De 3 meest duurzame zorgverzekeringen voor 2024 met de beste prijs

Klaar om je zorgverzekering te vernieuwen? Wacht nog even en lees ons nieuwste artikel. Verken de wereld van duurzame zorgverzekeringen, waar gezondheid en duurzaamheid hand in hand gaan. Van groene dekking tot maatschappelijk bewustzijn, leer hoe je verstandige keuzes maakt voor een betere toekomst.

Inhoud

                            Laatste update — 09.11.2023

  Met je portemonnee kun je effectief stemmen voor een betere toekomst! Één van de manieren om dit te doen is overstappen naar een duurzame zorgverzekeraar.

  Duurzaamheid, klimaatverandering en natuur worden voor mij elk jaar belangrijker en urgenter. Ik probeer daarom bewust te kijken waar mijn geld naartoe gaat en of deze partijen in deze belangrijke thema's investeren. Zo ben ik al overgestapt naar een duurzame bank (Triodos Bank en ASN Bank) en naar een duurzamere zorgverzekering.

  Ben je nog op zoek naar een duurzame zorgverzekeraar voor 2024 die ook nog eens goed te betalen is? Voor dit artikel heb ik het voorwerk al voor je gedaan en uit de waslijst van aanbieders de meest duurzame zorgverzekeringen met de beste prijzen gekozen.

  Wat maakt een zorgverzekeraar nou duurzaam?

  De verzekeraars ontvangen miljoenen euro's (soms miljarden) van ons wat ze vervolgens beleggen. De vraag is: waarin? Ze kunnen bijvoorbeeld beleggen in de fossiele of de tabaksindustrie, maar ook in duurzame initiatieven. De keuzes die ze maken bij het beleggen bepalen of de verzekeraars wel of niet duurzaam zijn.

  VBDO is een onafhankelijke onderzoeksorganisatie die zich bezighoudt met de beleggingen van o.a. verzekeraars. Dit zijn de 3 meest duurzame zorgverzekeraars op basis van het VBDO rapport van 2023:

  1. a.s.r. (a.s.r.) — score duurzaamheid: 4.2/5
  2. Achmea (FBTO, De Friesland, Interpolis, Zilveren Kruis) — score duurzaamheid: 4.2/5
  3. VGZ (VGZ, Univé, IZA, UMC) — score duurzaamheid: 3.8/5

  bron: VBDO ranking insurance companies 2023 | note: Athora en NN Group hebben geen zorgverzekeringen

  Bij deze de drie zorgverzekeringen met de beste prijs / duurzaamheid verhouding.

  1. a.s.r. ik kies zelf, duurzaamste zorgverzekering voor een hogere prijs 

  a.s.r. is de meest duurzame zorgverzekering. In vergelijking met de andere duurzame zorgverzekeringen in de top 3 ligt deze in prijs wel iets hoger. Ze krijgen een score van 4.2 uit 5 wat betreft duurzame beleggingsstrategie. Ze geven 100% vergoedingsgarantie bij alle ziekenhuizen en als je voor een jaar betaalt krijg je 1% korting. 

  2. FBTO Basis (Achmea), de beste prijs van alle duurzame zorgverzekeringen

  FBTO valt onder Achmea. Deze verzekeraar staat op nummer 2 in de lijst van duurzame zorgverzekeringen met een score van 4.2 uit 5. Op basis van de allround score ranken ze even hoog als a.s.r.. De FBTO Basis verzekering is die met de beste prijs / duurzaamheid verhouding. 

  3. De Friesland (Achmea), subtopper duurzame verzekering met een scherpe prijs

  De Friesland valt ook onder Achmea, net als FBTO. Is duurzaamheid voor jou belangrijk, maar de prijs uiteindelijk doorslaggevend? Kies dan bijvoorbeeld voor één van de andere aanbieders (Zilveren Kruis of Zilveren Kruis ZieZo) die ook vallen onder Achmea. 

  Voor spoedeisende zorg kun je terecht bij alle gecontracteerde ziekenhuizen in Nederland. Om te checken welke ziekenhuizen gedekt worden raad ik je de vergelijker van de Consumentenbond aan. In mijn optiek is de Consumentenbond het meest onafhankelijk en neemt dus alle zorgverzekeringen mee in de vergelijker.

  Vergelijkingssites Zorgkiezer en Independer nemen duurzaamheid ook mee in hun vergelijkingen. In het overzicht van zorgverzekeringen kun je je keuzes aanscherpen en het kopje ‘duurzaamheidsscore' aanvinken.

  Wat heb ik uiteindelijk gekozen?

  Een zorgverzekering goed en bewust uitkiezen is voor elk individu verschillend en uiteindelijk blijft het een gok of je beter een lager of hoger eigen risico kunt kiezen.

  Gezondheid staat hoog op mijn prioriteitenlijst en ik denk dat ik op dit moment gezond leef. Gebaseerd op mijn kennis en gevoel denk ik meer kans te maken op een jaar zonder ziekenhuis etc. dan mét. Nogmaals, dit blijft een gok, en als je gokt kun je het beste kijken naar waar je grootste kansen liggen. Voor mij is dat buiten het ziekenhuis en zonder medicijnen en ik hoop dat nog lang zo te houden. Dat hoop ik voor jou trouwens ook.

  Meestal ben ik gewend om te kiezen voor een goede basisverzekering zonder aanvullende verzekeringen met het hoogste bedrag eigen risico. Dit jaar heb ik heb er voor gekozen om te kijken naar een goede duurzame basisverzekering zonder aanvullende verzekeringen met de scherpste prijs en een eigen risico van €385 in verband met kosten die binnen het eigen risico vallen. Kijk wat voor jouw situatie de beste keuze is. Wat ik je in ieder geval zou willen adviseren is om je zorgverzekering voor het hele jaar te betalen als je dat kunt. Dit levert kortingen van 1 tot 2 procent op.

  Ik twijfelde uiteindelijk tussen twee zorgverzekeringen: a.s.r. ik kies zelf en FBTO Basis. Bij a.s.r. ik kies zelf betaalde ik €1664,04 voor een jaar met een eigen risico van €385 en geen aanvullende verzekeringen. 

  Bij FBTO Basis betaalde ik €1567,57 voor een jaar met een eigen risico van €385 en geen aanvullende verzekeringen. Ik koos uiteindelijk voor FBTO, de zorgverzekering met de beste prijs van alle duurzame zorgverzekeringen. 

  Met rijkdom en opleiding komt een verplichting

  ‘Met rijkdom en opleiding komt een verplichting' zei Henk Jan Beltman, chief chocolate officer van Tony’s Chocolonely. Ik zag hem spreken tijdens een event. Hij zei: ‘Als we de rijkdom en de opleidingen hebben om positieve impact te maken, dan komt dat met een verplichting aan deze wereld om het ook écht te doen'. De man heeft gelijk en dus koos ik voor een duurzame zorgverzekering, de goede keuze voor een betere toekomst.

  Niemand is te klein om een verschil te maken en iedereen kan stemmen met zijn of haar portemonnee. Stap jij dit jaar ook over op een duurzame(re) zorgverzekering?

  Dit artikel is een samenwerking met Yumeko en bevat affiliate links. Wanneer je iets koopt via zo'n link krijgen wij daar een commissie van. Een directe manier om ons te supporten en de website up-to-date te houden #onlybuyitwhenyouneedit. Onze website draait op 100% hernieuwbare energie via mijn.host. Om ons website verkeer in te zien maken we gebruik van Fathom Analytics, die jouw privacy respecteert en geen cookies gebruikt.

  Join Jelle's newsletter met elke maand zijn nieuws, gedachten en aanraders.

  Met een hoofd vol zorgen vertrok ik in 2011 voor een reis naar Brazilië en las daar het boek 'Denk groot & word rijk’ van Napoleon Hill. Het boek en de reis veranderden mijn leven compleet. Terug in Nederland ging ik bloggen om net als Napoleon Hill anderen te helpen en te inspireren. In 2018 schreef ik het boek ‘Verlangen naar minder' (15.000+ exemplaren verkocht) over mijn zoektocht naar een bewuster en duurzamer leven. Benieuwd naar mijn favoriete boeken? Bekijk ze hier!