Waarom ik mijn boeken via Kindle lees


Lezen heeft mijn leven veranderd en sindsdien blijf ik hongerig op zoek naar nieuwe boeken om te verslinden. De boeken die ik lees zijn altijd gekoppeld aan een bepaalde nieuwsgierigheid die ik heb. Een thema of onderwerp dat ik op dat moment wil uitdiepen.

The cure for boredom is curiosity. There is no cure for curiosity.
— Nir Eyal

Het begon bij persoonlijke groei en later kwamen daar minimalisme, duurzaamheid en financiële onafhankelijkheid bij. Andere nieuwsgierigheden – is dit een woord? – waren of zijn o.a. lichaamstaal, relaties, afleidingsvrij werken, je hart volgen, plantaardig eten, ondernemen, stoicïsme, slaap en liefde.

Non-fictie liefde

Ik ben een absolute non-fictie liefhebber en fictie kan mij tot nu toe – nog – niet bekoren. Misschien komt dat later nog, maar voor nu wil ik zoveel mogelijk leren uit boeken. ‘Ja maar door fictie te lezen kun je ook veel leren Jelle en het helpt bij je fantasie!' Weet ik ook wel, maar het past waarschijnlijk ook gewoon niet in deze fase van mijn leven.

Ik heb ondertussen geleerd: de boeken waar ik excited over ben zijn ook altijd de boeken die ik uitlees. Als ik die excitement niet voel en verplicht een boek kies dan vangt het stof en blijft het ongelezen liggen.

Soms is er helaas even geen boek waar ik excited over ben, dan kan ik het niet vinden. Dan struin ik Goodreads, Amazon, Hebban en bol.com af op zoek naar dat nieuwe boek. Zonder succes. Voor dit probleem zoek ik nog steeds een tool. Een tool die bijhoudt welke auteurs je hebt gelezen en in welke onderwerpen je geïnteresseerd bent en die je updates stuurt van nieuwe releases. Helaas is deze tool er niet en moet ik dus gewoon geduld hebben.

Hoe ik bij Kindle kwam en bleef

Toen ik middenin het proces van minimaliseren en rigoureus opruimen zat kwam ik uit op Kindle. Kindle betekent minder fysieke boeken en ze zijn bijna altijd goedkoper dan fysieke boeken. Scheelt op lange termijn dacht ik. Ik vind het ook gaaf dat je met Kindle stukken tekst kunt markeren en deze later weer kan raadplegen. Daarnaast kun je in een boek ook de ‘popular highlights' zien. Dit zijn de stukken die het meest gemarkeerd worden door anderen. De zoekfunctie is trouwens ook een handige tool.

Laatst liep ik door de regen en viel het me weer op dat sommige mensen met een ingedoken en gesloten houding zich verplaatsen wanneer het regent. Het gezicht spreekt dan ook vaak boekdelen. Sommigen fietsen gewoon met een open houding door de regen alsof de zon schijnt. Ik moest toen meteen denken aan deze quote uit het boek ‘The 7 Habits of Highly Effective People' van Stephen Covey:

Reactive people are often affected by their physical environment. If the weather is good, they feel good. If it isn’t, it affects their attitude and their performance. Proactive people can carry their own weather with them. Whether it rains or shines makes no difference to them. They are value driven; and if their value is to produce good quality work, it isn’t a function of whether the weather is conducive to it or not.

Puur door te zoeken naar het woordje ‘rain’ kon ik de tekst meteen vinden op mijn telefoon.

In het begin las ik alle boeken op mijn telefoon en laptop – want minimalist. Later besloot ik toch een Kindle Paperwhite aan te schaffen, omdat ik tijdens het lezen werd gestoord door andere apps en het na langer lezen niet meer fijn voelde aan mijn ogen. Ook ziet het er voor je omgeving ongeïnteresseerd uit. Je bent een boek aan het lezen op je telefoon, maar mensen denken dat het je berichten zijn.

Ik lees mijn Kindle boeken nu via mijn laptop of op mijn Kindle Paperwhite. Ik hoor ook goede verhalen over de iets duurdere Kindle Oasis.

Tot slot, de voordelen van Kindle op een rij:

• Minder fysieke boeken (minimalisme)
• Bijna altijd goedkoper dan fysieke boeken
• Zelf markeren in boeken en die later raadplegen in Readwise
• Toegang tot ‘popular highlights'
• Snel zoeken in boeken

Waarom geen Kobo maar wel Kindle?

Readwise! En Kobo ondersteunt dat helaas niet. Met Readwise kun je je markeringen opslaan en categoriseren in een speciale omgeving. Ook stuurt Readwise je e-mails met de markeringen zodat je ze niet vergeet. Met Readwise implementeer je je favoriete boeken in je dagelijks leven.

Deze pagina bevat één of meerdere affiliate links, meer info hierover lees je hier.