12 duurzame swimwear merken


Laatste update: 26 mei 2023

1. Filippa K

Dit Scandinavische merk met een typisch minimalistische look staat voor kwaliteit, stijl en duurzaamheid. De items worden ontworpen met de intentie om lang mee te gaan en zijn daardoor tijdloos.

Dat geldt ook voor hun collectie swimwear, die bestaat uit eenvoudige designs in voornamelijk zwart, bruin en print. De items bestaan voor 74% uit gerecyclede polyamide en voor 26% uit elastaan en zijn gemaakt van Nurel, een gerecyclede vezel met het Oekotex certificaat die afkomstig is van afgedragen kleding. De productie vindt plaats in Portugal.

bikini matte black Filippa K | bikini print Filippa K

2. Organic Basics

Organic Basics ken je waarschijnlijk van hun basic ondergoed. Ze hebben onlangs uitgebreid met hun Re-Swim collectie, bikini's en badpakken gemaakt van 78% gerecycled nylon en 22% elastaan. Het gerecyclede nylon is afkomstig van plastic uit oceaan- en stortafval en wordt geproduceerd in Italië. De stof is zonnebrand en chloor afstotend.

Met de kortingscode GROWTHINKERS krijg je 10% korting op je Organic Basics aankoop. Only buy it when you need it.

re-swim badpak zwart Organic Basics | re-swim bikini top zwart Organic Basics

3. Alohas

Dit duurzame schoenenmerk (dat ook swimwear verkoopt) maakt gebruik van on-demand productie. Een interessante manier van bedrijfsvoering. Ze zeggen er het volgende over:

Overproductie in de mode is één van ‘s werelds grootste bedreigingen voor het milieu. Wij weigeren dat probleem nog groter te maken. Ons systeem van voorbestellingen stelt ons in staat om nauwkeurig te anticiperen op de vraag voordat we gaan produceren, zodat we de hoeveelheid schoenen produceren die we gaan verkopen‘.

Dit betekent dat je vroegtijdig en met korting kunt bestellen, terwijl je tegelijkertijd onderdeel bent van een shift naar duurzamere mode. De swimwear collectie uit een combinatie van minimalistische designs en uitgesproken prints.

the cone swimsuit strapless ivory Alohas | the square bikini top black Alohas

4. Save The Wave

Save The Wave onderneemt actie door een duurzaam merk op te bouwen, dat strijdt voor een schonere oceaan en opkomt voor zee en oceaanbewoners die zichzelf niet kunnen beschermen. De collectie badkleding en sportkleding wordt ook exclusief geproduceerd van ECONYL®, het hoogwaardige 100% geregenereerde nylongaren, gemaakt van afval zoals visnetten, plastic, textielresten en tapijtvloeren, teruggewonnen uit onze oceanen.

ECONYL® geregenereerd nylon is niet alleen een oplossing voor verspilling, het is ook beter als het gaat om klimaatverandering. Het vermindert het broeikaseffect van nylon tot 90% in vergelijking met het materiaal uit olie. Ze doneren een deel van de winst aan Surfrider Foundation Europe, een organisatie die staat voor oceaanbescherming.

bikini wit Save The Wave | bikini bottom sandy beach Save The Wave

 

5. Aya Label

Dit merk is deels geïnspireerd op de Griekse mythologie. Elk ontwerp is genoemd naar een Griekse Godin die een bepaalde energie vertegenwoordigt. De ontwerpen zijn gemaakt van 78% gerecyclede oude visnetten en ze blijven zoeken naar nieuwe gerecyclede en duurzame stoffen om mee te werken.

Helaas is het werken met deze gerecyclede materialen niet genoeg vinden ze, daarom doneren ze een percentage van de winst aan milieu-organisaties die de oceanen beschermen.

demeter bikini zwart Aya Label | hera badpak zwart Aya Label

6. Atelier Jungles

Atelier Jungles is opgericht door Giselle van der Star met het idee van een capsule wardrobe. Voor de swimwear collectie heeft ze een bikini en een badpak ontworpen dat je aan twee zijden kunt dragen.

De items zijn gemaakt van deadstock ECONYL®, gerecycled nylon dat is gemaakt van oceaan- en stortafval, zoals industrieel plastic, textielresten van kledingfabrikanten en oude tapijten. Deadstock zijn stoffen van grote bedrijven die overblijven en die anders worden vernietigd. Ze produceren fair en lokaal in hun eigen atelier in Den Haag. Atelier Jungles doet niet aan sale, items worden dus nooit afgeprijsd.

Speciaal voor growthinkers heeft Atelier Jungles een exclusieve korting. Met de kortingscode growthinkers10 krijg je 10% korting op je Atelier Jungles aankoop. Only buy it when you need it.

one piece reversible swimsuit Atelier Jungles | reversible bikini Atelier Jungles

7. Dedicated

Dit streetwear kledingmerk begon ooit met het produceren van t-shirts met prints en is ondertussen uitgegroeid tot een compleet merk. Ze staan nog steeds bekend om hun basic kleding in kleurrijke prints en patronen. De collectie swimwear bestaat voor 87% uit gerecycled polyester en 13% uit elastaan en wordt op een eerlijke manier geproduceerd in China.

bikini slite black Dedicated | surfsuit tofta leopard light brown Dedicated

Ben je nog op zoek naar een duurzame zonnebrand? In het artikel 5 natuurlijke en duurzame zonnebrand merken hebben we een aantal merken voor je op een rijtje gezet die vrij zijn van schadelijke stoffen. Dat is niet alleen goed voor je gezondheid, maar ook voor de planeet.

8. Augustine Amsterdam

De missie van Augustine Amsterdam; een goed passend badpak maken op een verantwoorde manier. Het resultaat is een prachtige stijlvolle collectie met oog voor detail. Alle stukken zijn gemaakt met ECONYL®-garen, een 100% gerecycled nylongaren dat wordt gehaald uit afval van o.a. visnetten.

Elk jaar gaat er 640.000 ton aan vistuig verloren of wordt achtergelaten in de oceanen. Achtergelaten visnetten, bekend als ‘spooknetten', blijven duizenden jaren in de oceanen achter, verwonden de zeedieren en brengen schade toe aan het milieu.

strapless bow-bandeau bikini Augustine Amsterdam | v-neck bathing suit Augustine Amsterdam

9. Clō Stories

Het Spaanse Clō Stories staat voor natuurlijk en duurzaam. De ontwerpen passen zich aan aan je lichaam en zijn reversible, waardoor je kunt mixen en matchen.

grete reversible badpak Clo Stories | reversible bikini Clo Stories

10. Underprotection

Mijn favoriete merk als het gaat om duurzaam ondergoed, dat niet alleen maar basic items heeft. De swimwear collectie is een gevarieerde mix van uni designs en kleurrijke prints én ze hebben een aantal maternity badpakken. De bikini's en badpakken zijn gemaakt van Oeko-Tex gerecycled polyester en worden geproduceerd in een gecertificeerde fabriek in China.

vanessa bikini bandeau Underprotection | manon swimsuit black Underprotection

11. Organic Basics

De Re-Swim collectie voor mannen bestaat uit één design, in de kleuren blauw en zwart. De shorts zijn gemaakt van 100% gerecycled polyester en hebben een regular fit.

re-swim shorts navy Organic Basics | re-swim shorts black Organic Basics

12. ASKET

ASKET (een mooi merk uit Stockholm) neemt volledige verantwoordelijkheid en ademt een capsule wardrobe. Ze staan voor bewuste keuzes en minder consumeren. Nu al een merk naar ons hart. Sinds 2015 gaan ze voor ‘the pursuit of less' en maken ze producten gebaseerd op transparantie en op een zo lang mogelijke levenscyclus:

‘Onze filosofie is eenvoudig: het maximaliseren van het gebruik van alle kledingstukken is de meest efficiënte manier om het verbruik en uiteindelijk onze voetafdruk te minimaliseren. Wij streven ernaar kleding te maken die de tand des tijds doorstaat, maar we moeten allemaal ons steentje bijdragen om ervoor te zorgen dat de kleding in gebruik blijft en niet op de vuilstort belandt.

Investeren in je kleding betekent niet alleen minder kopen en beter kopen. Het gaat er ook om dat je er goed voor zorgt, dat je ze repareert als dat nodig is en dat je ze een tweede leven geeft als je er klaar mee bent. Bij verantwoordelijkheid voor de levenscyclus gaat het erom dat wij als bedrijf, en de klant, stappen zetten in de richting van een circulaire mode-industrie.'

shorts olive ASKET | shorts navy ASKET

Deze pagina bevat één of meerdere affiliate links, meer info hierover lees je hier.