14 biologische en fairtrade kledingmerken voor vrouwen


Laatste update: 21 juli 2020

Kleding ruilen, tweedehands kopen en dat wat je al hebt zo lang mogelijk gebruiken zijn de meest duurzame opties. En toch wil je soms iets nieuws aanschaffen of je hebt het simpelweg nodig. Kies dan voor een duurzaam merk, dan weet je zeker dat het op een goede manier is geproduceerd met ook nog eens duurzame materialen.

Zelf ben ik niet tegen kopen, wel vóór minder en bewust. Daarom vind ik dat de bewuste en duurzame merken zoveel mogelijk onder de aandacht gebracht moeten worden. Dit zijn 10 biologische en fairtrade kledingmerken voor vrouwen die het goed doen, als je een keer besluit om iets nieuws aan te schaffen.

1. Alchemist

Caroline Mewe (1962) is de grondlegger van Alchemist. Zij groeide op op het eiland Terschelling en is voor altijd geïnspireerd door het licht van de eilanden. Dat zie je terug in de kleuren van haar collecties. De kleding wordt met natuurlijke en duurzame materialen geproduceerd onder fair trade omstandigheden.

2. Jan ‘n June

Het duurzame kledingmerk Jan ‘n June is opgericht door Jula en Anna in 2004. Jula en Anna zijn twee gedreven modeliefhebbers met een missie. Jan ‘n June is ontstaan vanuit het verlangen naar duurzame mode die tegelijkertijd ook betaalbaar is.

Alle stoffen die gebruikt worden in de Jan ‘n June collecties zijn gecertificeerd. De items gemaak van katoen zijn gecertificeerd door Global Organic Textile Standard (GOTS). De ontwerpen worden geproduceerd in een familie atelier in Polen. Ze bezoeken de fabrieken regelmatig en hebben een goede relatie opgebouwd met de medewerkers. Met maar één leverancier houdt het duurzame kledingmerk het productieproces eenvoudig en transparant.

3. People Tree

Misschien wel het duurzame merk dat het langst bestaat. Het werd opgericht in 1991 toen duurzaamheid nog een flink geitenwollensokken imago had. Oprichter Safia Minney werkte mee aan de documentaire The True Cost, een aanrader voor meer bewustwording van de kledingindustrie. Door gebruik te maken van biologisch gecertificeerd katoen, natuurlijke verfstoffen en gerecyclede materialen beperkt People Tree haar impact op de natuur.

Good On You duurzaamheidscore: 14/15

4. Vanilia

Bij het Nederlandse merk Vanilia staan eerlijke en duurzame collecties centraal. Ze ondertekenden als één van de eerste bedrijven het Convenant Duurzame Kleding en Textiel en zijn aangesloten bij de Fair Wear Foundation. De ontwikkeling van de collecties vindt plaats op het hoofdkantoor in Wormerveer en worden deels geproduceerd in hun eigen atelier in Turkije.

De maandelijkse collecties hebben gelimiteerde oplages, zijn gemaakt van stoffen die voor het grootste deel uit de EU komen en zijn zo ontworpen en ontwikkeld dat ze langer dan één seizoen mee gaan. Ze hebben een fijne basic collectie, aangevuld met seizoensgebonden stukken.

Dit is het enige merk in de lijst wat wel fairtrade is maar niet volledig biologisch. Omdat ze hard op weg zijn om nog meer duurzame stappen te zetten in hun productieketen en het een fijne toevoeging is hebben we het merk wel toegevoegd aan deze lijst.

5. by Signe

6. Rita Row

7. Frisur

Omdat de kwestie van duurzaamheid te belangrijk en te complex tegelijkertijd is, geloven ze in transparantie. Bij elk product dat ze aanbieden, communiceren ze de specifieke duurzame aspecten ervan via label. Denk aan verantwoord, duurzaam, lage koolstofuitstoot, biodegradable, eco katoen, vegan, wol, Tencel, linnen etc.

Good On You duurzaamheidscore: 10/15

8. Kowtow

Kowtow werd in 2007 opgericht door Gosia Piatek. Ze nemen een bewuste beslissing om alleen hernieuwbare en duurzame vezels en ethische productie te gebruiken. Kowtow werkt met ‘building blocks’, dit zijn essentials die soms worden aangevuld met meer uitgesproken stukken.

Kowtow gebruikt 100% Fair Trade, organic katoen, zoals die gecertificeerd is door de Fairtrade Labelling Organisations International (FLOI). Dit garandeert o.a. een eerlijke prijs voor de productiekosten en een duurzame levensstandaard voor de Kowtow katoenproducenten.

Good On You duurzaamheidscore: 14/15

9. Studio JUX

Studio JUX werd in 2008 opgericht door Jitske Lundgren en Carlien Helmink. JUX betekent in het Duits ‘plezier maken’ of een grapje uithalen. Ondertussen heeft Jitske het merk alleen voortgezet. Mode moet niet alleen voor de ontwerper en de consument leuk zijn, maar ook voor degene die de kleding maakt.

Na haar afstuderen werkte Jitske voor een groot modemerk. Ze schrok van wat ze zag: slechte werkomstandigheden, kinderarbeid en hongerlonen. Toen besloot ze Studio JUX op te richten en het anders te gaan doen. Bijna alle kleding van dit merk wordt gefabriceerd in hun eigen fabriek in Kathmandu Nepal. Jitske heeft hier vijf jaar gewoond om op te starten. De kleermakers hebben er goede werkomstandigheden en krijgen daarnaast trainingen in de fabriek waar ze werken.

Good On You duurzaamheidscore: 14/15

10. Thinking Mu

Good On You duurzaamheidscore: 11/15

11. studio .ruig

Het Nederlandse merk studio .ruig is sinds de oprichting in 2009 een pionier. In plaats van vluchtige modetrends te volgen, creëerden ontwerpers Klaartje Glashorster, Inge Hendriks en Sophie Soons een universum van tijdloze stijl. Minimalistische designs met veel zwart, (off-)white en aardetinten.

12. Stella McCartney

Stella McCartney, dochter van Paul McCartney, is een inspirerend en activistische vrouw en de enige echte sustainability designer queen. Dit zie je in al haar kleding terug. Ze is zelf vegan en daarom zijn ook al haar designer tassen en schoenen gemaakt van ‘skin free skin'. Stella McCartney is een inspirerende vrouw en heeft ook duurzame sportkleding in samenwerking met Adidas. Kijk daarvoor bij Adidas x Stella McCartney.

Good On You duurzaamheidscore: 11/15

13. Reformation

Being naked is the #1 most sustainable option. We’re #2. Een sterk statement van het duurzame merk uit New York. Ze zijn heel vooruitstrevend als het gaat om hun winkels, van ieder item hangt één stuk in de winkel. Via hun stock systeem kun je een item in jouw maat aanvragen en het kledingstuk hangt vervolgens op je te wachten in het pashokje.

Good On You duurzaamheidscore: 12/15

14. Lanius

Dit Duitse kledingmerk combineert sinds 1999 mode met duurzaamheid op het hoogste niveau. De collectie van Lanius is vrouwelijk en elegant, met hier en daar een stoer of sportief randje. Ontwerpster en oprichter Claudia Lanius weet samen met haar team, ieder seizoen weer een uitgebreide en fashionable damescollectie te produceren, zonder enige concessie te doen aan de duurzame materiaalkeuze en een eerlijke productie.

In de Lanius collectie vind je fijne stoffen terug als biologisch katoen, Tencel, organic linnen, organic wol en hennep.

Good On You score: 11/15

Deze pagina bevat één of meerdere affiliate links, meer info hierover lees je hier.