6 websites voor het kopen én verkopen van je kleding


Als je het hebt over duurzame kleding dan is tweedehands kopen natuurlijk de meest duurzame optie, want dat is al geproduceerd. Er zijn een heleboel websites waar je terecht kunt voor het kopen van je pre-loved parels, ik heb ze voor je op een rijtje gezet. Van betaalbare merken tot high fashion, voor elk type is een platform.

Je kunt ze trouwens ook gebruiken om je eigen kleding op te vérkopen. Ideaal als je na een flinke Marie Kondo sessie je overige kledingstukken een tweede leven wil geven.

1 Vinted

Op aanraden van een vriendin ging ik deze app gebruiken. Zij had er binnen no-time een heleboel van haar items verkocht. Het proberen waard leek mij, ik testte het met drie kledingstukken (een jurk, een hoed en een tas). De jurk en de hoed verkocht ik binnen no time, de tas duurde een paar maanden. Op mijn Vinted account zet ik af en toe nieuwe items te koop. In 2020 hebben ze online verkoopplatform United Wardrobe opgekocht.

2 Vestiaire Collective

Eerlijk is eerlijk, ik ben zelf geen held in pre-loved shoppen. Althans niet in het ‘vintage’ gedeelte á la Zipper en Episode. Het past vaak niet bij mijn stijl en het voelt voor mij als het zoeken naar een speld in een hooiberg. Ik ben het met je eens dat het zoeken naar die parels voldoening geeft, maar geef mij maar designer pre-loved. Daarbij kan ik gericht zoeken naar een merk of item, iets meer structuur als je begrijpt wat ik bedoel.

Zo kocht ik via Vestiaire Collective een A.P.C. half moon bag en Stella McCartney Eclypse sneakers. Beide zo goed als nieuw en verzekerd van merk echtheid, dat checken ze namelijk voordat het item wordt verstuurd. De commissie voor het verkopen van een item varieert van 26% – 34%, afhankelijk van de prijs.

3 The Next Closet

Dit kledingplatform is opgericht door Thalita van Ogtrop vanuit haar eigen behoefte. Ze vond dat ze in Nederland nergens haar mooie kleding kon verkopen en er ook nog een beetje aan kon verdienen. Dat kon beter vond ze en dus richtte ze The Next Closet op. Een soort e-Bay met alleen maar merkkleding die eruit ziet als Net-a-Porter.

Nou dat is haar gelukt! Dit mooie platform is ideaal, overzichtelijk en heeft alleen maar kwalitatieve kleding. Het leuke aan deze website is dat je ook kunt shoppen in de kledingkast van bekende Nederlandse modeliefhebbers.

4 Designer-Vintage

Net als mijn favorieten The Next Closet en Vestiaire Collective richt Designer-Vintage (de naam zegt het al) zich op luxe designer vondsten. Voor het verkopen van kleding vragen ze geen commissie waardoor de prijzen niet onnodig hoog worden. Als je verkoopt via dit platform upload je jouw items, die vervolgens eerst worden gecontroleerd op authenticiteit door het team van Designer-Vintage voordat ze online worden geplaatst.

Ze organiseren af en toe (nu lastig met corona) ook offline kledingverkopen in Amsterdam, houd voor updates daarover hun Instagram in de gaten.

5 Marktplaats

De meningen zijn hierover verdeeld, maar ben je op zoek naar een specifiek kledingstuk dan kan ik je zoeken op Marktplaats zeker aanraden. Ik vond er Jelle's lievelingstrui (die toe was aan vervanging) ooit in precies zijn maat én in Amsterdam. Dat was misschien een lucky shot, maar het is het proberen waard.

Zelf verkopen op Marktplaats heeft niet persé mijn voorkeur, het resulteerde bij mij ooit in een creep die duidelijk met andere bedoelingen op zoek was naar kleding.

6 Rebelle

Op het platform van Rebelle kun je ervoor kiezen om je kleding zelf te verkopen of om het te laten doen door het platform zelf. Ze richten zich op designer kleding en de items worden gecheckt voordat ze worden verstuurd naar de koper. Ik heb hier zelf geen ervaring mee, maar de website ziet er overzichtelijk uit.

Tips om je kleding ook écht te verkopen

The truth is in the details

Zorg ervoor dat je kleding gestreken of gestoomd is. Niemand vind het fijn om tegen een verkreukelde jurk aan te kijken en al helemaal niet als het jouw toekomstige kledingstuk moet worden.

Fotograferen bij daglicht

Zorg ervoor dat je de kleding op een zo aantrekkelijk mogelijk manier fotografeert, dat betekent het liefst bij daglicht, geen heftige schaduwen en met een rustige achtergrond.

Snel reageren

Zorg ervoor dat zodra iemand interesse heeft in een kledingstuk je snel reageert. Misschien heeft iemand nog vragen of willen ze een extra foto van een bepaald detail. Op die manier houd je korte lijntjes en kun je snel overgaan tot verkoop als iemand echt interesse heeft.

Kun je nou niet overweg met al deze platforms of vind je er niet dat item waar je naar op zoek bent? Als je de keuze maakt om iets nieuws te kopen laat het dan in ieder geval van een duurzaam merk zijn. Of misschien is kleding ruilen wel meer jouw ding, kijk dan bij COMN en Swopster. COMN sloeg de handen ineen met The Green Girls Club en via deze link kun je kleding ruilen met deze green girls.

Deze pagina bevat één of meerdere affiliate links, meer info hierover lees je hier.