De 3 meest duurzame zorgverzekeringen met de beste prijs


Duurzaamheid wordt voor mij elk jaar belangrijker. Ik probeer bewust te kijken waar mijn geld naartoe gaat en wat deze partijen vervolgens zelf met duurzaamheid doen. Zo ben ik al overgestapt naar een duurzame bank (Triodos Bank en ASN Bank) en ik ben ook overgestapt naar een duurzamere zorgverzekering.

Ben je nog op zoek naar een duurzame zorgverzekeraar voor 2020 die ook nog eens goed te betalen is? Voor dit artikel heb ik het voorwerk al voor je gedaan en uit de waslijst van aanbieders de meest duurzame zorgverzekeringen met de beste prijzen gekozen.

Wat maakt een zorgverzekeraar nou duurzaam?

De verzekeraars ontvangen enorm veel geld van ons wat ze vervolgens beleggen. De vraag is: waarin? Ze kunnen bijvoorbeeld beleggen in de fossiele of de tabaksindustrie, maar ook in duurzame initiatieven. De keuzes die ze maken bij het beleggen bepalen of de verzekeraars wel of niet duurzaam zijn.

Tijdens mijn onderzoek stuitte ik op dit artikel van Zorgwijzer waarin duidelijk staat welke zorgverzekeraars verantwoord en duurzaam beleggen. Angélique Laskewitz, directeur van de VBDO (Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling) zegt dat er werk aan de winkel is, maar dat er bij verzekeraars steeds meer waarde wordt gehecht aan duurzaam beleggen.

Dit zijn de 3 meest duurzame zorgverzekeraars op basis van het VDBO rapport:

1. a.s.r., score duurzaamheid: 4.5/5
2. Achmea, score duurzaamheid: 3.5/5
3. Menzis, score duurzaamheid: 2.8/5

Laten we niet alleen de voorlopers in de groene energie steunen, maar ook de verzekeraars, want stemmen doe je met je portemonnee. Bij deze de drie zorgverzekeringen met de beste prijs / duurzaamheid verhouding.

1. Ditzo, de meest duurzame zorgverzekering

Ditzo is de meest duurzame zorgverzekering met de beste prijs en valt onder a.s.r. Ze krijgen een score van 4.5 uit 5 wat betreft duurzame beleggingsstrategie. Als je voor een jaar betaalt krijg je 1% korting.

2. De Friesland, subtopper en een goede prijs

De Friesland valt onder Achmea. Deze verzekeraar staat op nummer 2 in de lijst van duurzame zorgverzekeringen met een score van 3.5 uit 5. Ze hebben een verzekering met een goede prijs / duurzaamheid verhouding.

3. Ander zorg, middenmoter qua duurzaamheid en een scherpe prijs

Anderzorg valt onder Menzis, nog steeds nummer drie in de lijst met een score van 2.8 uit 5, maar in mijn ogen een middenmoter omdat ze bijna half zo veel doen dan a.s.r.. Als ik mijn zorgverzekering voor een jaar zou betalen kwam ik bij Anderzorg zelfs onder de € 1000 euro uit. Het was verleidelijk maar… nee. Ze doen in mijn ogen te weinig.

Wil je een uitgebreide vergelijking van (duurzame) zorgverzekeringen die aansluiten bij jouw specifieke voorkeuren? Sinds eind 2020 neemt Independer duurzaamheid ook mee in hun vergelijkingen. In het overzicht van zorgverzekeringen kun je in de linkerkolom je keuzes aanscherpen en helemaal onderaan staat een kopje ‘duurzaamheid verzekeraar’.

Note: Voor de allergoedkoopste verzekering en ook nog duurzame verzekering kwam ik uit bij ZieZo Zilveren Kruis Selectief. Het nadeel was alleen dat deze polis bepaalde ziekenhuizen niet dekte in mijn omgeving. Om dit te checken raad ik je de vergelijker van de Consumentenbond aan. In mijn optiek is de Consumentenbond het meest onafhankelijk en neemt dus alle zorgverzekeringen mee in de vergelijker.

Wat heb ik uiteindelijk gekozen?

Een zorgverzekering goed en bewust uitkiezen is voor elk individu verschillend en uiteindelijk blijft het een gok of je beter een lager of hoger eigen risico kunt kiezen.

Gezondheid staat hoog op mijn prioriteitenlijst en ik denk dat ik op dit moment gezond leef. Gebaseerd op mijn kennis en gevoel denk ik meer kans te maken op een jaar zonder ziekenhuis etc. dan mét. Nogmaals, dit blijft een gok, en als je gokt kun je het beste kijken naar waar je grootste kansen liggen. Voor mij is dat buiten het ziekenhuis en zonder medicijnen en ik hoop dat nog heel lang zo te houden. Dat hoop ik voor jou trouwens ook.

Ik heb er dus voor gekozen om te kijken naar een goede basisverzekering met een eigen risico van € 885 en geen aanvullende verzekeringen. Dit raad ik jou dus niet aan omdat jouw situatie misschien anders is. Ik zou je wel willen adviseren om je zorgverzekering voor het hele jaar te betalen als je dat kunt. Dit levert kortingen van 1 tot 2 procent op en dat is meer dan op je spaarrekening.

Ik twijfelde uiteindelijk tussen twee zorgverzekeringen: Ditzo en De Friesland. Bij De Friesland betaalde ik €1040 voor een jaar met een eigen risico van € 885 en geen aanvullende verzekeringen. Omdat ik voor een jaar betaalde kreeg ik een korting van 2%. Toch koos ik voor de meest duurzame optie: Ditzo. Voor een jaar betaalde ik € 1074. Waarom?

Met rijkdom en opleiding komt een verplichting

‘Met rijkdom en opleiding komt een verplichting’ stond er in de slide van de Keynote van Henk Jan Beltman, chief chocolate officer van Tony’s Chocolonely. Ik zag hem spreken tijdens het Business for Good event van Synergie. Het event waar Joost Rietveld van Too Good To Go de prijs won voor meest inspirerende bedrijf van 2019, en terecht.

Henk Jan Beltman zei: ‘Als we de rijkdom en de opleidingen hebben om positieve impact te maken, dan komt dat met een verplichting aan deze wereld om het ook écht te doen’. De man heeft gelijk en dus koos ik voor Ditzo met een korting van 1% per jaar. Nog steeds meer dan op de spaarrekening en het beste voor de aarde.

Niemand is te klein om een verschil te maken. Doe je ook mee?

Deze pagina bevat één of meerdere affiliate links, meer info hierover lees je hier.