Wat is het meest duurzame matras?

‘Investeer in het overwinnen van de zwaartekracht want dat gevecht stopt nooit’. Dit leerde ik ooit van een vriend. Investeer dus in kwalitatieve schoenen, matrassen, stoelen en banken was de les die ik leerde. Dit advies nam ik ter harte.

Daarnaast: het meest duurzame product is het product dat je zo lang mogelijk gebruikt.

Inhoud

                              Laatste update — 24 juni 2023

    Na het lezen van ‘De verborgen impact' van Babette Porcelijn ben ik me bewust geworden van de enorme impact die het kopen van ‘nieuwe’ spullen op onze aarde heeft. Nog een reden om te investeren in kwaliteit. In haar impact top 10 staan spullen namelijk op nummer 1. Deze impact zit vooral in het vervoer, maar ook in de energie die het kost om alles te maken, grondstoffen die gedolven moeten worden en/of chemicaliën die worden gebruikt bij het productieproces.

    Vaak geldt: hoe complexer en variërender het product is qua materialen, hoe meer impact. Elektronica is daarom de meest vervuilende productsoort, maar hoe zit dat bij een matras?

    Over het algemeen zijn de meest voorkomende materialen die in matrassen worden gebruikt:

    Veren: in pocketvering en binnenveringsmatrassen zitten veren verpakt in stoffen zakjes (pockets).

    Schuim: koudschuim, traagschuim en latex zijn veelvoorkomende schuimsoorten die in matrassen worden gebruikt.

    Textiel: materialen zoals katoen, polyester, wol en viscose worden gebruikt om de bekleding van een matras te maken.

    Natuurlijke materialen: sommige matrassen bevatten natuurlijke materialen zoals paardenhaar, kokosvezel, vlas en zijde.

    Andere materialen: sommige matrassen bevatten andere materialen zoals lijm, gel of microvezels.

    Vervolgens zijn dit de 5 stappen in het productieproces:

    1. Het selecteren van de materialen: de fabrikant selecteert de materialen die in het matras worden gebruikt, zoals veren, schuim en textiel.

    2. Het maken van de kern: de veren of het schuim worden in de gewenste vorm gesneden en samengevoegd om de kern van het matras te vormen.

    3. Het maken van de bekleding: de bekleding van het matras wordt gemaakt van textiel, zoals katoen of polyester en kan worden voorzien van een extra laag schuim voor extra comfort.

    4. Het samenstellen van het matras: de kern en de bekleding worden samengevoegd en het matras wordt gestikt of gelijmd om de verschillende lagen op hun plaats te houden.

    5. Het verpakken en verzenden van het matras: het matras wordt verpakt en verzonden naar winkels of rechtstreeks naar klanten.

    afneembare hoes

    Van wegwerp naar modulair

    Dan is er naast de uitstoot van de productie ook nog het weggooien van matrassen door de consument zelf. Dit is in Nederland een groot probleem want er worden jaarlijks meer dan 1,5 miljoen matrassen weggegooid vanwege barrières zoals tijd, moeite en kosten. Om je een idee te geven, dat is een stapel matrassen die duizend keer zo hoog is als de Eiffeltoren.

    Een onderzoek van ABNAMRO (2019) toonde aan dat als alle matrassen gerecycled zouden worden het de komende 10 jaar 185.000 ton CO2 uitstoot zou schelen, dat is even veel als 1,2 miljoen retourvluchten van Amsterdam naar Parijs.

    Om een matras zo duurzaam mogelijk te maken wil je dus dat het matras (waarvoor zoveel moeite is gedaan) zo lang mogelijk gebruikt kan worden en dus nooit wordt weggegooid. Dit probleem los je op met het creëren van een modulair product.

    Wat is een modulair product?

    Een modulair product is een product dat is opgebouwd uit verschillende modules die afzonderlijk kunnen worden ontworpen, geproduceerd, gebruikt en vervangen. Ze zijn nodig voor een betere toekomst omdat ze duurzaam zijn, kosten besparen, flexibiliteit bieden en het transport vergemakkelijken.

    Er bestaat al een modulaire koptelefoon en er is nu ook een modulair matras: Het matras van Ubed.

    Modulair matras van Ubed

    Sinds kort hebben wij thuis het UBED C-100 matras. We slapen er inmiddels een aantal weken op en we zijn oprecht enthousiast. Het duurzame matras bestaat uit een ondersteunende kern (7-zone pocketvering), een ademende toplaag en een ventilerende hoes.

    Note: We hebben het hier over stalen veren en dus niet over veren van vogels. Het matras is dus volledig vegan.

    Al deze onderdelen kunnen worden vervangen mede omdat er geen lijm is gebruikt. Je kunt dus prima alles loshalen en je matras van binnen stofzuigen. Ideaal tegen huisstofmijt bijvoorbeeld.

    Je kunt het matras op de website van Ubed zelf samenstellen. Omdat alle onderdelen in het matras verwisselbaar zijn, kan Ubed per kant het matras instellen met vier soorten hardheden. Aan de hand van je gewicht, lengte en favoriete ligging stellen ze het perfecte matras voor je samen. De calculator geeft op basis daarvan een advies maar je kunt de hardheid bijvoorbeeld altijd nog zelf veranderen.

    Naast het C-100 model is er ook het luxere M-100 model met een luxere tijk (de stof die als een huid om de kern van een matras is aangebracht) en een extra dikkere comfort laag van mini pockets. Ook de afwerking is nog net wat hoogwaardiger. Om dit matras voor iedereen toegankelijk te maken is er dus naast het luxe M-100 model ook een betaalbaardere variant, het C-100 model.

    De onderdelen zijn gemaakt van 100% polyester, maar polyester is toch olie en we willen toch van fossiel af?

    Dit vroeg ik ook aan de makers van Ubed. Dit was hun antwoord:

    ‘Als je kijkt naar een natuurlijk alternatief dan kom je o.a. uit bij natuurlatex en dat is lastig om hoogwaardig te recyclen. In Nederland kun je latex al natuurlatex noemen als er maar 35% echt natuurlatex in zit en de rest synthetisch is. Het proces is relatief moeilijk en er zijn momenteel niet veel recyclingfaciliteiten die gespecialiseerd zijn in het recyclen van latex. Latex is loodzwaar – de andere alternatieven veelal lichter – intensief om te produceren maar ook vooral heel kostbaar.

    Momenteel kiezen we bewust voor materialen die gemakkelijk te recyclen zijn en die een modulaire opbouw hebben, zodat componenten indien nodig kunnen worden vervangen door milieuvriendelijkere opties. Als er in de toekomst nieuwe technieken worden ontwikkeld, zullen we deze opties zeker onderzoeken.'

    Kindermatras van Ubed

    Ubed heeft ook een modulair kindermatras: makkelijk wasbaar, eenvoudig uit elkaar te halen en te reinigen. Het mooie is: je krijgt 100 euro korting op een volwassen matras als je kind eruit is gegroeid.

    Waarom heeft Ubed het meest duurzame matras in handen?

    Ubed heeft op dit moment het meest ventilerende en duurzame matras in Nederland in handen omdat het volledig modulair is. Je hoeft het matras dus nooit weg te gooien en dat is ook de mindset en visie van dit merk.

    ‘Maar dan verdien je toch minder omdat je minder matrassen verkoopt?’ zou de kapitalist met de grote onderneming zeggen. ‘Dat is dan maar zo’ is daarop hun antwoord. Ze vinden deze manier van circulair ondernemen beter om de aarde bewoonbaar te houden. Ze geloven dat er steeds meer mensen achter hun visie staan en dus terug blijven komen als er onderdelen vervangen moeten worden.

    Wij staan dan ook volledig achter hun missie en hopen dat er nog velen anderen gaan volgen, want modulair en circulair is wat ons betreft de kant die we met z’n allen op moeten.

    Dit artikel is geschreven in samenwerking met Ubed. Onze website draait op 100% hernieuwbare energie via mijn.host. Om ons website verkeer in te zien maken we gebruik van Fathom Analytics, die jouw privacy respecteert en geen cookies gebruikt.

    In mijn nieuwsbrief beantwoord ik o.a. vragen van lezers. Meld je aan en stel hier jouw vraag!

    auteur + spreker — Met een hoofd vol zorgen vertrok ik in 2011 voor een reis naar Brazilië en las daar het boek 'Denk groot & word rijk’ van Napoleon Hill. Het boek en de reis veranderden mijn leven compleet. Terug in Nederland ging ik bloggen om net als Napoleon Hill anderen te helpen en te inspireren. In 2018 schreef ik het boek ‘Verlangen naar minder' (15.000+ exemplaren verkocht) over mijn zoektocht naar een bewuster en duurzamer leven. Benieuwd naar mijn favoriete boeken? Bekijk ze hier!