Werk dat bij je past en carrière tests die daarbij helpen

Inhoud

                              Laatste update — 24 juni 2023

    “Geef me werk wat bij me past en ik hoef nooit meer te werken”. Wat een verschrikkelijke quote is dat. Waarom? Omdat, wat je ook gaat doen qua werk en hoe goed het ook bij jou past, het niet elke dag alleen maar leuk kan zijn. De droombaan die jou constant van geluk voorziet is een illusie. Een opluchting?

    En dan nog zo’n quote: “Follow your passion”. Het idee dat je van je passie je werk moet maken omdat dat dé weg is. Misschien werkt dat wel helemaal niet voor jou. Misschien wil jij wel een positieve verandering teweeg brengen. Is de drive om een verandering te maken jouw passie. Geen handeling, maar iets om voor te vechten. Niet de ‘what’ maar de ‘why’.

    En dan is er nog een universele regel die ervoor zorgt dat je passies niet in steen staan: “Alles is altijd in verandering, dus ook jij”.

    Mijn werk nu: schrijven en lezingen geven om jou te inspireren en te helpen met persoonlijke groei, minimalisme en duurzaamheid. Dat vind ik vanaf 2011 het leukste om doen en het is het werk dat het beste mij past, maar dat is dus niet altijd leuk.

    Soms komt er niets. Soms voelt het alleen. Soms word ik de hele dag gehypnotiseerd door news feeds en denk ik ’s avonds: ‘Wat heb ik nou eigenlijk gedaan?’. Daarnaast moet ik ook e-mails beantwoorden, onderhandelen, middagen doorkomen als ik van verveling niet weet wat ik moet schrijven, bonnetjes inscannen, mijn artikelen vijftig keer checken op fouten en kijken of de links kloppen etc.

    Toch kan ik met zekerheid zeggen dat ik dit nu het allerliefste doe. Waarom? Omdat het vanzelf gaat. Op een vrije zondag pak ik ook mijn laptop en begin ik met schrijven over onderwerpen die mij nu interesseren. Het brengt me in de flow en het geeft me de meeste voldoening. Ik kan zelf mijn dagen indelen en ben geen onderdeel van een groep of een vast schema. Dat is nu mijn pad en dat past het beste bij mij. En dat kan dus allemaal nog veranderen.

    De grootste vijand van werk vinden dat bij je past is kijken naar gaten in de markt en naar wat anderen doen

    Nu is het natuurlijk de vraag: Hoe zit dit allemaal bij jou? Ik weet namelijk dat er veel mensen zitten met dit soort vragen. Vrij recent mailde iemand mij met het volgende:

     

    Aangezien jij in een wereld zit – wat betreft connecties en know-how – weet je misschien een baan, studie of een richting waar op dit moment en in de toekomst vraag naar is. Waar ik me op kan focussen of in kan verdiepen. Iedere tip is meer dan welkom.

    De grootste vijand van werk vinden dat bij je past is kijken naar gaten in de markt en naar wat anderen doen. ‘Als ik dat zou doen dan zou dat veel geld kunnen opleveren'. Het is een grote vijand omdat ‘de vraag' en dat wat anderen doen je volledig van jouw pad afleidt.

    Want komt dat voor jou vanzelf op een vrije dag? Hoogstwaarschijnlijk niet.
    Want interesseert dat jou écht en intrinsiek? Hoogstwaarschijnlijk ook niet.

    De goede volgorde voor het werk vinden dat bij je past: eerst kijken naar wat vanzelf gaat en wat je écht en intrinsiek interesseert en dan pas zoeken naar een manier om daar geld mee te verdienen, niet andersom.

    Dat wat anderen zeggen en beïnvloeding door de maatschappij en de media kan ook een vijand zijn. Toen ik in 2002 klaar was met mijn Middelbare School werd er tegen mij gezegd dat ik goed was in acteren en dat ik naar de Toneelschool moest gaan. Ik speelde namelijk hoofdrollen in schoolvoorstellingen en vond het performen leuk. Omdat de televisie in ons huis een dominerende factor was en ik me graag liet zien aan een publiek vond ik acteren en de potentie om beroemd te worden interessant. ‘Als ik beroemd ben doe ik er eindelijk echt toe’. Het was niet mijn hart maar mijn hoofd dat sprak.

    ‘Wil jij wel écht acteur worden Jelle?’. Er viel een stilte in de ruimte en de leraren van de Toneelschool keken mij indringend aan. Dit werd mij in 2006 gevraagd. Vier jaar later. Ik keek ze vervolgens raar aan, maar ik weet nu dat ze gelijk hadden. Acteren was niet iets wat bij mij vanzelf ging op een vrije dag, niet iets wat me écht intrinsiek interesseerde, al had ik dat toen nog niet door.

    Uiteindelijk heb ik niet alles gedag gezegd van het acteur zijn. Ik doe nog steeds weleens projecten voor de camera en stemmenwerk omdat ik daar wel plezier uithaal. Ik zie mijn studie (de Toneelschool) niet als een fout maar als een plek waar ik veel over mezelf heb geleerd en wat mij verder heeft geholpen in het proces van werk vinden dat bij mij past.

    Dus:

    • Wat gaat er vanzelf bij jou? Wat ga je automatisch doen als je een dag vrij hebt? Een andere goede manier om hier achter te komen is teruggaan naar je kindertijd. Wat deed je als kind op een vrije dag?

    • Welke vorm van werken en welke rol past het beste bij jou? Voor mij is dat onafhankelijk zelfstandig zijn in een ‘zelfcreatie’ rol. De werkzaamheden die je tot nu toe hebt gedaan en hoe dat voelde geven je veel kennis op dit vlak.

    • Past van je passie je werk maken bij jou of gaat het meer over een verschil maken?

    • Wat zijn dingen die je op dit moment écht intrinsiek interesseren?

    Met de bovenstaande vragen en de vragen uit dit artikel kom je steeds dichterbij het werk dat bij jou past.

    En als je er dan nog steeds niet uit komt heb ik een aantal carrière tests voor je. Carrière tests die mij op dat pad hebben geholpen om nog meer inzicht te krijgen in mezelf.

    Carrière tests die je verder helpen

    1. CareerExplorer

    Dit is de beste carrière test die ik tot nu toe op het internet heb gevonden. Ik vond het verbluffend om te zien welke top 7 beroepen eruit kwamen na het doen van deze test:

    1. Author
    2. Blogger
    3. Motivational Speaker
    4. Photographer
    5. Music Manager
    6. Music Supervisor
    7. Music Artist

    De bovenste drie zijn helemaal raak en muziek (maken) is iets wat ik nog wil gaan ontwikkelen. De test vergt even wat tijd om het goed in te vullen, maar het is heel waardevol en geeft een duidelijke richting.

    Ik ben heel benieuwd naar jouw resultaten! Laat je me via Instagram weten wat er bij jou uitkwam?

    2. Persoonlijke waarden test

    Eerst kies je in een lijst van 74 woorden de 10 die het beste bij jou passen en vervolgens krijg je een mail met nieuwe opdrachten in een PDF. Een goede en uitgebreide test die helpt je je persoonlijke waarden te vinden en hoe je je carrière meer op deze waarden kunt inrichten.

    3. Clearerthinking.org

    Clearerthinking.org heeft goede tests die zijn gebaseerd op wetenschap. Mijn eerste aanrader is de test over intrinsieke waarden. Intrinsieke waarden zijn de waarden die van ‘binnen' komen en die je doet zonder er iets voor terug te verwachten. Geld en eten kunnen dus bijvoorbeeld geen intrinsieke waarden zijn. Doe de test om meer te leren over deze waarden!

    Als tweede raad ik de life changing questions aan met goede diepgaande open vragen over het vormgeven van je leven.

    4. De 100 vragen oefening

    Deze oefening staat in mijn boek ‘Verlangen naar minder' en heeft mij al veel richting gebracht:

    1. Vind een rustige plek met pen en papier, waar je een uur ongestoord kunt schrijven.

    2. Schrijf honderd vragen op die je interessant vindt. Het mag alles zijn. Van ‘Waarom is de lucht blauw?’ tot ‘Wat zijn mijn passies?’ Bij mij kwamen de eerste twintig vragen met gemak, maar daarna werd het moeilijk. Dit is een punt waarop je wilt opgeven, maar doe dat niet. Blijf doorzetten, ook als je even geen inspiratie hebt. Een nieuwe fase van inspiratie zal komen. Blijf schrijven totdat je er écht honderd hebt.

    3. Kies nu de tien vragen die jou het meest inspireren en waar je de meeste energie van krijgt. Schrijf deze ergens anders op. Maak nu een rangorde in de vragen. Welke staat op nummer 1, 2, 3, en zo verder.

    Uit de tien vragen die jou het meest inspireren en waar je de meeste energie van krijgt kun je veel informatie halen. Eén van mijn vragen was bijvoorbeeld: ‘Hoe ziet mijn ideale dag eruit?’ Ik ben toen bewust gaan kijken waar ik mijn dagen echt mee wilde vullen. Een andere vraag was: ‘Hoe maak ik iets wat mensen over 100 jaar nog bekijken of lezen?’ Het inspireerde me om nog beter te kijken naar hoe ik iets kan maken wat tijdloos is en waar mensen waarde uit kunnen halen.

    5. Character Strengths

    Met deze test vind je de krachten in jouw karakter. Het gaf mij veel duidelijkheid over mezelf maar hielp me ook met nieuwe ideeën wat betreft werk. Dit is mijn character strengths top 5:

    #1 Social Intelligence
    #2 Capacity to love and be loved
    #3 Hope, Optimism & Future Mindedness
    #4 Humor & Playfulness
    #5 Love of Learning

    Hier nog drie boeken (met oefeningen) die ik aanraad.

    1. ‘De persoonlijke missie’ uit het boek ‘De zeven eigenschappen van effectief leiderschap' van Stephen Covey. Voor mij was dit een lifechanger. Via deze tool kun je dit ook online doen!

    2. ‘De vier categorieën na vijf jaar’ uit het boek ‘Will it Fly?' van Pat Flynn

    3. Het boek ‘Ontdek je sterke punten 2.0′ van Tom Rath

    Je bent niet je carrière

    Tot slot nog een quote uit het boek ‘Alles wat overblijft' van The Minimalists om mee te nemen tijdens je zoektocht. “Je bent een moeder, een vader, een zus, een broer, een broer, een echtgenoot, een minnaar, een gezond persoon, een groeiend persoon, een gevend persoon, een gepassioneerd persoon met een betekenisvol leven. Je bent niet je carrière.”

    Succes en vergeet niet om er onderweg ook van te genieten.

    Dit artikel bevat affiliate links. Wanneer je iets koopt via zo'n link krijgen wij daar een commissie van. Een directe manier om ons te supporten en de website up-to-date te houden #onlybuyitwhenyouneedit. Onze website draait op 100% hernieuwbare energie via mijn.host. Om ons website verkeer in te zien maken we gebruik van Fathom Analytics, die jouw privacy respecteert en geen cookies gebruikt. Onze podcasts worden gehost via Transistor.fm.

    Join Jelle's newsletter met elke maand zijn nieuws, gedachten en aanraders.

    auteur + spreker — Met een hoofd vol zorgen vertrok ik in 2011 voor een reis naar Brazilië en las daar het boek 'Denk groot & word rijk’ van Napoleon Hill. Het boek en de reis veranderden mijn leven compleet. Terug in Nederland ging ik bloggen om net als Napoleon Hill anderen te helpen en te inspireren. In 2018 schreef ik het boek ‘Verlangen naar minder' (15.000+ exemplaren verkocht) over mijn zoektocht naar een bewuster en duurzamer leven. Benieuwd naar mijn favoriete boeken? Bekijk ze hier!