7 natuurlijke tandpasta’s met en zonder fluoride

Inhoud

                            Laatste update — 24 juni 2023

  Voor dit artikel hebben we 7 natuurlijke tandpasta's met en zonder fluoride voor je uitgezocht en getest.

  Laten we het eerst hebben over de ingrediënten in tandpasta, heb je daar wel eens bij stilgestaan? Het zijn niet alleen maar kleine deeltjes die je tanden schoon houden. Er zit veel meer achter. Hieronder een overzicht van wat er allemaal in zit:

  Ingrediënten in tandpasta

  Goed om te weten: ingrediënten worden op de verpakking van tandpasta vermeld in aflopende volgorde van hoeveelheid. Het eerste ingrediënt op de lijst is dus het meest voorkomende ingrediënt in de tandpasta en het laatste ingrediënt op de lijst is het minst voorkomende ingrediënt.

  Schuurmiddelen: Dit zijn meestal kleine deeltjes die helpen om plaque en oppervlakkige vlekken fysiek weg te schrobben van de tanden. Voorbeelden hiervan zijn calciumcarbonaat en silica.

  Fluoride: Dit is een mineraal dat helpt om tandglazuur te versterken en tandbederf te voorkomen. De meeste tandpasta bevat fluoride, ofwel als natriumfluoridetinfluoride of natriummonofluorfosfaat.

  Bevochtigingsmiddelen: Deze helpen om de tandpasta niet uit te laten drogen en kunnen ook helpen om de tandpasta niet aan de tube te laten kleven. Voorbeelden hiervan zijn glycerine en sorbitol.

  Bindmiddelen: Deze helpen om de tandpasta bij elkaar te houden en te voorkomen dat deze uit elkaar valt. Voorbeelden hiervan zijn carrageen en xanthaangom.

  Oppervlakte-actieve stoffen: Dit zijn reinigingsmiddelen die helpen om schuim te creëren en de tandpasta door de mond te verspreiden. Voorbeelden hiervan zijn natriumlaurylsulfaat en natriumlaurethsulfaat.

  Deze oppervlakte-actieve stoffen kun je het beste vermijden. Sodiumlaurethsulfaat, kortweg SLS kan zorgen voor buikpijn, een uitdrogend effect hebben op de mond en bij sommige mensen leiden tot irritatie van het tandvlees.

  Smaakstoffen: Deze worden toegevoegd om de tandpasta beter te laten smaken. Voorbeelden hiervan zijn munt en kaneel.

  Zoetstoffen: Deze worden toegevoegd om de tandpasta beter te laten smaken. Voorbeelden hiervan zijn sacharine en sorbitol. Sorbitol kan net als SLS ook zorgen voor buikpijn.

  Conserveermiddelen: Deze worden toegevoegd om bacteriegroei te voorkomen en de tandpasta vers te houden. Voorbeelden hiervan zijn natriumbenzoaat en kaliumsorbaat.

  Fluoride: tast het de hersens aan?

  Fluoride kan helpen bij het voorkomen van tandbederf door de tanden te versterken en te beschermen tegen zuuraanvallen die worden veroorzaakt door bacteriën in de mond. Uit onderzoek blijkt dat het gebruik van fluoride het tandbederf met 20% tot 40% kan verminderen.

  Er zijn ook mogelijke nadelen verbonden aan fluoridegebruik. Verschillende studies hebben aangetoond dat hoge niveaus van fluoride-inname mogelijk geassocieerd worden met neurologische schade en cognitieve problemen bij kinderen. Dit kan vooral problematisch zijn wanneer de hoeveelheid fluoride in het drinkwater hoog is.

  Enkele van de meest bekende en invloedrijke studies zijn:

  > Het National Toxicology Program keek naar fluorideblootstelling en neurologische en cognitieve effecten bij kinderen. De studie concludeerde in 2019 dat fluoride in drinkwater mogelijk geassocieerd wordt met neurologische schade en cognitieve problemen bij kinderen.

  > Een studie uit 2017, gepubliceerd in Environmental Health Perspectives, vond dat hogere niveaus van fluoride in drinkwater werden geassocieerd met lagere IQ-scores bij kinderen.

  Hoewel deze bijwerkingen alleen optreden bij zeer hoge niveaus van fluoride-inname, is het begrijpelijk dat sommige mensen bezorgd zijn over het gebruik van fluoride in tandpasta.

  Weet ook: de meeste gezondheidsorganisaties, waaronder de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en het Amerikaanse National Institute of Dental and Craniofacial Research, benadrukken de voordelen van fluoridegebruik voor de tandgezondheid en beschouwen het als veilig in de aanbevolen hoeveelheden.

  Wat is een veilige en aanbevolen hoeveelheid fluoride?

  Op sommige tandpasta's staat dit aangegeven. De American Dental Association adviseert een hoeveelheid van 1000 tot 1500 parts per million (ppm) fluoride in tandpasta voor volwassenen. Voor kinderen tot zes jaar is een lagere dosering van 500 ppm aanbevolen, omdat zij nog niet in staat zijn om de tandpasta goed uit te spugen na het poetsen.

  Is er een alternatief voor fluoride?

  Jazeker! Er zijn tandpasta's zonder fluoride die ook effectief kunnen zijn bij het voorkomen van tandbederf. Het is mogelijk minder effectief dan met fluoride, maar hier zijn een paar voorbeelden:

  • Tandpasta met xylitol: Xylitol is een natuurlijke zoetstof die de groei van bacteriën in de mond remt en helpt om de zuurgraad in de mond te verminderen, waardoor tandbederf wordt voorkomen.

  • Tandpasta met calcium en fosfaat: Sommige tandpasta's zonder fluoride bevatten calcium en fosfaat, die kunnen helpen bij het remineraliseren van het tandglazuur en het voorkomen van tandbederf.

  • Tandpasta met natriumbicarbonaat: Natriumbicarbonaat kan helpen om de zuurgraad in de mond te verminderen, waardoor tandbederf wordt voorkomen.

  Wat wij doen qua fluoride?

  Waarom zou je het risico nemen dat hoge inname van fluoride schadelijk is voor je brein? Wij gebruiken fluoride zelf zeer gedoseerd. Je kunt bijvoorbeeld één keer in de week of alleen in het weekend met fluoride poetsen en verder met fluoride vrije tandpasta. Op die manier verminder je je fluoride-inname, maar profiteer je nog steeds van de voordelen van minder kans op gaatjes.

  Dan nu onze 7 natuurlijke tandpasta's die we voor jou hebben getest.

  1. The Humble Co

  The Humble Co. is een Zweeds bedrijf dat zich inzet voor duurzaamheid en het aanbieden van eco-vriendelijke producten die niet ten koste gaan van kwaliteit en bruikbaarheid. Ze vinden het belangrijk dat het kiezen van milieuvriendelijke producten voor persoonlijke verzorging makkelijk moet zijn en zijn er voor mensen die bewust bezig zijn met duurzaamheid en hun levensstijl willen verduurzamen.

  Als je bij Humble iets koopt, steun je automatisch mondzorgprojecten die kinderen in nood helpen. Ze werken samen met de Humble Smile Foundation en hebben al projecten uitgevoerd in 106 lokale gemeenschappen in 50 verschillende landen over de hele wereld.

  fresh mint tandpasta The Humble Co

  What you see is what you get. Een tandpasta met een sterke pepermunt smaak en fluoride. Het geeft een fris gevoel na afloop. Deze tandpasta heeft net als de Lavera een aparte nasmaak.

  Onze score: 8/10

  2. Weleda

  Weleda is een B Corp en krijgt een score van 13/20 op ethicalconsumer.org. Het is een bedrijf dat zich volledig richt op natuurlijke verzorgingsproducten. Ze gebruiken uitsluitend natuurlijke ingrediënten en vermijden synthetische stoffen om ervoor te zorgen dat hun producten geschikt zijn voor mensen met een gevoelige huid of allergieën. Weleda werkt samen met boeren en tuinders over de hele wereld om biologisch geteelde ingrediënten te krijgen en streeft naar duurzaamheid in al hun processen.

  Of je nu op zoek bent naar gezichtsverzorging, babyverzorging of producten voor mannen, Weleda heeft een breed scala aan natuurlijke en duurzame verzorgingsproducten waaruit je kunt kiezen. Dus als je op zoek bent naar producten die zowel goed zijn voor jou als voor de planeet, dan is Weleda een uitstekende keuze om te overwegen.

  calendula tandpasta Weleda | planten tandpasta Weleda

  We testten de calendula tandpasta en de planten tandpasta. De planten tandpasta heeft een bruine/donkerrode kleur, dat is even wennen. Hij is vloeibaarder dan normaal, waardoor hij makkelijk van je tandenborstel afglijdt. De smaak is goed, maar niet erg sterk. Je mist dat hele frisse gevoel na afloop. Het zijn beide fluoridevrije tandpasta's.

  De calendula tandpasta is een fijne zachte pasta met een drop-achtige smaak, daar moet je wel van houden. 

  Onze score: 8/10

  3. Smyle

  Smyle valt op door hun focus op duurzaamheid en innovatie in mondverzorging. Hun producten zijn 100% veganistisch en bevatten geen schadelijke chemicaliën of kunstmatige ingrediënten. Ook verpakt Smyle hun producten in duurzame materialen (glas) en werken ze met ethisch verantwoorde ingrediënten. Het bedrijf heeft een inzamelprogramma opgezet voor herbruikbare tandenborstels om afval te verminderen en de impact op het milieu te beperken.

  tandpasta met fluoride Smyle | tandpasta zonder fluoride Smyle

  Het voelt onwennig om op een tablet te kauwen en we vinden de smaak niet lekker, maar oordeel vooral zelf. Een grote plus voor de verpakking in glas, dat dan weer wel. Je neemt ze trouwens ook handig mee in een klein doosje.

  Onze score: 5/10

  4. Dr. Bronner's

  Dr. Bronner's onderscheidt zich van andere bedrijven door hun toewijding aan duurzaamheid en ethische productie. Het bedrijf gebruikt alleen biologische en fair trade ingrediënten voor hun producten en zet zich in voor een eerlijk loon en goede arbeidsomstandigheden voor hun werknemers over de hele wereld.

  Dr. Bronner's is ook een B Corp-gecertificeerd bedrijf en gebruikt duurzame verpakkingen, zoals gerecyclede plastic flessen. Bovendien doneert het bedrijf een deel van hun winst aan verschillende goede doelen, waaronder milieuorganisaties en sociale rechtvaardigheidsinitiatieven.

  peppermint tandpasta Dr. Bronner's | spearmint tandpasta Dr. Bronner's

  We testten de peppermint tandpasta en de spearmint tandpasta. De tandpasta in de blauwe tube (peppermint) heeft een gladde structuur, schuimt bijna niet. Dat is even wennen.

  De tandpasta in de groene tube (spearmint) is lichtbeige van kleur, smaakt net als de Sportlife Spearmint kauwgom en geeft na afloop een fris gevoel. Ze hebben beide een extreem natuurlijke smaak en we zijn zeer enthousiast over deze twee fluoridevrije tandpasta's.

  Onze score: 9/10

  5. Lavera

  Lavera is een Duits merk (krijgt een score van 10.5/20 op ethicalconsumer.org) dat zich richt op natuurlijke en biologische cosmetica. Ze bieden een breed scala aan producten, waaronder gezichtsverzorging, lichaamsverzorging en haarverzorging. Lavera maakt gebruik van natuurlijke en biologische ingrediënten in hun producten en vermijdt synthetische stoffen.

  Hun producten zijn vrij van schadelijke chemicaliën en zijn geschikt voor mensen met een gevoelige huid. Lavera streeft naar duurzaamheid in al hun activiteiten en is gecertificeerd door verschillende instanties, waaronder Natrue en Vegan Society.

  complete care tandpasta fluoride vrij Lavera | complete care tandpasta Lavera

  We testten de Lavera complete care fluoridevrij. De tandpasta komt glad uit de tube, schuimt goed en geeft een fris gevoel zoals je verwacht. Deze komt het meest dichtbij een tandpasta zoals je die waarschijnlijk gewend bent. De smaak doet denken aan Stimorol.

  De nasmaak proeft een beetje alsof je je tanden niet gepoetst hebt en Jelle kreeg na het poetsen een lichte buikpijn. Dat komt hoogstwaarschijnlijk omdat er veel sorbitol (zoetstof) in de pasta zit.

  Onze score: 7/10

  En de winnaars zijn…

  Onze favoriete tandpasta met fluoride: The Humble Co

  Onze favoriete tandpasta zonder fluoride: Dr. Bronner's spearmint

  Dit artikel bevat affiliate links. Wanneer je iets koopt via zo'n link krijgen wij daar een commissie van. Een directe manier om ons te supporten en de website up-to-date te houden #onlybuyitwhenyouneedit. Onze website draait op 100% hernieuwbare energie via mijn.host. Om ons website verkeer in te zien maken we gebruik van Fathom Analytics, die jouw privacy respecteert en geen cookies gebruikt. Onze podcasts worden gehost via Transistor.fm.

  Join Jelle's newsletter met momenten uit boeken, podcasts en video's die hem kracht en inspiratie gaven, zorgden voor een traan, een lach of die gewoon heel leerzaam waren.

  auteur + spreker — Met een hoofd vol zorgen vertrok ik in 2011 voor een reis naar Brazilië en las daar het boek 'Denk groot & word rijk’ van Napoleon Hill. Het boek en de reis veranderden mijn leven compleet. Terug in Nederland ging ik bloggen om net als Napoleon Hill anderen te helpen en te inspireren. In 2018 schreef ik het boek ‘Verlangen naar minder' (15.000+ exemplaren verkocht) over mijn zoektocht naar een bewuster en duurzamer leven. Benieuwd naar mijn favoriete boeken? Bekijk ze hier!