11 duurzame kinderkleding merken van Nederlandse bodem

Duurzame kinderkleding, er is zóveel keuze. Gemaakt van goede materialen en onder eerlijke omstandigheden. Ik maakte een selectie van de mooiste merken van Nederlandse bodem.

Inhoud

                            Laatste update — 24 juni 2023

  1. Teym

  Maxime Cartens zet met Teym een nieuwe standaard voor duurzame mode door alléén items te ontwikkelen die vast in de collectie blijven. Van het kiezen van de stoffen tot het perfectioneren van de producten zelf: bij alles wordt gekeken wat de meest duurzame keuze is. De producten worden ontworpen in Amsterdam en in Europa gemaakt.

  Teym heeft een mini kids collectie bestaande uit een merino sweater en een beanie in vier kleuren. De merino sweater en beanie zijn gemaakt van Italiaanse garens. We hebben voor Lou een lila merino sweater voor de winter.

  The Mini Beanie rood Teym | The Mini Merino Sweater donkerbruin Teym | The Mini Merino Sweater lila Teym

  2. Maed for Mini

  Maed for mini is een in Rotterdam geboren en in Amsterdam gevestigd kindermerk dat zich kenmerkt door de luipaard en zebra prints. Het is een unisex merk dat duurzaam produceert in kleine fabrieken en waarbij ze veelal samenwerken met lokale bedrijven.

  3. Phil & Phae

  Bij Phil&Phae vinden ze dat duurzaamheid verder gaat dan het gebruik van biologisch katoen en ethische productie. In ontwerp keuzes leggen ze de focus op tijdloze designs, zodat ze langer dan een seizoen meegaan.  De kleurenpaletten worden zo samengesteld dat de items makkelijk te combineren zijn met voorgaande seizoenen en volgende seizoenen. Ze maken gebruik van zachte en ingetogen tinten in combinatie met biologische materialen. Phil&Phae collecties worden ontworpen in Nederland en op verantwoorde wijze geproduceerd in Europa door zorgvuldig geselecteerde familiebedrijven.

  4. Ammehoela

  Ammehoela is een biologisch kinderkledingmerk dat staat voor eigenzinnigheid, comfort, fun en duurzaamheid. Bij het ontwerpen van de collecties ligt de focus op een comfortabele pasvorm, zachte kwaliteiten en hand geïllustreerde prints. Alle producten zijn gemaakt van biologisch katoen en GOTS gecertificeerd. Dit houdt in dat de kleding voor minimaal 70% uit biologische vezels bestaat.

  5. Nixnut

  Ze begonnen ooit met een mini collectie en zijn ondertussen uitgegroeid tot een volwassen kindermerk. Ze werken volgens het kwaliteit boven kwantiteit principe en met Fairtrade handwerk boven massaproductie. Nixnut kenmerkt zich door een combinatie van eenvoud en verfijnde details en biologische stoffen. Ontworpen door twee Nederlandse zussen en eerlijk geproduceerd in Europa.

  6. Gray Label

  ‘Organic apparel for the little minimalist' In deze tagline kunnen wij ons wel vinden. Gray Label ontwerpt tijdloze, minimalistische en comfortable collecties. Geen prints, maar soft tone kleuren die eenvoudig met elkaar te combineren zijn. Alle items zijn gemaakt van GOTS gecertificeerde biologische katoen.

  Naast de collectie hebben ze ook Gray Label RNTD, een kleding leensysteem voor kinderen tot twee jaar waarbij je de kleding uit hun collectie kunt omruilen voor een andere maat zodra je kind er is uitgegroeid. Vervolgens wordt het weer uitgeleend aan een ander kindje.

  7. Daily Brat

  Daily Brat is een Amsterdams kinderkleding label dat draait om natuurlijke stoffen, kleuren en zachte materialen. Eerlijk geproduceerd in Portugal en met als uitgangspunt tijdloze stukken die eindeloos met elkaar kunnen worden gecombineerd. Één van mijn persoonlijke favorieten.

  8. Repose Ams

  Repose AMS is een Amsterdams label voor bewuste kinderkleding. De uitgangspunten van de ontwerpen liggen in kleur, vorm en textuur. In de sfeervolle winkel in Amsterdam hebben ze een combi van nieuwe en een klein rekje met tweedehands kleding samen met heel veel esthetisch verantwoord speelgoed, boeken en verzorgingsproducten in mooie soft tones.

  Online hebben ze een webshop met tweedehands Repose AMS ‘reloved' items, die is zeker het kijken waard.

  9. Be Kind

  Tijdloze items voor kinderen en volwassenen gemaakt van biologisch katoen, gerecycled katoen, gerecycled PET, linnen en deadstock stoffen. Be Kind wil een ander geluid laten horen binnen de kledingindustrie waar nog veel te halen is als het om openheid gaat.

  Transparantie staat centraal, ze vinden namelijk dat je het verdient om te weten wat je koopt, maar ook om te leren wat er schuilt achter kleding in het algemeen. Ze zijn transparant en tegelijkertijd open over de uitdagingen waar ze nog voor staan en wat nog kan worden verbeterd. Zoals volledige transparantie over de herkomst van alle onderdelen van een kledingstuk, van de garen, knopen, touwtjes, verpakkingen tot de labels.

  10. Little Hedonist

  Little Hedonist is een Nederlands label met minimalistische ontwerpen en comfortabele pasvormen. Ze gebruiken biologische en gerecycled materialen om items te produceren die zoals ze het zelf zeggen misschien wat hoger in prijs liggen, maar kwalitatief zijn en daardoor lang meegaan.

  Dit artikel bevat affiliate links. Wanneer je iets koopt via zo'n link krijgen wij daar een commissie van. Een directe manier om ons te supporten en de website up-to-date te houden #onlybuyitwhenyouneedit. Onze website draait op 100% hernieuwbare energie via mijn.host. Om ons website verkeer in te zien maken we gebruik van Fathom Analytics, die jouw privacy respecteert en geen cookies gebruikt. Onze podcasts worden gehost via Transistor.fm.

  Join Claire's conscious curated newsletter en ontvang de beste aanraders van de afgelopen vier jaar in je inbox.

  communicatie + conscious curator — growthinkers is voor mij een lifestyle die gaat over bewust leven met aandacht. Met een achtergrond in Fashion & Branding ontdekte ik de wereld van slow fashion en de connectie met minimalisme. Ik geloof in het ‘less is more’ principe, heb een zwak voor esthetiek en een capsule wardrobe. Benieuwd naar mijn favoriete boeken? Bekijk ze hier!