Na 155 boeken hebben deze 20 mijn leven veranderd

Het is 17 juli 2011. Op het goudgele strand van Brazilië word ik geraakt door het boek dat mijn leven gaat veranderen. Dit is het boek dat voor mij is bestemd. Het juiste boek, op de juiste plek en op het juiste moment.

Ik groei meteen omdat ik zie hoe structureel angstig ik ben gaan denken. Ik laat Brazilië zien hoe Jelle is zonder die angst, en als ik terugkom in Nederland is het vanaf dat moment alleen nog maar lezen en werken aan zelfkennis. Meer over deze rigoureuze verandering in mijn leven vind je in mijn boek ‘Verlangen naar minder'.

Inmiddels ben ik 13 jaar en 155 boeken lezen verder en deel ik in dit artikel mijn 20 beste boeken met jou, in chronologische volgorde. De volgende boeken zijn een deel van mij geworden.

Inhoud

                            Laatste update — 25 mei 2024

  1. ‘Denk groot & word rijk' (zelfhulp)

  Na dit boek ging ik anders denken. Ik durfde meer keuzes te maken vanuit groei en onzekerheid en minder vanuit angst en zekerheid. Zonder dit boek had growthinkers niet bestaan. Het boek heeft mij de kracht gegeven om me meer te richten op gedachten die constructief zijn en niet destructief.

  Angst bijvoorbeeld, is in mijn ogen hoofdzakelijk destructief als het je niet beschermt tegen daadwerkelijk gevaar. We leven in de 21ste eeuw met een brein dat nog steeds geprogrammeerd is om te overleven. We kunnen daarom onszelf helemaal gek en miserabel maken met die angst die totaal niet nuttig is. De angst die ervoor zorgt dat we niet groeien en spijt hebben op ons sterfbed. Napoleon Hill heeft mij hier in een razend tempo doorheen getrokken.

  ‘Gedachten zijn dingen. Bovendien zijn ze onvoorstelbaar krachtig als ze gecombineerd worden met een concreet doel, doorzettingsvermogen en een vurig verlangen.' — Napoleon Hill

  2. ‘De zeven eigenschappen van effectief leiderschap' (zelfhulp)

  Na ‘Denk groot & word rijk' ging ik nieuwsgierig op zoek naar het boek dat er het meest op leek. Ik kwam uit bij het boek van Stephen Covey. Door dit boek ben ik mijn persoonlijke missie gaan schrijven. Hierdoor kreeg mijn leven meer richting en focus. Ook ontdekte ik wat pro-actief zijn betekent en keek ik bewuster naar mijn dagelijkse activiteiten met de 4 kwadranten.

  3. ‘How not to die' van Dr. Greger (voeding)

  Volgens dit boek toont de wetenschap het aan. Met een plantaardig eetpatroon voorkom je ziektes. En door te voorkomen hoef je niet meer te genezen. Laten we gaan voor ‘voorkomkunde', en niet voor geneeskunde en overvolle ziekenhuizen. Als we bij onszelf te rade gaan weten wij ook wel dat het uiteindelijke antwoord niet zit in chemicaliën en een voedselindustrie die uit de hand is gelopen.

  Het antwoord zit in de natuur en in wat er voor ons groeit. In dat wat ons gegeven is en niet wat we zelf hebben gemaakt. Dit boek heeft mij zoveel bewuster gemaakt van wat ik eet en aan welke industrie ik wel of niet meedoe.

  4. ‘Rijke pa arme pa' (geld)

  Het beste boek over geld dat ik heb gelezen. Deze mindset qua geld wil ik altijd blijven leven. Een mindset van kijken naar investeringen die je op de lange termijn geld opleveren in plaats van geld kosten. Een mindset van ondernemen en vrijheid in plaats van vastzitten en meedoen met de ‘rat race'.

  Door het boek investeerde ik in een thuisstudio waarmee ik nu mijn eigen voice-overs opneem. Een thuisstudio die meer heeft opgebracht dan gekost.

  5. ‘Diep werk' (werk)

  Diep werk is je lang concentreren op één ding. Cal Newport schrijft er gewoon een heel boek over. Het is een deel van mij geworden omdat ik voor 100% diep wil werken maar er ook 100% mee worstel.

  6. ‘Anything you want'  (ondernemen)

  Dit boek bevat de beste ondernemerswijsheid die er bestaat. Als ik erover praat voel ik dat mijn ogen passie uitstralen. Derek schrijft over zijn bedrijf dat hij klein probeerde te houden in plaats van groot te maken. Investeerders belden hem geregeld op omdat ze hem wilden injecteren met geld, maar Derek zei: ‘No'.

  Hij wilde een bedrijf dat draaide om mensen helpen en niet om torenhoge omzetten maken. Hij wilde een bedrijf met een hart en een mooi doel. Toen hij zijn bedrijf verkocht schonk hij 80% van dit bedrag aan zo'n goed doel. Derek is zo'n man waar ik er meer van wil zien op deze planeet. Een man die de kracht van genoeg weet en nog veel mooier, leeft.

  7. ‘Alles wat overblijft'  (minimalisme)

  De overgang van het ego en geldpad naar het pad van je hart en betekenis. Ik heb gejankt en gelachen met dit boek en ben zeer dankbaar dat ik het heb kunnen inspreken als luisterboek.

  8. ‘Modellen'  (relaties)

  Hier kan geen ‘Mannen over vrouwen' -boek tegenop. Kwetsbaarheid, eerlijkheid en lange-termijn-geluk staan hoog in het vaandel bij Mark Manson — in mijn ogen de beste blogger van de wereld. Niet investeren in de korte trucs voor in de kroeg maar investeren in zelfvertrouwen door te groeien als mens. Iedere man die worstelt met onderwerpen omtrent vrouwen moet dit boek lezen.

  9. ‘Meer door minder'  (minimalisme)

  Na veel boeken gelezen te hebben over minimalisme kan ik zeggen dat Joshua Becker het meest complete boek over dit onderwerp heeft geschreven.

  ‘Degenen die in overdaad leven, zijn niet per se degenen die het meest zinvolle leven leiden. Vaak zijn degenen die een rustig, onopvallend en eenvoudig leven leiden nog het gelukkigst. Dat zijn de keuzes die we zouden moeten aanmoedigen, maar dat is een definitie van succes die voor de meesten van ons ver van ons bed staat.' — Joshua Becker

  10. ‘Moeiteloos JeZelf zijn'  (non-dualiteit)

  Vera Helleman heeft mij eind 2016 enorm geïnspireerd met haar visie. Door haar ben ik nog meer verantwoordelijkheid gaan nemen voor mijn leven en weet ik dat ik niet mijn gedachten en gevoelens ben. Ik ben de observator.

  Vera zet zich op een hele authentieke en unieke manier in om mensen te helpen. Ze is de eerste non-fictie schrijver in Nederland waar ik fan van ben, want ze zet je op je levenspad. Het pad van je hart.

  Eén ding is zeker: als je je hart tegenspreekt… verlies je altijd! — Vera Helleman

  11. ‘De fontein'  (familiesystemen)

  Door dit boek kreeg ik meer inzicht in mijn familiesysteem. Het heeft mij geholpen om meer grenzen te gaan stellen binnen mijn familie. Iets waardoor ik meer ruimte heb gekregen en daarom ben ik Els van Steijn enorm dankbaar.

  In het boek schrijft zij over lagen in de fontein die zich boven en onder elkaar bevinden. Het water moet uit de bakken van boven naar beneden kunnen stromen. Als kinderen opstijgen in de fontein en dus naast ouders gaan staan gaat er iets fout. Ze gaan verantwoordelijkheden nemen die niet bij hun passen en dat is uitputtend en vermoeiend, want de fontein kan niet meer stromen. Meer voorbeelden en uitleg vind je in het boek.

  12. ‘De verborgen impact'  (duurzaamheid)

  Het boek van Babette Porcelijn is mijn bijbel geworden op het gebied van duurzaamheid. Door Babette leerde ik dat ik 1.000 bomen zou moeten planten om mijn retourtje naar Bali te compenseren. Dat er 15.000 liter water verborgen zit in 1 kilo rundvlees en dat ik daarvan 300 dagen zou kunnen douchen.

  ‘De verborgen impact' is zó welkom in deze wereld. Het is hét boek dat ik iedereen cadeau zou willen geven. Bedankt Babette voor je inspiratie en hulp tijdens mijn zoektocht naar een bewuster en duurzamer leven.

  13. ‘The Artist's Way' (creativiteit)

  Door de oefeningen in dit boek zag ik wat mijn grootste blokkades waren. Blokkades die me tegenhielden om mijn creativiteit meer te ontwikkelen. Vervolgens heb ik deze blokkades leren erkennen en ben ik ermee aan de slag gegaan. Ik schreef door Julia Cameron deze brief aan mezelf:

  Beste Jelle, Als je kijkt naar de creatieve monsters, zul je zien dat dit allemaal mensen zijn die kampen met eigen angsten en problemen. Ze projecteren die op jou. Zorg dat je de dingen die ze je vertellen of hebben verteld niet gaat geloven.

  14. ‘A Guide to the Good Life' (stoïcisme)

  Ik houd van het stoïcisme als filosofie. De minimalistische levensstijl zit erin verweven en het heeft me geholpen om beter met bepaalde angsten om te gaan. Een andere methode die ik krachtig vind bij het hebben van zorgen is je afvragen of je dit kunt controleren of niet. Ik heb verschillende boeken gelezen over het stoïcisme maar William B. Irvine heeft in mijn optiek het meest complete en krachtige boek geschreven over deze fascinerende filosofie.

  Niets is genoeg voor degene die genoeg te weinig vindt. — Epicurus

  15. ‘Het simpele pad naar rijkdom' (geld)

  Dit boek heeft me een extra boost gegeven op weg naar financieel onafhankelijker worden. Een boost om te gaan beleggen en nog meer te denken vanuit het volgende principe: ‘denk niet aan wat je met het geld kan kopen maar denk wat je met het geld vervolgens weer kan verdienen'. Met dit principe koop je vrijheid. Ik ben dankbaar dat ik dit boek heb morgen inspreken als luisterboek.

  Met geld kun je veel dingen kopen, maar niets is meer waard dan je vrijheid.

  16. ‘So good they can't ignore you'  (werk)

  In dit boek wordt de mythe ‘Je hebt maar één passie, volg je passie!' flink doorgeprikt. Cal heeft een andere en authentieke kijk op werk: ‘Word zó goed dat je anderen je niet meer kunnen negeren'. Lees dit boek als je denkt dat je maar één passie hebt en dat je die nog niet gevonden hebt.

  17. ‘How to Live'  (zelfhulp)

  Bij Derek Sivers krijg je wat mij betreft de meeste waarde in een korte tijd als lezer. Hij is namelijk koning in levenslessen compact en krachtig opschrijven. In dit Engelse boek deelt hij zijn ‘hoe te leven' adviezen opgedeeld in 27 hoofdstukken. Onder andere de hoofdstukken ‘Be independent' & ‘Think super-long-term' spraken mij het meeste aan. Één van zijn krachtigste passages vond ik in het hoofdstuk ‘Create':

  ‘The most valuable real estate in the world is the graveyard. There lie millions of half-written books, ideas never launched, and talents never developed. Most people die with everything still inside of them. The way to live is to create. Die empty.' — Derek Sivers

  18. ‘Jagen, verzamelen, opvoeden' (opvoeding)

  Een totaal andere kijk op opvoeding dan de traditionele Westerse opvoedstijl, dat vind je in dit boek. Auteur Michaeleen Doucleff is op zoek gegaan naar de manier van opvoeden bij verschillende culturen en volksstammen over de hele wereld. Ze heeft die mooi samengebracht in een boek vol tips en adviezen die ik meeneem in mijn zoektocht naar geen ‘perfecte' maar goede vader.

  19. ‘Playful Parenting'  (opvoeding)

  Stiekem wist ik het al maar dat boek heeft mij de definitieve bevestiging gegeven hoe belangrijk 1 op 1 spelen met je kind is. Ze communiceren, experimenteren en leren tijdens het spelen. Zo tonen kinderen ons bijvoorbeeld ook de innerlijke gevoelens en ervaringen waarover zij niet kunnen of willen praten. Dit boek staat vol met goede adviezen en tips rondom ‘spel met je kind belangrijker maken' en ze volledige aandacht geven.

  ‘For adults, play means leisure, but for children, play is more like their job. Unlike many of us adults, they usually love their work and seldom want a day off. Play is also children's main way of communicating, of experimenting, and of learning.' — Lawrence J. Cohen

  20. ‘Write useful books' (schrijven)

  Een extreem nuttig boek over hoe je extreem nuttige en praktische boeken schrijft. Nogal meta maar het is Rob Fitzpatrick geweldig goed gelukt. In een notendop: ‘To create a book that lasts and grows, the formula is simple: do the best job of solving an important problem for a reader who cares, without anchoring yourself to temporary tools, tactics, or trends.' Must-read voor auteurs die meerdere boeken willen schrijven. 

  Dit artikel bevat affiliate links. Wanneer je iets koopt via zo'n link krijgen wij daar een commissie van. Een directe manier om ons te supporten en de website up-to-date te houden #onlybuyitwhenyouneedit. Onze website draait op 100% hernieuwbare energie via mijn.host. Om ons website verkeer in te zien maken we gebruik van Fathom Analytics, die jouw privacy respecteert en geen cookies gebruikt. Onze podcasts worden gehost via Transistor.fm.

  Join Jelle's newsletter met momenten uit boeken, podcasts en video's die hem kracht en inspiratie gaven, zorgden voor een traan, een lach of die gewoon heel leerzaam waren.

  auteur + spreker — Met een hoofd vol zorgen vertrok ik in 2011 voor een reis naar Brazilië en las daar het boek 'Denk groot & word rijk’ van Napoleon Hill. Het boek en de reis veranderden mijn leven compleet. Terug in Nederland ging ik bloggen om net als Napoleon Hill anderen te helpen en te inspireren. In 2018 schreef ik het boek ‘Verlangen naar minder' (15.000+ exemplaren verkocht) over mijn zoektocht naar een bewuster en duurzamer leven. Benieuwd naar mijn favoriete boeken? Bekijk ze hier!