Een capsule wardrobe samenstellen in 6 stappen


Wist je dat je 80% van de tijd maar 20% van je kleding draagt? Dat is veel kleding die je nauwelijks draagt. Het bracht mij in 2016 op het idee om mijn kleding in te delen volgens de capsule wardrobe methode. In dit artikel help ik je in 6 stappen bij het samenstellen van je eigen capsule wardrobe.

Ben je benieuwd naar mijn eigen capsule wardrobe? Check dan dit artikel, daarin deel ik hoe ik werd geïnspireerd voor het maken van een capsule wardrobe en hoe deze eruit ziet.

Wat is een capsule wardrobe?

Een capsule wardrobe is een selectie van je meest favoriete en essentiële kledingstukken die een seizoen meegaat. Officieel bestaat een capsule wardrobe uit 37 items, die gedurende 3 maanden in je kast hangen.

De uitdaging is om aan het begin van het seizoen te zorgen dat je capsule collectie compleet is, zodat je tijdens het seizoen niet meer hoeft te shoppen. Hierdoor is de kans op miskopen kleiner en geef je minder geld uit aan kleding die je eigenlijk toch niet nodig hebt. Je hebt namelijk al bewust gekozen wat voor jou de belangrijkste stukken zijn. Op deze manier heb je dus 4 capsule wardrobes in één jaar.

Je zou het misschien niet denken, maar doordat de items zorgvuldig geselecteerd zijn en ze allemaal behoren tot je favorieten kun je de items op veel manieren combineren. Gemiddeld kun je zo’n 75 outfits samenstellen uit deze capsule wardrobe.

Wat valt er wel onder een capsule wardrobe?
T-shirts, truien, vesten, broeken, jurken, rokjes, jassen en schoenen.

Wat valt er niet onder een capsule wardrobe?
Basic basiskleding (onderkleding), sportkleding, ondergoed, sokken en accessoires.

De originele manier om een capsule wardrobe samen te stellen is niet de enige manier. Je kunt zelf bepalen of je je kledingkast wil indelen per seizoen, per halfjaar of per jaar. Waar het om gaat is dat je jouw ideale kleine kledingkast samenstelt, je de items op allerlei manieren met elkaar kunt combineren en gedurende deze periode niets nieuws koopt.

De oorsprong van een capsule wardrobe

Het concept is oorspronkelijk afkomstig van Susie Faux die in de jaren ’70, eigenaresse was van de boetiek ‘Wardrobe’ in Londen. Zij bedacht dat een capsule wardrobe bestaat uit ongeveer 30 essentiële kledingstukken. Donna Karan gaf het idee vervolgens meer bekendheid door een speciale capsule collection te ontwerpen.

De term werd pas écht bekend door de Amerikaanse Courtney Carver, de bedenker van Project 333. Ze voelde zich ontevreden, had veel schulden en kreeg de diagnose multiple sclerose. Ze ontdekte dat stress haar symptomen verergerde en dus besloot ze het roer om te gooien.

Ze begon met minimaliseren en ontdekte dat ze een overvolle kledingkast had waarvan ze het grootste gedeelte nauwelijks droeg.

Ze koos 33 kledingstukken uit haar garderobe en droeg drie maanden lang niets anders dan deze selectie. Haar ervaringen deelde ze op haar blog, die anderen inspireerden om ook deze uitdaging aan te gaan. Ondertussen is Project 333 wereldwijd bekend geworden en heeft ze de capsule wardrobe echt op de kaart gezet.

De voordelen van een capsule wardrobe

1. Kleine kans op een miskoop

Een miskoop die ik me kan herinneren was een skinny jeans met gaten van Zara. Die ‘moest’ ik zogenaamd hebben om ‘erbij te horen’. Drie keer gedragen. De jeans lag vervolgens stof te vangen totdat ik er iemand blij mee heb gemaakt.

Doordat je duidelijk hebt voor jezelf welke stijl bij jou past, kun je ook duidelijk keuzes maken. De kans dat je een miskoop doet is daardoor kleiner.

2. Minder beslissingen

De eeuwige twijfelaar noem ik mezelf weleens, een kenmerkende eigenschap van het sterrenbeeld tweeling. Wat ik oprecht kan zeggen is dat ik door het samenstellen van een capsule wardrobe bijna nooit meer twijfel over wat ik ’s ochtends wil aantrekken.

Een kleine kledingkast betekent minder keuzes en dus minder beslissingen nemen. Het maakt je tegelijkertijd ook creatiever. De Britse warenhuisketen Marks & Spencer heeft onderzocht dat vrouwen 17 minuten per dag bezig zijn met wat ‘the outfit of the day’ wordt.

3. Overzicht

Voor iemand die goed gaat op structuur, is dit een groot voordeel. Niets vervelender dan een overvolle kledingkast waarin je nauwelijks iets terug kunt vinden. Een ander bijkomend voordeel is dat je kast na het opruimen alleen nog uit je favoriete kledingstukken bestaat.

4. Kwaliteit in plaats van kwantiteit

‘Quality is remembered long after price is forgotten’. Deze quote zagen we ooit in het Gucci Museo in Florence, de zin is me altijd bijgebleven. Wanneer je een switch maakt naar een capsule kledingkast, is het belangrijk dat je kwalitatieve kledingstukken in je kast hebt. Daar heb je op de lange termijn het meeste plezier van.

Ik heb liever twee mooie en kwalitatieve stukken die misschien iets ‘duurder’ zijn, dan tien items van lage kwaliteit die na een aantal keer wassen ook hun mooiste tijd hebben gehad. Wanneer iets van goede kwaliteit is zorgt dat er ook voor dat je zuiniger bent op een item.

5. Minder impact

Onbegrijpelijk maar waar, we zijn kleding gaan zien als fast fashion, een wegwerpproduct. Daardoor is de impact van kleding alleen maar toegenomen. Doordat je minder koopt is je impact op de aarde ook kleiner.

6. Je houdt geld over omdat je minder uitgeeft

Omdat je weet wat je wil, ben je minder gevoelig voor de marketingtrucs van grote fast-fashion ketens. Die hebben maar één doel: jou meer laten kopen en je het gevoel geven dat je zonder dat ene kledingstuk niet genoeg bent.

Ik zal je uit je droom helpen, jij bent genoeg! Ook zonder dat ene kledingstuk. Hierdoor houd je geld over en eindig je niet met een kledingstuk waar je volgende week al niet meer blij mee bent.

Een capsule wardrobe samenstellen in 6 stappen

1. Je eigen stijl bepalen

Ga voor jezelf na welke stijl bij jou past. Dat kun je bijvoorbeeld doen door een klein moodboard te maken met looks die je tof vindt. Voor het maken van een moodboard kun je Pinterest gebruiken of beelden uit magazines. Het gaat er in ieder geval om dat je het mooi vindt en je een beeld krijgt van in welke kleding je jezelf het liefste ziet.

2. Analyseren van je stijl

Bekijk de beelden en maak voor jezelf een shortlist van items die je graag wil opnemen in je capsule wardrobe. Los van het feit of dat je ze al in bezit hebt of niet.

3. Selecteren

This is where Marie comes in. Zie je op tegen het opruimen van je kledingkast? Lees dan het boek ‘Opgeruimd!’ van Marie Kondo. Ik las dit boek in het vliegtuig naar Japan en dat is zeker geen aanrader. Het levert je namelijk een enorme dosis opruimwoede op en dan wil je dus gewoon thuis zijn. Thuis, zodat je meteen aan de slag kunt.

‘Does it spark joy?’ zoals Marie Kondo het zo mooi zegt. Ga voor jezelf na welke items onderdeel gaan uitmaken van jouw capsule wardrobe. Maak een selectie van items die blijven, items die je wil verkopen, ruilen of weggeven en items die weg mogen.

4. Indelen

Bekijk hoeveel stuks je wil aanhouden en in hoeveel seizoenen je wil indelen. Aan de hand daarvan maak je een selectie. We gaan hier even uit van 33 kledingstukken en twee seizoenen, lente/zomer en herfst/winter. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de kledingstukken die je kiest met elkaar gecombineerd kunnen worden.

Dit is een goed uitgangspunt voor een seizoen van een capsule wardrobe:

• 6 paar schoenen
• 8 onderstuks (broeken, rokken)
• 19 bovenstuks (jassen, jurken, truien, vesten, blouses, tops, t-shirts)

Bekijk hier mijn capsule wardrobe!

Wanneer je je capsule wardrobe voor een nieuw seizoen gaat samenstellen kun je items uit het seizoen daarvoor weer meenemen naar het nieuwe seizoen. De seizoensgebonden items vervang je. De items van het oude seizoen kun je vervolgens opbergen, wij gebruiken hiervoor deze opbergboxen.

5. Vul je kast aan

Bekijk welke essentiële stukken je nog mist in je capsule wardrobe. Zorg ervoor dat de stukken die je wil aanvullen passend zijn in de rest van je kledingkast zodat je goed kunt combineren. Op die manier heb je een zo groot mogelijke variatie om outfits samen te stellen.

Je kunt er volgens de officiële regels van een capsule wardrobe voor kiezen om de items meteen aan te schaffen. Ik kies er vaak voor om ze op een wensenlijstje te zetten en ze aan te schaffen wanneer ik een item tegenkom. Soms ben je namelijk naar iets op zoek wat je niet direct kunt vinden. Kies hiervoor de manier die bij jou past.

6. Verkoop, ruil, geef weg of doneer

De kleding die je uiteindelijk niet besluit om mee te nemen in je wardrobe kun je verkopen via bijvoorbeeld Vinted (mannen + vrouwen). Via deze link kun je ook mijn account bekijken.

Via COMN en Swopster kun je deelnemen aan een kledingruil. Daarnaast kun je kleding weggeven aan vrienden of familie, maar je kunt het ook aan een goed doel geven zoals Sympany.

Is je kleding stuk, laat het dan eventueel repareren bij een kleermaker of doe het zelf als je over naaiskills beschikt. Draag je het niet meer? Dan kun je de kleding het beste inleveren bij een winkel of bij een kleding inzamelpunt.

Je kleding verzorgen

Tot slot een tip voor het onderhouden van je kleding. In plaats van een strijkijzer gebruik ik deze Tristar kleding steamer. Niet het mooiste exemplaar, maar het voordeel van deze kledingstomer is dat het een groot water reservoir heeft waardoor je minder snel water hoeft bij te vullen. Verder gebruik ik een Steamery pil apparaat voor het verwijderen van pluisjes en het scheren van bijvoorbeeld wollen truien. Naast dat je kleding er weer als nieuw uitziet naderhand wordt je van deze klus ook hééél zen.

Capsule wardrobe boeken

Wil je je nog verder verdiepen in een capsule wardrobe? Onderstaande boeken geven je nog meer inzicht in bijvoorbeeld duurzame stoffen en keurmerken en het verzorgen van je kleding.

De capsulegarderobe – Leonie Huisman
A sustainable wardrobe – Stephanie van den Sigtenhorst
The Capsule Wardrobe – Wendy Mak
The Curated Closet – Anushka Rees

Deze pagina bevat één of meerdere affiliate links, meer info hierover lees je hier.