13 voorbeelden van passies bij anderen en hoe zij die ontwikkelen

Wat is een passie?

Passie komt van het Latijnse woord ‘passio' en dat betekent hartstocht. Een passie is iets wat je doet en betrekking heeft op het hart. Een handeling waar je ontzettend veel van houdt zoals bijvoorbeeld anderen iets leren, muziek maken, koffie maken, klimmen, lezen of fotograferen.

Een passie kan gewoon een hobby zijn (zoals voetballen, postzegels verzamelen of schilderen) maar je kunt er ook voor kiezen om van je passie ook je werk te maken. Kijk als je dat wil eens goed naar het Japanse Ikigai model. ‘Ikigai' betekent:

Je doet waar je van houdt
waar je goed in bent
wat de wereld nodig heeft
waar je voor betaald wordt
én waar je uiteindelijk van kunt leven.

Maar pas op! Trap niet in de valkuil dat het dan altijd alleen maar leuk is.

Neem bijvoorbeeld mijn passie: schrijven. Schrijven is een passie van mij maar dat betekent niet dat ik het elke dag met hartstocht doe. Er zijn ook momenten dat ik de passie niet voel en gewoon met een leeg en wit scherm moet beginnen. Passie is dus iets wat komt en gaat en waar je niet op kunt rekenen. Ondanks de weerstand die je voelt zul je soms gewoon moeten beginnen.

Van je passie je werk maken

Een passie hoeft niet per se je werk te worden. Je kunt ook gewoon nul ambitie hebben om er je geld mee te verdienen maar het gewoon doen omdat je het heel leuk vindt. Allemaal ok. Luister naar jouw stem, naar wat jij wil. Het komt namelijk ook voor dat je niets anders kunt dan van je passie je werk maken. Dat dat het enige pad is wat je wil bewandelen, koste wat het kost. Als je dit laatst hebt dan lijk je heel erg op mij. *knipoog*

Als je er je werk van wil maken dan houd ik van de visie die Cal Newport heeft op dit onderwerp. Hij schrijft in zijn boek ‘So good they can’t ignore you' dat het gaat om het kiezen van één van die passies die je hebt en daar vervolgens heel goed in worden. Zó goed dat anderen je niet meer kunnen negeren.

Het belangrijkste is dus dat je iets kiest en jezelf dwingt het werk te doen. Je dwingt jezelf om de skill te leren en dat gaat de ene dag makkelijker dan de andere. Om je inspiratie te bieden en voorbeelden te geven besloot ik op Instagram aan anderen te vragen wat voor passie zij hadden en hoe ze deze ontwikkelen.

Gelijkenissen en thema's

Ik zag een paar gelijkenissen en thema’s toen ik naar de antwoorden keek:

• De passies hebben vaak te maken met creativiteit. Zelf iets maken of creëren.

• De passies hebben geregeld betrekking op het helpen van anderen. Dit kan ook anderen inspireren of iets leren zijn.

• De passies hebben soms iets te maken met iets doen of deelnemen aan iets dat groter en belangrijker is dan jijzelf. Noem het betekenis. Dat als we sterven, we op de één of andere manier hebben bijgedragen aan de wereld en dat we herinnerd zullen worden of dat ons werk zal voortleven.

Hier komen de voorbeelden. Ik zal aftrappen!

1. Schrijven (content maken) en anderen hopelijk inspireren om een positieve verandering te maken. Ik ontwikkel dit met het schrijven van boeken en op mijn blog schrijf ik artikelen en maak ik podcasts en video’s.

2. Mensen leren regie over hun eigen leven te nemen. Ik ontwikkel dit door anderen te coachen en dit zelf voor te leven.

3. Eten maken en dan met name gebak. Ik ontwikkel dit door een winkel te openen.

4. Persoonlijke gedichten schrijven. Ik ontwikkel dit door naar mensen en naar het leven te luisteren en dan vrij te schrijven.

5. Muzikale creaties maken. Ik ontwikkel dit door spontaniteit en levensgebeurtenissen. Dan ontstaat er inspiratie en dan komt er muziek.

6. Anderen leren over duurzaam leven en ondernemen. Ik ontwikkel dit door het opzetten van een eigen school.

7. Sieraden maken. Ik ontwikkel dit door te oefenen en mezelf uit te dagen in workshops.

8. Klimmen. Ik ontwikkel dit door mezelf elke keer weer fysiek uit te dagen.

9. Diep nadenken en daar gesprekken over voeren. Ik ontwikkel dit als coach.

10. Slow koffie maken voor anderen. Ik ontwikkel dit met een koffiebakfiets waarmee ik op festivals sta.

11. Fotografie. Ik ontwikkel dit door te doen, doen, doen.

12. Kennis opdoen en verspreiden over duurzame mode. Ik ontwikkel dit door interviews te doen met duurzame ondernemers en te blijven leren.

13. Lezen van Nederlandse literatuur. Ik ontwikkel dit door veel te lezen maar ook door achtergrondinformatie opzoeken en doornemen. Denk aan recensies en interviews.

Welke passie kies jij?

Zoals je leest kan het alle kanten op gaan. Het belangrijkste is dat je jezelf leert kennen en kiest wat voor jou het beste voelt. Het helpt ook om veel uit te proberen — te ervaren wat het vooral niet is — en veel te lezen over persoonlijke groei.

Kies wat het beste bij jou past, wat de meeste energie geeft en waar het enthousiasme zit. Ga lopen op dat pad en word zó goed dat anderen je niet meer kunnen negeren. Ga door, ongeacht wat je omgeving zegt of vindt en wees heel tevreden aan het einde van de rit.