De 3 meest duurzame zorgverzekeringen van 2023 met de beste prijs


Laatste update: 28 november 2022

Met je portemonnee kun je effectief stemmen voor een betere toekomst! Één van de manieren om dit te doen is overstappen naar een duurzame zorgverzekeraar.

Duurzaamheid, klimaatverandering en natuur worden voor mij elk jaar belangrijker en urgenter. Ik probeer daarom bewust te kijken waar mijn geld naartoe gaat en of deze partijen in deze belangrijke thema's investeren. Zo ben ik al overgestapt naar een duurzame bank (Triodos Bank en ASN Bank) en naar een duurzamere zorgverzekering.

Ben je nog op zoek naar een duurzame zorgverzekeraar voor 2023 die ook nog eens goed te betalen is? Voor dit artikel heb ik het voorwerk al voor je gedaan en uit de waslijst van aanbieders de meest duurzame zorgverzekeringen met de beste prijzen gekozen.

Wat maakt een zorgverzekeraar nou duurzaam?

De verzekeraars ontvangen miljoenen euro's (soms miljarden) van ons wat ze vervolgens beleggen. De vraag is: waarin? Ze kunnen bijvoorbeeld beleggen in de fossiele of de tabaksindustrie, maar ook in duurzame initiatieven. De keuzes die ze maken bij het beleggen bepalen of de verzekeraars wel of niet duurzaam zijn.

VBDO is een onafhankelijke onderzoeksorganisatie die zich bezighoudt met de beleggingen van o.a. verzekeraars. Dit zijn de 3 meest duurzame zorgverzekeraars op basis van het VBDO rapport van 2021:

1. a.s.r. — score duurzaamheid: 3.9/5
2. Achmea (FBTO, De Friesland, Interpolis en Zilveren Kruis) — score duurzaamheid: 3.5/5
3. CZ groep (OHRA) — score duurzaamheid: 2.6/5

bron: VBDO Ranking Insurance Companies 2021 | note: Athora en NN group hebben geen zorgverzekeringen

Bij deze de drie zorgverzekeringen met de beste prijs / duurzaamheid verhouding.

1. a.s.r., de meest duurzame zorgverzekering

a.s.r. is de meest duurzame zorgverzekering met de beste prijs en valt onder a.s.r. Ze krijgen een score van 3.9 uit 5 wat betreft duurzame beleggingsstrategie. Als je voor een jaar betaalt krijg je 1% korting. Inmiddels zit ik al 2 jaar bij a.s.r. omdat ze tot nu toe elk jaar de meest duurzame zorgverzekering blijven.

2. ZieZo Basis van Zilveren Kruis, subtopper qua duurzaamheid met een scherpe prijs

Zilveren Kruis valt onder Achmea. Deze verzekeraar staat op nummer 3 in de lijst van duurzame zorgverzekeringen met een score van 3.5 uit 5. Ze hebben een verzekering met een goede prijs / duurzaamheid verhouding.

Voor spoedeisende zorg kun je terecht bij alle gecontracteerde ziekenhuizen in Nederland. Om te checken welke ziekenhuizen gedekt worden raad ik je de vergelijker van de Consumentenbond aan. In mijn optiek is de Consumentenbond het meest onafhankelijk en neemt dus alle zorgverzekeringen mee in de vergelijker.

3. De Friesland, subtopper en een goede prijs

De Friesland valt ook onder Achmea, net als Zilveren Kruis. Mocht je bij ZieZo Basis van Zilveren Kruis niet kunnen vinden wat je zoekt wat betreft dekking dan is De Friesland eventueel een goed alternatief.

Vergelijkingssites Zorgkiezer en Independer nemen duurzaamheid ook mee in hun vergelijkingen. In het overzicht van zorgverzekeringen kun je je keuzes aanscherpen en het kopje ‘duurzaamheidsscore' aanvinken.

Wat heb ik uiteindelijk gekozen?

Een zorgverzekering goed en bewust uitkiezen is voor elk individu verschillend en uiteindelijk blijft het een gok of je beter een lager of hoger eigen risico kunt kiezen.

Gezondheid staat hoog op mijn prioriteitenlijst en ik denk dat ik op dit moment gezond leef. Gebaseerd op mijn kennis en gevoel denk ik meer kans te maken op een jaar zonder ziekenhuis etc. dan mét. Nogmaals, dit blijft een gok, en als je gokt kun je het beste kijken naar waar je grootste kansen liggen. Voor mij is dat buiten het ziekenhuis en zonder medicijnen en ik hoop dat nog lang zo te houden. Dat hoop ik voor jou trouwens ook.

Ik heb er dus voor gekozen om te kijken naar een goede basisverzekering met een eigen risico van €885 en geen aanvullende verzekeringen. Dit raad ik jou dus niet aan omdat jouw situatie misschien anders is. Ik zou je wel willen adviseren om je zorgverzekering voor het hele jaar te betalen als je dat kunt. Dit levert kortingen van 1 tot 2 procent op en dat is meer dan op je spaarrekening.

Ik twijfelde uiteindelijk tussen twee zorgverzekeringen: a.s.r. en Ziezo Basis van Zilveren Kruis. Bij Ziezo Basis van Zilveren Kruis betaalde ik €1072 voor een jaar met een eigen risico van €885 en geen aanvullende verzekeringen. Omdat ik voor een jaar betaalde kreeg ik een korting van 1%. Toch koos ik voor de meest duurzame optie: a.s.r.. Voor een jaar betaalde ik €1164. Waarom?

Met rijkdom en opleiding komt een verplichting

‘Met rijkdom en opleiding komt een verplichting' zei Henk Jan Beltman, chief chocolate officer van Tony’s Chocolonely. Ik zag hem spreken tijdens een event. Hij zei: ‘Als we de rijkdom en de opleidingen hebben om positieve impact te maken, dan komt dat met een verplichting aan deze wereld om het ook écht te doen'. De man heeft gelijk en dus koos ik voor a.s.r. met een korting van 1% per jaar. Nog steeds meer dan op de spaarrekening en het de goede keuze voor een betere toekomst.

Niemand is te klein om een verschil te maken en iedereen kan stemmen met zijn of haar portemonnee. Stap jij dit jaar ook over op een duurzamere zorgverzekering?

Deze pagina bevat één of meerdere affiliate links, meer info hierover lees je hier.