Duurzaam reizen per trein: 11 Europese steden zonder overstap

Inhoud

                            Laatste update — 09.01.2024

  Heb je weleens overwogen om met de trein op vakantie te gaan? Een duurzame vakantie in Europa is het overwegen waard door de vele bestemmingen die zonder overstap te bereiken zijn. 

  “Een vliegreis belast het milieu maar liefst 7 tot 11 keer zoveel als dezelfde reis per trein. Het verschil is het grootst op een korte reisafstand (minder dan 700 kilometer)”, aldus Milieu Centraal.

  Misschien ben je gewend om voor bijvoorbeeld een vakantie naar Italië in de auto of het vliegtuig te stappen, maar daar kom je dus ook gemakkelijk met de trein. Wist je dat het Italiaanse treinsysteem één van de meest efficiënte van Europa is?

  Naast dat je dus veel minder CO2 uitstoot geniet je met een treinvakantie van meer bewegingsvrijheid en constant een mooi uitzicht. Je ervaart de reis meer in plaats van dat je hem overslaat en kunt ook beter werken en slapen dan in de auto en het vliegtuig. Een absolute aanrader dus, duurzaam op vakantie met de trein.

  In december 2018 gingen we naar Berlijn en in september 2019 naar Schotland met NS International. Claire deed voor werk ook een treinreis naar Kopenhagen. In die tijd was dat nog geen directe verbinding en dat is het nog steeds niet. De planning is dat vanaf 2025 er een directe trein naar Kopenhagen zal rijden. Reizen met de trein is met stip onze favoriet.

  Laten we vliegschaamte gedag zeggen en treintrots omarmen! Waarom? Omdat er steeds meer steden in Europa bij komen.

  11 bestemmingen in Europa zonder overstap

  Bijna alle reizen gerekend vanaf Amsterdam hebben een afstand van minder dan 700 kilometer. Hiermee maak je volgens Milieu Centraal een groot verschil. Een overzicht van de bestemmingen en de verschillende aanbieders.

  European Sleeper

  Een nieuwe speler in de treinen markt is European Sleeper. Ze kregen een half miljoen startkapitaal via aandelen die binnen een uur waren uitverkocht. Een overzichtelijke website die ideaal is om te boeken. Ze bieden slaapplaatsen, ligplaatsen en zitplaatsen met een duidelijk overzicht wat je met welke optie krijgt.  

  Van Amsterdam (via Rotterdam) naar Antwerpen/Brussel met European Sleeper

  Van Amsterdam naar Berlijn met European Sleeper 

  Vanaf 25 maart 2024 rijdt de nachttrein Brussel – Amsterdam – Berlijn door naar de Tsjechische hoofdstad Praag. Onderweg stopt deze trein ook in het romantische Dresden

  NS International

  Laten we beginnen bij de 9 directe verbindingen vanaf Amsterdam (zonder overstap) die we al geruime tijd hebben met NS International. Basel, Berlijn, Bourg St. Maurice, Brussel, Frankfurt, Londen, Parijs, Disneyland Parijs en Marseille.

  Van Amsterdam naar Basel (Zwitserland) met NS International

  Van Amsterdam naar Berlijn (Duitsland) met NS International

  Van Amsterdam naar Bourg St.Maurice (Frankrijk) met NS International

  Van Amsterdam naar Brussel (België) met NS International

  Van Amsterdam naar Frankfurt (Duitsland) met NS International

  Van Amsterdam naar Londen (Engeland) met NS International

  Van Amsterdam naar Marseille (Frankrijk) met NS International

  Van Amsterdam naar Parijs (Frankrijk) en Disneyland Parijs (Frankrijk) met NS International

  Stem met je portemonnee voor een betere wereld

  Hoe meer interesse voor de internationale trein, hoe meer opties er bij zullen komen in de toekomst. Stem dus met je portemonnee voor een betere wereld, koop je tickets ruim van tevoren en haast je vooral niet tijdens de reis. Geniet van de natuur en alles wat je voorbij ziet komen en herinner jezelf er steeds aan hoe fijn en schoon deze manier van reizen is.

  Treintrots to the max!

  Dit artikel bevat affiliate links. Wanneer je iets koopt via zo'n link krijgen wij daar een commissie van. Een directe manier om ons te supporten en de website up-to-date te houden #onlybuyitwhenyouneedit. Onze website draait op 100% hernieuwbare energie via mijn.host. Om ons website verkeer in te zien maken we gebruik van Fathom Analytics, die jouw privacy respecteert en geen cookies gebruikt. Onze podcasts worden gehost via Transistor.fm.

  Join Jelle's newsletter met momenten uit boeken, podcasts en video's die hem kracht en inspiratie gaven, zorgden voor een traan, een lach of die gewoon heel leerzaam waren.

  auteur + spreker — Met een hoofd vol zorgen vertrok ik in 2011 voor een reis naar Brazilië en las daar het boek 'Denk groot & word rijk’ van Napoleon Hill. Het boek en de reis veranderden mijn leven compleet. Terug in Nederland ging ik bloggen om net als Napoleon Hill anderen te helpen en te inspireren. In 2018 schreef ik het boek ‘Verlangen naar minder' (15.000+ exemplaren verkocht) over mijn zoektocht naar een bewuster en duurzamer leven. Benieuwd naar mijn favoriete boeken? Bekijk ze hier!