog verder opwarmt. Andere broeikasgassen, inclusief lachgas en gefluoreerde gassen, ontsnappen aan onze landbouwgronden, industriegebieden, koelsystemen en stedelijke gebieden, en voegen zich bij de broeikasgasmix. Het is goed om in gedachten te houden dat klimaatverandering vele bronnen kent, zoals energieproductie, landbouw, bosbouw, cementproductie en chemische industrie; de oplossing moet dan ook gevonden worden in die bronnen over de hele breedte’.

Het vervelende is dat hoe meer de aarde opwarmt, hoe sneller we de airco’s aanzetten want dan weer zorgt voor meer opwarming. Een negatieve cyclus die we mondiaal snel moeten gaan doorbreken. Wat kun jij op dit vlak doen binnen het bedrijf waar je werkt?

De challenge is om chemische koelmiddelen om te zetten naar natuurlijke. Deze verandering is niet de meest goedkope optie, maar meer ervaring en onderzoek binnen dit thema is essentieel voor de toekomst van onze aarde en het aanpakken van de nummer één op de lijst. Het kan een reductie van 90 gigaton CO2 opleveren. Wat is 90 gigaton? Dat zijn 36 miljoen Olympische zwembaden vol met CO2.

2 Stimuleren van groene energie

Bij welke energiemaatschappij neemt jouw bedrijf energie af of wekt het – nog beter – zelf al schone energie op? Windturbines op land staan op nummer twee mede omdat het 99 tot 98 procent minder water nodig heeft dan kolen, gas of kernenergie. Zonneparken staan op acht. Het zou mooi zijn als het bedrijf waar jij werkt die groene energie steunt. Hier vind je de meest groene energieleveranciers en zoals je misschien weet zijn wij fan van Vandebron.

3 Voedselverspilling tegengaan

Voedselverspilling tegengaan staat op nummer drie in de lijst van ‘Drawdown’ en is één van de makkelijkste en goedkoopste manieren, het eten en drinken is namelijk al ingekocht. Hoe zorg je vervolgens dat het niet in de prullenbak verdwijnt.

Bij deze de Ladder van Moerman. Nummer 1 is de beste manier om voedselverspilling tegen te gaan en nummer 10 de minste.

01 Preventie (voorkomen van voedselverliezen)
02 Toepassing voor humane voeding (bijv. voedselbanken)
03 Converteerbaar voor humane voeding (bewerking, verwerking en herbewerking van voedsel)
04 Toepassing in diervoer
05 Grondstoffen voor de industrie (biobased economy)
06 Verwerken tot meststof door vergisting (+ energieopwekking)
07 Verwerken tot meststof door composteren
08 Toepassing voor duurzame energie (doel is energieopwekking)
09 Verbranden als afval (doel is vernietiging, waarbij tevens energie kan worden opgewekt)
10 Storten van GFT (storten van voedselresten is verboden)

Zoals je ziet is de beste manier om voedselverspilling tegen te gaan het voorkomen van de verspilling en nummer twee is het overgebleven voedsel weer aan mensen geven. De voedselbank en een restaurant zoals Instock zijn hier voorbeelden van. ‘Als de wereldbevolking overstapt op een plantenrijk dieet en we er in slagen om in 2050 50% minder voedsel te verspillen, kunnen we een broeikasgasuitstoot vermijden die het equivalent is van 26,2 gigaton CO2’ schrijft Paul Hawken.

Hoeveel voedsel wordt er weggegooid binnen jouw bedrijf? Ga eens praten met de catering en kijk of je een project op kunt zetten dat zo hoog mogelijk op de Ladder van Moerman staat.

4 Een plantenrijk eetpatroon

Iedereen die zich een beetje bekommert om de aarde weet inmiddels al dat vlees een enorme vervuiler is omdat er enorm veel grondstoffen voor worden gebruikt, dieren methaan uitstoten en dan hebben we nog niet eens gehad over het extreme dierenleed.

Hoe kun jij de bedrijfslunch omturnen naar een hoofdzakelijk plantaardige lunch?

‘Om mensen te verleiden vlees te verruilen voor plantaardige alternatieven, moeten die alternatieven zichtbaar, beschikbaar en aantrekkelijk zijn’ staat er in ‘Drawdown’. Aan jou om dit aantrekkelijk te gaan maken binnen je bedrijf en anderen te verbluffen met de mogelijkheden. Er zullen bijvoorbeeld weinig mensen zeuren om vlees als het alternatief ‘damn tasty is’ én ook nog duurzaam. Zoek je hulp dan raad ik je Lisa en Carlos aan van Smarter Food Choices.

Oplossingen met de meeste win-win

Dan nu de oplossingen die het meeste – lees geld – opleveren voor je directeur en van deze opties ook de meeste impact hebben. Duurzaamheid moet niet te duur zijn anders haken misschien veel bedrijven af, helaas. Ik heb dus ook voor je gekeken naar de mogelijkheden die geld opleveren na een investering. Ja, nu wordt het interessant voor je CEO. Investeren en daarna de vruchten plukken voor een betere planeet én meer geld voor het bedrijf.

1 Zonnepanelen op het dak

Op milieucentraal.nl staat het volgende:

‘Een set van 10 zonnepanelen kost inclusief omvormer, installatie en btw ongeveer 4.400 euro (prijs augustus 2017). De btw kun je terugvragen van de Belastingdienst: dat scheelt nog eens 750 euro. Zonnepanelen hebben een rendement dat vergelijkbaar is met 6 procent spaarrente. Daarmee zijn ze niet alleen goed voor het klimaat, maar ook een heel slimme investering’.

Het goede nieuws is dat dit een oude berekening is (augustus 2017) en dat zonnepanelen in de tussentijd goedkoper zijn geworden en de prijzen de komende tijd blijven dalen, helemaal als je ze in grotere sets koopt.

Heeft het bedrijf waar jij werkt al zonnepanelen? Stap naar de directeur en bied aan om dit project op te gaan pakken. Vertel hem of haar ook vooral wat het per jaar oplevert.

2 Elektrisch rijden stimuleren

Staan er laadpalen op de parkeerplek van jouw bedrijf? Geeft jouw bedrijf de mogelijkheid om een elektrische auto te leasen? Dit wordt hoog tijd! Naast dat het op de lange termijn beter is voor onze planeet is het ook goedkoper. Hier een aantal voordelen van elektrisch rijden uit het rapport ‘Nederland 100% duurzame energie in 2030’ van Urgenda’:

‘Elektrische auto’s rijden sportief en zijn zeer zuinig. De elektromotor is bij elk toerental en bij elke belasting 90% efficiënt. De brandstofmotor in de hedendaagse auto heeft slechts een efficiëntie van 15 tot 35%, afhankelijk van het toerental en het vermogen. Een elektrisch aangedreven voertuig heeft aanzienlijk lagere brandstofkosten: het is ongeveer vier tot vijf keer goedkoper dan rijden op benzine. Er zijn nauwelijks onderhoudskosten en elektrische auto’s produceren minder geluid en minder stank en geen uitstoot van fijnstof. De betrouwbaarheid is groter, er kan gewoon veel minder stuk’.

Denk ook aan deze maatregelen die geld opleveren én duurzaam zijn:

• Gebouwautomatisering dat zorgt voor het slimmer bedienen van o.a. verlichting en apparaten. Ook slimme thermostaten helpen om ruimtes op de juiste temperatuur te houden.

• LED-verlichting kost minder energie en kan in een groot gebouw een enorm verschil maken.

• Isolatie. Hoe goed is jouw kantoor geïsoleerd? Een ruimte die langer warm blijft heeft minder warmte nodig en dus minder energie. Een kans voor jouw project en voor de portemonnee van je CEO.

• Hoe kunnen meer mensen worden gestimuleerd om met de fiets naar het werk te gaan? Het is 0,19 cent per kilometer goedkoper en werknemers blijven beter in shape. Of je kunt denken aan een fietsenplan, waarbij het bedrijf fietsen beschikbaar stelt voor werknemers.

Tot slot nog een paar ideeën voor jouw project binnen je bedrijf om je op weg te helpen:

• ‘Met alleen afval scheiden kun je bij mij niet meer aankomen’ zei Bert van Son van MUD Jeans laatst tijdens een lezing. Ik ben het met hem eens. We zijn in staat om veel creatiever te denken. Hoe wordt al het afval gerecycled binnen jouw bedrijf? De mindset ‘afval bestaat niet’ is de beste. Net als de Ladder van Moerman kun je jezelf de vraag stellen: ‘Hoe kunnen wij dat wat overblijft voorkomen of anders weer doorgeven aan de mens die er wat mee kan?’

• Nutteloze verpakkingen zijn een grote ‘pain in the ass’ voor consumenten. Hoe kan jouw bedrijf verpakkingen duurzamer aanpakken? Denk aan bioplastics die biologisch afbreekbaar zijn. Hoe meer hierin wordt geïnvesteerd hoe sneller de markt verandert. Repack vind ik ook een mooi voorbeeld van hoe het anders kan.

• Hoe vervoert jouw bedrijf de producten? Vrachtverkeer en scheepvaart zijn bijvoorbeeld minder duurzaam dan vervoer met de trein.

• Hoeveel kilometers vliegen de medewerkers binnen jouw bedrijf? Een voorbeeld van een goede oplossing is het stimuleren van telepresence zodat er meer wordt gecommuniceerd via het internet door middel van Facetime of Skype.

De handshake

Ok, het concept is dus verbluffend simpel. Ga in gesprek met collega’s, kijk goed wat er leeft en waar je een grote klap kunt maken. Maak een plan en biedt aan om dit plan te gaan leiden.

Als je plan af is ga je naar je directeur of CEO en zeg je dat je dit bedrijf wil gaan verduurzamen en vertel je hoe je dit gaat doen. Is een plan verplicht? Nee, ‘building the bridge as you walk on it’ is ook een optie. Natuurlijk wordt je hier gewoon voor betaald want het levert het bedrijf ook uiteindelijk iets op.

Dan, na de handshake loop je het kantoor uit, kijk je nog even om en zeg je met een glimlach op je gezicht: ‘ik heb het nog nooit gedaan dus ik denk dat ik het wel kan’.

Deze pagina bevat één of meerdere affiliate links, meer info hierover lees je hier.