Review: wat is het beste menstruatie ondergoed?

In dit artikel test ik vier menstruatie ondergoed merken en kijk ik welke onderbroeken het beste zijn. Ik keek naar o.a. de pasvorm en hoe het ondergoed aanvoelt. 

Inhoud

                            Laatste update — 24 juni 2023

  Wist je dat er plastic en chemicaliën in gangbare tampons en maandverband zitten en deze effect kunnen hebben op jouw gezondheid en het milieu? Dat was voor mij dé reden om over te stappen op een duurzamer en gezonder alternatief.

  Enkele van deze stoffen zijn:

  Dioxines
  Deze giftige stoffen zijn een bijproduct van het bleken van tampons en maandverband en kunnen gezondheidsproblemen veroorzaken.

  Ftalaten
  Dit zijn weekmakers die worden gebruikt om plastic zacht en flexibel te maken. Ze kunnen hormoonverstorende eigenschappen hebben en verband houden met reproductieve en ontwikkelingsproblemen.

  BPA (bisfenol A)
  Dit is een chemische stof die wordt gebruikt bij de productie van sommige soorten plastic en kan ook in sommige tampons en maandverband voorkomen. BPA kan hormoonverstorend zijn en verband houden met gezondheidsproblemen.

  Vluchtige organische stoffen (VOS)
  Deze worden gebruikt bij de productie van tampons en maandverband en kunnen allergische reacties veroorzaken, waaronder huidirritatie, ademhalingsproblemen en hoofdpijn.

  Polyethyleen (PE) en polypropyleen (PP)
  Dit zijn kunststoffen die vaak worden gebruikt in de buitenlaag van maandverband en tampons om ze waterdicht te maken. Deze kunststoffen breken niet gemakkelijk af in het milieu en kunnen bijdragen aan de ophoping van plastic in oceanen en andere waterlichamen.

  Gelukkig zijn er ook duurzame en natuurlijke alternatieven zoals de tampons van Yoni die ik sindsdien gebruik.

  In de ‘De hormoonrevolutie' van Macie Hill, een boek wat ik samen met haar andere boek ‘De cyclus strategie' iedereen zou aanraden die een cyclus heeft, schrijft ze ook over deze chemische en hormoonverstorende bestanddelen:

  Hormoonontregelaars zijn overal en ze zijn niet goed voor je. Het zijn synthetische substanties die je hormonen verstoren en in plastic, pesticides, brandvertragende middelen, chemicaliën en watersystemen zitten. Waarschijnlijk adem je ze in, drink je ze, eet je ze, smeer je ze op je huid, maak je er je keuken mee schoon en stop je ze in je vagina. Ze worden zelfs teruggevonden in ovariële follikels en de navelstreng van pasgeboren baby’s.

  De ontdekking van de Organicup menstruatiecup deed me op een gegeven moment afwisselen tussen de cup en tampons. Het inbrengen van de cup is even oefenen in het begin, maar als dat eenmaal lukt is het net zo makkelijk als het verwisselen van een tampon.

  De opkomst van menstruatie ondergoed

  En toen was daar de opkomst van menstruatie ondergoed. Eerlijk gezegd was ik een beetje sceptisch in het begin. De stortvloed waarmee een menstruatie soms gepaard gaat, zou ondergoed als dit daar wel tegen opgewassen zijn? En ook niet onbelangrijk zou dit niet gaan ruiken? Bovenal is menstruatie ondergoed een duurzaam alternatief voor tampons en maandverband. Die laatste twee blijven toch wegwerpproducten.

  Maar hoe duurzaam is menstruatie ondergoed nou eigenlijk?

  Op Milieu Centraal (dé kennisbank wat betreft duurzaamheid) staat het volgende:

  Wasbaar maandverband is gemaakt van katoen of fleece met een laagje plastic tegen het doorlekken. Het gaat tussen 5 tot 10 jaar mee en kan op 40 graden gewassen worden. Qua milieubelasting kun je het wasbare maandverband vergelijken met wasbare luiers. Milieu Centraal heeft de wegwerpluiers en wasbare luiers vergeleken.

  Wasbare luiers zijn beter voor het milieu, ook als je het wassen en de productie meetelt. Fabrikanten van wasbaar maandverband adviseren om het verband direct na gebruik eerst even uit te spoelen met koud water. Gebruik geen warm water: dat kost niet alleen meer energie maar laat ook het bloed stollen waardoor het in de stof trekt.

  Wasbare luiers kan ik je trouwens ook aanraden. Benieuwd naar onze ervaringen? Lees ze in het artikel ‘Wasbare luiers: de voordelen en onze ervaringen'

  De review

  Voor deze review heb ik vier merken menstruatie ondergoed getest; BoodyImseWoron en Yoni. Laat ik voorop stellen dat alle vier goed scoren als het gaat om betrouwbaarheid. Je kunt dit menstruatie ondergoed met een gerust hart dragen zonder bang te zijn voor doorlekken. De onderbroeken absorberen gemiddeld ongeveer twintig milliliter – afhankelijk van de dikte – dat staat gelijk aan twee tot drie tampons.

  Waar ik vooral op heb gelet is het draagcomfort in combinatie met de looks, het oog wil ook wat. Welke merken menstruatie ondergoed zitten het fijnst en voorkomen dat je doorlekt, hieronder deel ik mijn ervaringen.

  1. Boody

  Boody gebruikt voor het maken van haar naadloze ondergoed en basics Ecocert gecertificeerde biologisch geteelde bamboe. Deze bamboe is afkomstig van FSC gecertificeerde velden in China. Voor het maken van bamboe tot textiel gebruikt Boody een closed-loop-systeem waarbij de gebruikte chemische stoffen die nodig zijn hergebruikt worden en niet in het milieu terecht komen.

  De viscose vezels die afkomstig zijn van de bamboe plant zijn OEKO-Tex gecertificeerd, wat betekent dat er geen chemische stoffen zijn achtergebleven. Het water dat gebruikt wordt tijdens het viscose productieproces wordt ook gerecycled. Op deze manier zorgt Boody ervoor dat zowel mens als omgeving niet wordt blootgesteld aan gevaarlijke chemicaliën. Alle kledingstukken van Boody worden geverfd met ‘low impact' verf door milieuvriendelijk gecertificeerde fabrieken.

  Boody's producten worden op ethische wijze geproduceerd en is WRAP gecertificeerd. Dit betekent dat alle werknemers in de productieketen eerlijk loon krijgen, er geen sprake is van kinderarbeid, gedwongen arbeid of discriminatie en de werkomgeving veilig en hygiënisch is. Het ondergoed is er in twee modellen, de bikinislip en een model met een hoge taille.

  prijsrange | €22,95 – €29,95

  wassen | 30 graden

  materiaal | buitenlaag bamboe | binnenlaag bamboe badstof | lekvrije laag 86% modal (afkomstig van strandhout), 7% zeewiervezel en 7% elastaan | kruis 100% katoen

  menstruatie ondergoed bikinislip Boody | menstruatie ondergoed hoge tailleslip Boody

  Ervaring met Boody — Van alle vier de merken voelt deze het meest soepel aan qua stof met een beetje stretch. Ik testte de bikinislip in normaal-hevig in maat S. Een decent broekje dat aanvoelt als een tweede huid. 

  2. Imse

  Dit Zweedse merk bedenkt en produceert al jaren wasbare producten voor vrouwen en kinderen. Ik gebruikte tijdens de borstvoeding ook hun herbruikbare zoogcompressen. Het ondergoed is gemaakt van Öekotex biologisch katoen en wordt geproduceerd in Letland onder goede omstandigheden.

  Het absorberende gedeelte bestaat uit een toplaag van absorberend biologisch katoen met daaronder een lekvrije laag van polyester met polyurethaan. De absorbtiefunctie is in het ondergoed genaaid. Hierdoor is er is er geen kans op doorlekken. Het zachte elastiek in de taille en bij de beenopening maakt het ondergoed echt comfortabel. Het ondergoed is verkrijgbaar in verschillende typen: het hipster model in light flow en medium flow en de high waist in heavy flow. In tegenstelling tot veel andere merken die aanraden op 30 of 40 graden te wassen, kun je deze wassen op 60 graden.

  prijsrange | €36,95 – €42,95

  wassen | 60 graden

  materiaal | buitenlaag 95% biologisch katoen, 5% elastaan | binnenlaag 100% biologisch katoen | lekvrije laag PUL (polyurethaan laminaat)

  menstruatie ondergoed hipster Imse | menstruatie ondergoed high waist Imse

  Ervaring met Imse — Ik testte de hipster in medium in maat S en de maatvoering lijkt wat klein te vallen. Ik heb eigenlijk altijd S, maar dit broekje lijkt toch strak te zitten waardoor het aan de randjes een beetje knelt. Een typisch onderbroek model.

  3. Woron

  Het menstruatie ondergoed van Woron is gemaakt van superzachte modal stof, een plantaardige vezel die bekend staat om zijn goede ademende en natuurlijke antibacteriële eigenschappen.

  Deze slips absorberen tot ongeveer 30 ml, wat gelijk staat aan 3 normale tampons. Ze raden aan een broekje maximaal 6-8 uur achter elkaar te dragen, voordat je het verwisselt en wast. Het hangt natuurlijk af van de intensiteit van je cyclus, maar ze raden 3 paar broekjes per dag aan; één paar in de ochtend, één in de middag en voor ‘s nachts een paar.

  De broekjes zijn sneldrogend wat betekent dat als je er een paar ‘s avonds wast, ze de volgende ochtend weer klaar zijn voor gebruik.

  prijsrange | €27,95 – €40,95

  wassen | 40 graden

  materiaal | buitenlaag 90% Lenzing MicroModal, 10% elastaan | binnenlaag (badstof) 83% polyester, 17% polyamide | lekvrije laag 100% polyurethaan

  period panties hipster Woron | period panties waist brief Woron

  Ervaring met Woron — Zoals ik gewend ben van Woron is de stof van deze onderbroek extreem zacht. Ik testte de hipster, in M, de maten vallen namelijk klein. De kwalitatieve producten van dit merk stellen eigenlijk nooit teleur en dit menstruatie ondergoed dus ook niet.

  4. Yoni

  Yoni ken je waarschijnlijk van duurzaam tampons en maandverband. Ze hebben dus ook period proof underwear dat is gemaakt van zacht, stretchy biologisch katoen en duurzaam geproduceerd in Portugal. Het ultra-dunne absorberende laagje is gemaakt van microfelt met daarachter een blokkerende laag van gerecycled polyamide en neemt net zo veel bloed op als 3 medium tampons. Deze laag zorgt er samen met de ‘blocker laag’ voor dat je niet doorlekt.

  prijsrange | €39,75

  wassen | 40 graden

  materiaal | buitenlaag 94% biologisch katoen, 6% elastaan | binnenlaag microvilt | lekvrije laag gerecycled polyamide

  menstruatie ondergoed tanga Yoni

  Ervaring met Yoni — Qua looks verdient Yoni alle credits, de enige van de vier waarbij je niet echt het idee hebt een onderbroek aan te hebben. Ik testte de tanga in maat S. Door de smalle zijkanten oogt dit model wat meer verfijnd.

  Goed om te weten van tevoren

  > Voor deze review heb ik verschillende merken menstruatie ondergoed getest. Mocht je uiteindelijk zelf iets willen aanschaffen zou ik je aanraden voor één merk te gaan. Zoals je hierboven hebt kunnen lezen zit er nogal wat verschil in de temperatuur waarop de verschillende merken gewassen kunnen worden.

  > Voordat je nieuw menstruatie ondergoed gaat gebruiken wordt aangeraden om het een keer te wassen zodat het absorptievermogen wordt geoptimaliseerd. Nadat je een broekje hebt gedragen spoel je het broekje even kort uit met koud water. Daarna kun je ‘m drogen en bij je andere wasgoed leggen om te wassen in de wasmachine. Na het wassen laat je de broekjes aan de lucht drogen.

  > Afhankelijk van de intensiteit van je menstruatie en de frequentie waarin je menstruatie ondergoed wil gebruiken kun je inschatten hoeveel broekjes je nodig hebt. Ik kan de intensiteit van jouw menstruatie niet inschatten, maar ga er gemiddeld van uit dat je op dagen met heftige menstruatie ongeveer 3 keer zult moeten wisselen. Op een lichtere dag heb je gemiddeld genoeg aan 1-2 broekjes.

  > Omdat het best een investering kan zijn om meerdere broekjes tegelijkertijd aan te schaffen, kun je bijvoorbeeld ook beginnen met een paar broekjes. Met 3-4 broekjes kom je bijvoorbeeld ook al een eind (met regelmatig wassen tussendoor). De broekjes gaan gemiddeld 2 tot 5 jaar mee, afhankelijk van hoe vaak ze worden gedragen en hoe goed je ze wast.

  > Zwemmen met dit menstruatie ondergoed is geen goed idee, de broekjes zijn namelijk niet waterafstotend.

  Conclusie — Het gebruik van menstruatie ondergoed bevalt mij zeer goed. Ik gebruik het vooral ‘s nachts en overdag wanneer ik thuis ben. Wanneer ik onderweg ben vind ik een tampon of menstruatiecup toch fijner, hoewel ik de broekjes soms ook als back-up gebruik op zwaardere dagen als ik onderweg ben. Het geeft me een zeker gevoel en dat het minder afval oplevert dan tampons en maandverband vind ik ook een fijn idee.

  De broekjes van Yoni en Woron vind ik persoonlijk het meest fijn.

  Dit artikel bevat affiliate links. Wanneer je iets koopt via zo'n link krijgen wij daar een commissie van. Een directe manier om ons te supporten en de website up-to-date te houden #onlybuyitwhenyouneedit. Onze website draait op 100% hernieuwbare energie via mijn.host. Om ons website verkeer in te zien maken we gebruik van Fathom Analytics, die jouw privacy respecteert en geen cookies gebruikt. Onze podcasts worden gehost via Transistor.fm.

  Join Claire's conscious curated newsletter en ontvang de beste aanraders van de afgelopen vier jaar in je inbox.

  communicatie + conscious curator — growthinkers is voor mij een lifestyle die gaat over bewust leven met aandacht. Met een achtergrond in Fashion & Branding ontdekte ik de wereld van slow fashion en de connectie met minimalisme. Ik geloof in het ‘less is more’ principe, heb een zwak voor esthetiek en een capsule wardrobe. Benieuwd naar mijn favoriete boeken? Bekijk ze hier!