Verlangen naar minder: voor wie is het boek niet?

Op 28 juni kwam Verlangen naar minder uit. Inmiddels zijn we 84 dagen verder. Ik weet nog goed dat ik me op de presentatie van het boek besefte dat mijn persoonlijke en kwetsbare verhaal nu in de winkels lag. Het verhaal wat ik altijd bij mezelf en bij mijn geliefden had gehouden ging nu de wereld in. Om dit moment meer waarde te geven besloot ik om delen uit mijn boek voor te lezen aan de mensen die aanwezig waren op de presentatie. Ik las voor met op de achtergrond de muziek uit het boek, oftewel de nummers die ik luisterde terwijl ik een grote verandering doormaakte.

Ben ik na 84 dagen blij dat dit kwetsbare en eerlijke verhaal nu in de winkels ligt? Ja. Diegene die de keuze maakt om mijn boek te gaan lezen krijgt mijn verhaal. Wil ik dat dit verhaal met details openlijk in de media komt? Hangt er vanaf. Omdat de media vooral gaat over kijkcijfers en eye-balls worden er geregeld dingen gebruikt die alleen shockeren of nieuwsgierig maken. Iets waar ik liever niet in mee wil gaan. Als een programma of krant hier met respect en begrip mee omgaat zeg ik ja. Zo deelde ik onlangs mijn levenslessen in Trouw.

Openhartig delen

Persoonlijke, openhartige en kwetsbare verhalen van anderen lezen geeft mij inspiratie en kracht. Ik denk dat het ons verder brengt als we dit doen. Dat kan in een boek, maar ook in een gesprek. Als we bereid zijn om openhartig en eerlijk te zijn naar elkaar ontstaat er iets bijzonders. Meer verbinding, meer gesprek, meer liefde, meer groei. Op dat vlak verlang ik elke dag naar meer. Iemand die zijn persoonlijke verhaal openlijk durft te delen geeft in mijn ogen waarde door aan de ander. Het vergt moed en het is een verhaal waar de ander op kan reflecteren en van kan leren.

Een goede start voor het boek, dat kunnen we inmiddels wel zeggen. Het kwam de eerste week binnen op nummer 55 in de top 100 bestverkochte boeken van Nederland. Dit was voor Bruna een reden om het boek ook in te gaan kopen wat vrij snel leidde tot een tweede druk. Inmiddels is het boek dus 84 dagen oud en is de derde druk ook verschenen. Ook het luisterboek heb ik ingesproken en komt 29 september uit op Storytel.

Verlang ik naar nog meer? Ja, ik verlang naar meer bereik voor de boodschap van dit boek. Een boodschap die ik belangrijk vind voor deze wereld. Ik ben bijvoorbeeld blij dat vanaf 29 september ook blinde mensen dit boek kunnen luisteren.

Laten we gaan kijken naar hoe de mensen het boek tot nu toe hebben ontvangen. Ik haal wat teksten uit reviews en geef daar mijn reactie op. Ik behandel de lovende woorden maar ook de kritische.

Goodreads (4 sterren)

Op Goodreads krijgt het boek op dit moment precies 4 sterren uit 64 ratings. Wat vooral naar voren komt is de tweedeling van het boek (eerst het persoonlijke deel en dan praktische tips). Veel mensen vinden dit fijn maar er zijn ook mensen die het minder fijn vinden.

‘Vond dit een interessant boek om te lezen, vooral het ‘eerste deel’ waarin Jelle zijn geschiedenis deelt had veel raakvlakken met momenten uit mijn eigen leven. Het eerste deel van het boek vond ik ook sterker dan het deel met de tips, dus de praktische kant. Maar dit komt denk ik ook omdat het hele minimaliseren niet echt bij mij past. (Althans niet zo extreem). Verder is de schrijfstijl prettig, Jelle houd de lezer nieuwsgierig! Net geen vier sterren … omdat boeken over minimaliseren misschien toch niet aan mij zijn besteed.’

Niet iedereen hoeft van minimaliseren of minimalisme te houden. Ik wil nog wel even benadrukken dat minimalistisch leven (lees: minder kopen) minder vervuilend is voor deze wereld en dus een snelle en effectieve manier om je impact te verlagen. Ook denk ik dat er wel iets bestaat tussen extreem minimalisme en veel bezitten. Precies dat lees je in dit artikel van Gabriëlle Koster voor Happinez.

Bol.com (4.8 sterren)

Op het moment dat ik dit schrijf krijgt het boek een mooie 4.8 sterren uit 50 reviews op bol.com. Als je alle bol.com reviews tot nu toe bekijkt is ‘inspirerend’ het woord dat het meest wordt gebruikt door mensen. Ik ben daar blij mee omdat het boek mensen enthousiast maakt om stappen te zetten. Om aan de slag te gaan. Met angsten, met passies, met minimalisme of met duurzaamheid.

Een ander terugkerend iets op bol.com is dat het boek ‘lekker weg leest’. Ja, maakt me blij. Van de 50 lovende reviews – waarvoor enorm veel dank – zitten er ook een paar kritische tussen. Die horen er ook bij en kunnen eventueel van waarde zijn voor de toekomst van het boek dus hier komt een opmerking waar ik wat aan had.

‘Dezelfde voorbeelden keren telkens terug.’

Tijdens het inspreken merkte ik dit zelf ook en ik hoorde het ook al eerder van iemand. Het is iets waar ik wat mee kan voor de toekomst. Wat ik ook hoor van anderen is dat ze het boek houden om af en toe weer eens te pakken. Zo ook in de meest nuttige review op bol.com van ShabirTairie:


Een boek waar je naar verlangt om het opnieuw te lezen

‘Het boek verlangen naar minder is een erg bijzonder boek. Per toeval ben ik hem tegengekomen, maar inmiddels ben ik ervan overtuigd dat dat geen toeval was. Dit is een boek wat je leven drastisch in positieve zin kan veranderen. Zijn verhaal is een verhaal waar velen mee kampen: leven in een wereld waar alles zo gehaast en veel moet zijn en waar kwantiteit de overhand neemt over de kwaliteit. Inmiddels is het opgenomen in een rijtje van 10 boeken wat ik iedereen zou aanraden en laat ik wel voorop stellen dat ik inmiddels behoorlijk wat boeken heb gelezen.’


Deze review is van iemand voor wie het boek precies op het juiste moment komt, want dat is belangrijk. Bij deze een quote van Seth Godin uit de podcast ‘Seth Godin’s Startup School’. Een boek kan niet voor iedereen zijn:

‘Nothing is for everyone. Nothing. The vast majority of people in the world have never had a cup of Starbucks coffee. The vast majority of people who have a phone never used an iPhone. The vast majority of people in India do not have indoor plumbing. Nothing you brought here is for everyone. If you think it’s for everyone, you have to start over.’

Dus voor wie is het boek Verlangen naar minder en voor wie niet?

Voor hij of zij die van groeien houdt en openstaat voor een eerlijk, kwetsbaar en persoonlijk verhaal. Zich aangetrokken voelt tot minimalisme en bewuster en duurzamer wilt gaan leven.

Zo niet, koop dan het boek ook niet.

Foto: IamaureenMeld je aan voor de newsletter en ontvang een preview
van het boek 'Verlangen naar minder' in je mailbox!

GROWTHINKERS