Duurzaam reizen met de trein (15 nieuwe steden in Europa zonder overstap)


Laatste update: 8 februari 2022

“Een vliegreis belast het milieu maar liefst 7 tot 11 keer zoveel als dezelfde reis per trein. Het verschil is het grootst op een korte reisafstand (minder dan 700 kilometer)”, aldus Milieu Centraal.

Naast dat je dus veel minder CO2 uitstoot geniet je van meer bewegingsvrijheid en constant een mooi uitzicht. Je ervaart de reis meer in plaats van dat je hem overslaat en kunt ook beter werken en slapen dan in de auto en het vliegtuig. Een absolute aanrader dus.

In december 2018 gingen we naar Berlijn en in september 2019 naar Schotland met NS International. Claire reisde ook voor werk naar Kopenhagen met de trein. Reizen met de trein is met stip onze favoriet.

Laten we vliegschaamte gedag zeggen en treintrots omarmen! Waarom? Omdat er steeds meer steden in Europa bij komen.


15 nieuwe bestemmingen in Europa zonder overstap

Laten we beginnen bij de 9 directe opties die we al geruime tijd hebben met NS International. Rechtstreeks (zonder overstap) van Amsterdam naar Parijs, Londen, Berlijn, Brussel, Frankfurt, Basel, Marseille, Bourg St. Maurice en Disneyland Parijs.

Bijna alle reizen hebben een afstand van minder dan 700 kilometer, dus je maakt hiermee volgens Milieu Centraal een groot verschil. Dan zijn er nog 15 andere steden in Europa (zonder overstap) bijgekomen waar we zeer excited over zijn. Hier komen ze!

• Van Amsterdam naar Praag (Tsjechië), Verona (Italië), Venetië (Italië), Innsbruck (Oostenrijk), Milaan (Italië), Wenen (Oostenrijk), Bologna (Italië), Kopenhagen (Denemarken), Linz (Oostenrijk), Malmö (Zweden), Bolzano (Italië), Salzburg (Oostenrijk), Como (Italië), Göteborg (Zweden), Florence (Italië) met GreenCityTrip 

GreenCityTrip is een dochterbedrijf van Flywise. Alleen maar flyen vonden ze waarschijnlijk niet zo ‘wise' en dus bieden ze nu ook slaap -en dagtreinen aan. Schijnt soms nog wat lang te duren omdat ze deels over goederensporen gaan maar mag wat ons betreft de pret niet drukken.

Daarnaast haast = stress en niet in het moment zijn dus ongezond en niet aan te raden. Hell yeah GreenCityTrip wat een bestemmingen om je op te verheugen!

• Van Amsterdam naar Wenen met Nightjet

Nightjet is de naam van de slaaptreinen van Österreichische Bundesbahnen, directe verbindingen van Amsterdam naar Innsbruck en Wenen.

• Van Amsterdam naar Berlijn en Praag/Warschau met European Sleeper (beschikbaar vanaf april 2022)

Tot slot een optie die vanaf april 2022 beschikbaar is via European Sleeper. Ze kregen een half miljoen startkapitaal via aandelen die binnen een uur waren uitverkocht. Vanaf april van Oostende naar Praag via Berlijn.

Stem met je portemonnee

Hoe meer interesse voor de internationale trein, hoe meer opties er bij zullen komen in de toekomst. Stem dus met je portemonnee voor een betere wereld, koop je tickets ruim van tevoren en haast je vooral niet tijdens de reis. Geniet van de natuur en alles wat je voorbij ziet komen en herinner jezelf er steeds aan hoe fijn en schoon deze manier van reizen is.

Treintrots to the max!

Deze pagina bevat één of meerdere affiliate links, meer info hierover lees je hier.