Claire’s capsule wardrobe


Laatste update: 1 september 2020

Toen ik ging studeren en naar Amsterdam verhuisde verruilde ik mijn tweedeurs kledingkast voor een klein kledingrek. Met een kamer van 10m2 was het al snel keuzes maken en een groot deel liet ik achter bij mijn ouders. Na een tijdje was daar Jelle, die na vijf maanden bij me introk met als gevolg dat ik datzelfde kledingrek met hem moest delen. Minimalisme next level. Hij schreef er dit stukje over in het boek ‘Verlangen naar minder':

Inmiddels woon ik dus niet meer bij mijn vader, maar bij haar in haar kamer van tien vierkante meter. Het voelt goed, dus ben ik bij haar ingetrokken. Ben ik even blij dat ik heb geminimaliseerd! Haar kledingrek begint wel een beetje in te zakken, maar verder geen moeilijkheden.

Het kledingrek zorgde ervoor dat ik door bleef gaan met minimaliseren. Al leek het niet vrijwillig, dat was het zeker weten. Het mooie aan dit alles, je favoriete kledingstukken blijven over.

Continue ontevredenheid

En toch bleef die continue ontevredenheid over de items in mijn kledingkast en het ‘zogenaamd uitgekeken zijn op dat wat er voor mijn neus hing'. Wat misschien nog wel mijn grootste angstgedachte was als ik voor de spiegel stond was: ‘wat zullen anderen wel niet denken als ik steeds hetzelfde draag?’.

De coolness factor had absolute prioriteit, niet eens in termen als uitgesproken kleding, maar vooral om erbij te horen. De trends volgen, zelfs al was het eigenlijk een trend die eigenlijk niet bij me pastte. Ik kocht het, ik was er een paar weken blij mee en vervolgens toch teleurgesteld over de kwaliteit.

Na mijn ervaringen in de modewereld, de ontdekking van minimalisme en een half jaar reizen verder besloot ik dat het anders moest. Ik zag de documentaire The True Cost en dat was de spreekwoordelijke druppel die de emmer deed overlopen.

Het was tegelijkertijd het moment dat Jelle en ik besloten dat duurzaamheid onderdeel moest worden van growthinkers. Het was een logisch vervolg op onze minimalistische lifestyle.

Duurzaamheid als uitgangspunt

Alles qua kleding wat ik vanaf dat moment zou kopen, daarvan wilde ik dat het duurzaam zou zijn. Ik sprak met mezelf af niet meer bij Zara en H&M te kopen en ik ging me verdiepen in sustainable fashion. Gek genoeg kostte het me nauwelijks moeite, op die ene keer na dan. Als je eenmaal gezien hebt hoe de vervuilende kledingindustrie in elkaar steekt, is het haast onmogelijk om daar je ogen nog voor te sluiten.

Het resulteerde in eerste instantie vooral in niets kopen, het kostte me moeite om duurzame merken te vinden die aansloten bij mijn stijl. Mannen hadden het naar mijn idee toch iets makkelijker. Voor vrouwen leek het allemaal nog wat geiten-wollen-sokken. Totdat ik me er meer in ging verdiepen en duurzame merken vond die me wel aanspraken.

In 2016 besloot ik om mijn kledingkast in te delen volgens het capsule wardrobe principe. Het gaat mij niet om een precies aantal, het is niet zo dat ik mijn kledingstukken steeds opnieuw weer tel. Zolang het ergens rond de 37 items ligt is het prima.

De afgelopen vier jaar hebben we veel onderzoek gedaan naar duurzame kledingmerken. Ben je op zoek naar meer artikelen over duurzame kleding? Check dan de categorie ‘brandlists'.

Noem me gek, maar ik had al een hele tijd het plan om mijn capsule wardrobe te visualiseren. Nu verwacht ik niet dat iedereen die overweegt om over te stappen op een capsule wardrobe dat ook gaat doen, maar op deze manier heb je in ieder geval een idee hoe mijn kledingkast eruit ziet. Hieronder mijn capsule wardrobe van dit moment.

1 T-shirt wit — Teym
2 Trui offwhite wol — Frenken
3 Trui offwhite — Samsøe Samsøe
4 Trui lichtgrijs wol — Filippa K
5 Top zwart/wit gestreept — Everlane
6 Trui zwart — YUNIT
7 Trui zwart wol — Filippa K
8 Turtle neck top zwart — Samsøe Samsøe
9 Top zwart wol — Samsøe Samsøe
10 Top zwart glitter — Amatør
11 Top zwart — ARMEDANGELS
12 Top zwart — studio .ruig
13 Blazer zwart — Filippa K
14 Straight jeans — Levi's (pre-loved)
15 Boyfriend jeans — WE (pre-loved)
16 Pantalon zwart — Vanilia
17 Jogging/broek zwart — Zara
18 Legging/broek donkerblauw — Acne Studios
19 Skinny jeans zwart  — MUD Jeans Skinny Hazen Stone Black
20 Flared jeans zwart — MUD Jeans Flared Hazen Stone Black
21 Leren jasje — MbyM
22 Jasje legergroen — Zara
23 Regenjas transparent — Rains
24 Parka zwart glans — Teym
25 Mantel zwart — Zara
26 Boots zwart — Dr. Martens
27 Enkellaarsjes zwart — Zara
28 Sneakers zwart/wit — Stella McCartney via Vestiare Collective (pre-loved)
29 Sneakers zwart — Superga
30 Sneakers wit — COS (pre-loved)
Kleur of geen kleur?

Ik kan me voorstellen dat jouw kledingkast een stuk meer kleur heeft dan die van mij. Kleur of geen kleur? Waar het om gaat is dat je je stijl bepaalt en daar je kledingstukken zorgvuldig bij uitkiest.

Ben je benieuwd naar mijn outfits die ik op basis van mijn capsule wardrobe draag? Check dan de highlight ‘outfits’ op mijn Instagram account.

1 T-shirt wit — Vanilia
2 T-shirt wit — Teym
3 Top zwart — Zara
4 Top zwart — Won Hundred
5 Top zwart — Veerle Wils
6 Top zwart (lage rug) — Filippa K
7 Top zwart — People Tree
8 Body zwart — MbyM
9 Top zwart wol — Filippa K
10 Gilet zwart — Zara
11 Blouse — CharlieMary
12 Shirtdress — Won Hundred
13 Jurk beige zijde — Samsøe Samsøe
14 Blouse beige — Zara
15 Jasje legergroen — Zara
16 Kimono — Jan ‘n June
17 Jurk zijde zwart — COS
18 Straight jeans — Levi's (pre-loved)
19 Boyfriend jeans — WE (pre-loved)
20 Rokje zwart suede — merk onbekend (pre-loved)
21 Pantalon zwart — Vanilia
22 Jogging/broek zwart — Zara
23 Skinny jeans zwart  — MUD Jeans Skinny Hazen Stone Black
24 Flared jeans zwart — MUD Jeans Flared Hazen Stone Black
25 Shorts zwart — Brandy Melville
26 Sandalen zwart/wit — Alexander Wang
27 Slippers — Isabel Marant
28 Regenjas transparent — Rains
29 Kimono lichtgrijs — Humanoid
30 Blazer zwart — Filippa K
31 Espadrilles zwart gaatjes — Samsøe Samsøe
32 Loafers zwart — Everlane
33 Sneakers zwart/wit — Stella McCartney via Vestiare Collective (pre-loved)
34 Sneakers zwart — Superga
35 Sneakers wit — COS (pre-loved)

Een deel van mijn kleding bestaat nog uit fast-fashion merken. Naar mijn mening is de oplossing niet om al je fast-fashion weg te gooien en daarvoor in de plaats duurzame merken te kopen, maar om ze juist nog zo lang mogelijk te dragen.

Hoe ik nu tegen mode aankijk

Als vijftienjarige wilde ik het liefst alles nieuw hebben en shoppen was mijn hobby. Mijn vader verpestte mijn fashion feestje als ik samen met mijn moeder thuiskwam met volle tassen. ‘Jouw generatie moet kleding meer gaan waarderen en het afdragen' zei hij dan. ‘Afdragen, wat een vreselijke vooroorlogse term!' was mijn antwoord.

Eigenlijk wist ik toen stiekem al dat hij gelijk had. ‘Shoppen als hobby', het klinkt zó plat als ik dat nu opschrijf. Ik kon er toen gewoon nog geen afscheid van nemen. Inmiddels weten we dat ‘shoppen als tijdsbesteding' totaal niet duurzaam is. Dat neemt niet weg dat ik nu nog steeds een liefde voor mode heb.

Dit is hoe ik nu tegen mode aankijk:

Kies voor jouw stijl en jouw favorieten, dan laat je je ook niet zo snel meer verleiden door vluchtige trends. Ga van je favorieten houden omdat ze kwalitatief zijn en helemaal bij jou passen. Hoe langer je ze draagt, hoe meer je ze gaat waarderen en hoe beter je ze gaat onderhouden, en dat is damn sustainable.

Deze pagina bevat één of meerdere affiliate links, meer info hierover lees je hier.