Jelle’s capsule wardrobe


Op 6 september 2017 publiceerde ik deze video over mijn kledingkast. Ik was toen net bezig om die te verduurzamen na het zien van de documentaire ‘The True Cost'. De documentaire deed veel met me en ik besloot om nooit meer weg te kijken alsof er niets aan de hand was. Ergens ver weg wist ik altijd wel dat het niet ‘ok' kon zijn dat we kleding zo spotgoedkoop konden aanschaffen, maar het sluimerde en kwam nooit écht aan de oppervlakte waardoor ik toch maar weer ging voor de ‘goede deal'.

Het sluimerde omdat je nergens ziet wat de waarheid is achter deze fast fashion. Het sluimerde omdat je de beelden niet hebt gezien. Door ‘The True Cost' kreeg ik een eerlijk verhaal te zien en zag ik wat er werkelijk schuilgaat achter deze kleding. Het was ‘confronterend as hell' en ik wilde daarna niets meer te maken hebben met deze fast fashion business.

The True Cost

Beelden en momenten uit ‘The True Cost' die het meeste indruk op mij maakten:

• Beelden van mensen die krijsen om vermiste familieleden die onder het puin liggen bij de ingestorte Rana Plaza fabriek in Bangladesh. Daar waar fast fashion kleding werd gemaakt. De werknemers hadden van tevoren al aangegeven dat ze scheuren in het gebouw zagen en dat ze het niet vertrouwden.

Nee, ze moesten doorwerken want winst boven alles en zonder werk geen inkomsten om te overleven. Een gemiddelde werknemer in zo'n fabriek (ook wel sweatshops genoemd) verdient gemiddeld 2 euro per dag. De instorting van Rana Plaza is wat betreft kleding de meest tragische gebeurtenis uit het verleden en dat allemaal voor het schilletje om onze huid.

• Beelden van mensen in India die allerlei ziektes krijgen (o.a. geelzucht) en gehandicapt raken door de chemicaliën die gebruikt worden voor de katoenplantages en de productie van leer.

• Beelden van mensen die in Cambodja vermoord werden door de politie omdat ze protesteerden voor een beter salaris. Dit omdat de overheid bang is dat de fast fashion ketens naar andere landen vertrekken om daar te gaan produceren.

• Rollende ogen als de maker in de documentaire vertelt dat de fast fashion ketens niet mee wilde werken of mee wilden doen aan een interview.

• Tranen over mijn wangen als al deze beelden naast onze Westerse consumptie beelden worden weergegeven. Mensen die grote warenhuizen bestormen en letterlijk over elkaar heen lopen. Je ziet een wereld die je niet wil. Een wereld waarin je gewoonweg niet wil leven.

De duurzame capsule wardrobe

Je begrijpt wel waarom ik daarna zo snel mogelijk naar een kledingkast wilde gaan waar niets meer van deze fast fashion ketens te zien was. Ik schaamde me voor de kleding in mijn kast en ineens kotste ik van deze merken. Ik wilde voortaan stemmen met mijn portemonnee door de merken te steunen die het anders maar vooral ‘goed' doen. Al deze fast fashion kleding meteen weggooien was natuurlijk geen oplossing en dus ging ik langzaam naar een duurzame capsule wardrobe.

Wat is een duurzame capsule wardrobe? Een capsule wardrobe is een selectie van je meest favoriete en essentiële kledingstukken die een seizoen meegaat. Officieel bestaat een capsule wardrobe uit 37 items, die gedurende 3 maanden in je kast hangen. Omdat ik niet aan seizoenen doe heb ik gewoon besloten om een tijdloze capsule wardrobe te maken die alle seizoenen meegaat.

Ik besloot om alle fast-fashion items af te dragen en alleen nog te kopen van duurzame merken als ik echt iets nodig had. Inmiddels zijn we bijna vier jaar verder en ik wil graag mijn capsule wardrobe van dit moment met jullie delen (exclusief sportkleding en ondergoed). Claire heeft hem voor mij gevisualiseerd.

1 T-shirt wit — Patagonia
2 Overhemd wit — SKOT Fashion
3 Overhemd wit — Zara (pre-loved)
4 T-shirt lichtgrijs — ARMEDANGELS
5 Sweater lichtgrijs — Acne Studios (pre-loved)
6 T-shirt undyed — ARMEDANGELS
7 T-shirt beige — ARMEDANGELS
8 T-shirt mintgroen — ARMEDANGELS
9 T-shirt donkergrijs — ARMEDANGELS
10 T-shirt zwart— Organic Basics
11 T-shirt zwart — SKOT Fashion
12 T-shirt zwart — ARMEDANGELS
13 T-shirt zwart — Teym
14 T-shirt zwart — Nooboo
15 Longsleeve zwart — ARMEDANGELS
16 Coltrui zwart— Filippa K
17 Trui zwart— Teym
18 Trui zwart— Teym
19 Longsleeve zwart — Patagonia
20 Hoodie zwart — ARMEDANGELS
21 Korte jeans zwart (afgeknipt) — Levi's
22 Korte broek zwart — Samsøe Samsøe
23 Korte broek donkergrijs — ARMEDANGELS
24 Korte jeans donkergrijs — ARMEDANGELS
25 Korte jeans lichtblauw (afgeknipt) — MUD Jeans
26 Slim jeans zwart — ARMEDANGELS
27 Regular jeans zwart — MUD Jeans
28 Regular jeans donkergrijs — MUD Jeans
29 Regular jeans lichtgrijs — MUD Jeans
30 Pantalon lichtgrijs — Rhumaa
31 Pantalon zwart — Filippa K
32 Pantalon donkergroen — Filippa K
33 Jasje donkergroen — ARMEDANGELS
34 Jasje donkergroen — Knowledge Cotton Apparel
35 Colbert lichtgrijs — Rhumaa
36 Jas zwart — Filippa K
37 Leren jas zwart — Samsøe Samsøe
38 Regenjas zwart — Patagonia
39 Parka donkerblauw — Samsøe Samsøe
40 Jeans jasje — ARMEDANGELS
41 Sneakers wit — Veja
42 Sneakers wit — Veja
43 Sneakers off-white— Saye 
44 Veterschoenen zwart — Clarks
45 Sneakers zwart — Nike

Lees hier meer over de voordelen en het samenstellen van een capsule wardrobe. Daarnaast deelt Claire hier ook haar capsule wardrobe, ingedeeld in twee seizoenen.

Deze pagina bevat één of meerdere affiliate links, meer info hierover lees je hier.