10 duurzame merken voor mutsen, sjaals en handschoenen


Laatste update: 26 mei 2023

1. Filippa K

Het is Scandinavisch, tijdloos en minimalistisch, één van mijn favorieten! Ze hebben als doel om als merk in 2030 volledig circulair te zijn. Dat betekent alleen maar duurzame materialen, ontwerpen die recyclebaar en biologisch afbreekbaar zijn en een verantwoorde manier van produceren. Ze maken voor hun mutsen en sjaals gebruik van o.a. mulesing-vrije merino wol en kasjmier. Handschoenen zijn gemaakt van leer.

MUTSEN | SJAALS | HANDSCHOENEN

Good On You duurzaamheidscore: 8/15

beanie Filippa K | sjaal kasjmier Filippa K

2. Teym

Teym zet een nieuwe standaard voor duurzame mode door alléén items te ontwikkelen die vast in de collectie blijven. ‘The impeccable wardrobe' zoals ze het zelf noemen. Van het kiezen van de stoffen tot het perfectioneren van de producten zelf: bij alles wordt gekeken wat de meest duurzame keuze is. De producten worden ontworpen in Amsterdam en in Europa gemaakt.

De beanies zijn gemaakt van 100% merinowol en worden ethisch geproduceerd in Europa. Ze zijn er in 11 verschillende kleuren, net als The Merino Sweater. Voor kids is er The Mini Beanie in de kleuren rood, felgroen, donkerbruin en lila.

MUTSEN

The Beanie roze Teym | The Beanie blauw Teym

3. Alpaca Loca

Alpaca Loca staat bekend om de zachte plaids en sjaals gemaakt van alpaca wol. Een natuurlijke stof gemaakte van een holle vezel, die daardoor goed isoleert en sterker is dan die van schapenwol of kasjmier. Het pluist veel minder waardoor het fijn draagt en niet prikt en het is heel vuil- en waterafstotend. De wol komt van alpaca's en de items worden fair trade met de hand gemaakt in Ecuador.

MUTSEN | SJAALS | HANDSCHOENEN

wanten Apaca Loca | sjaal Alpaca Loca

4. Unrecorded

Tegenover een industrie die vooral is gebaseerd op ‘moderne slavernij' en te hoge prijzen voor kleding, vinden ze bij Unrecorded dat transparantie essentieel is. Daarom vertellen ze je precies waar de kleding wordt gemaakt en kun je van elk item de kostenspecificatie vinden bij het item. De sjaals en beanies zijn gemaakt van 100% extra fijne mulesing-vrije Australische merinowol en lamswol.

MUTSEN | SJAALS

Good On You duurzaamheidscore: 12/15

beanie merinowol Unrecorded | sjaal lamswol Unrecorded

5. Bufandy

Bufandy maakt eerlijke, natuurlijke producten in samenwerking met kleinschalige bedrijven en ambachtsfamilies in Peru en Ecuador. Doordat ze langdurig samenwerken met dezelfde partners kunnen ze kwaliteit garanderen van sjaals die gemaakt zijn onder eerlijke omstandigheden voor zowel de makers als de alpaca's.

Alpaca's produceren niet alleen vezels die zacht aanvoelen, maar ze geven ook veel warmte en hebben een isolerende kwaliteit. Sjaals van Bufandy bestaan voor 80% uit deze hoogwaardige wol, de andere 20% is acryl.

SJAALS

sjaal gloomy grey Bufandy | sjaal mocha whip Bufandy

6. ARMEDANGELS

ARMEDANGELS zit in de voorhoede van de duurzame mode. Voor het merk is eco geen trend, maar een houding en verantwoordelijkheid ten opzichte van het milieu. Daarom gebruiken ze consequent duurzame, milieuvriendelijke en zoveel mogelijk circulaire materialen zoals o.a. katoen van gecontroleerde biologische teelt, gerecycled en circulair katoen, zuiver scheerwol uit gecontroleerde biologische veehouderijen.

MUTSEN | SJAALS

Good On You duurzaamheidscore: 13/15

Met de kortingscode GROWTHINKERS15 krijg je 15% korting in de ARMEDANGELS webshop (met uitzondering van sale items). Deze code is geldig t/m 29 mei 2023. Only buy it when you need it.

sjaal night sky ARMEDANGELS | sjaal fudge ARMEDANGELS

7. Loop.a life

Aanleiding tot het oprichten van Brightloops en Loop.a life was de ramp in de kledingfabriek Rana Plaza in Bangladesh in 2013. Het trof oprichter Ellen Mensink dat deze bijzondere keten met zoveel kennis, creativiteit en ambacht is verworden tot een wegwerpindustrie met alle gevolgen van dien wat betreft de vervuiling van onze planeet en de arbeidsomstandigheden. Het grote probleem in de kledingindustrie is tegelijkertijd ook de oplossing is; recyclen van kleding is een van de meest duurzame manieren om textiel te produceren.

De mutsen en sjaals zijn gemaakt van gerecyclede garens van een wol en polyamide mix.

MUTSEN | SJAALS

beanie beehives ecru Loop.a life | beanie light grey Loop.a life

8. Patagonia

‘Maak het beste product. Veroorzaak geen onnodige schade. Onderneem om te inspireren en oplossingen te vinden voor de milieucrisis'. Dit is de missie van Patagonia, een merk dat begon met het maken van tools voor klimmers. Inmiddels zijn ze uitgegroeid tot een groot outdoor merk dat minimalisme, functionaliteit en eenvoud belangrijk vindt.

Ze staan ook bekend om hun uitgesproken manier van adverteren en onlangs heeft oprichter Yvon Chouinard het bedrijf onder gebracht in twee fondsen om met de winst ervan duurzame projecten te ondersteunen.

MUTSEN | SJAALS | HANDSCHOENEN

Good On You duurzaamheidscore: 12/15

beanie Patagonia

9. Closed

Closed is een familiebedrijf en duurzaamheid is altijd al iets geweest waar ze belang aan hechten, zelfs voordat het een modewoord of een trend was. Het voelde altijd zo vanzelfsprekend dat ze er niet veel over spraken. Dit willen ze graag veranderen – want zo'n belangrijk onderwerp verdient meer bewustzijn, vinden ze. Ze noemen zichzelf geen eco label maar dat weerhoudt ze er niet van om voortdurend op zoek te gaan naar nieuwe manieren om te verbeteren. Zo worden o.a. meer dan 80% van de producten gemaakt in Europa.

MUTSEN | SJAALS | HANDSCHOENEN

Good On You duurzaamheidscore: 9/15

sjaal wool alpaca mohair Closed | beanie alpaca mix Closed

10. Colorful Standard

Bij Colorful Standard geloven ze in een toekomst waarin overconsumptie wordt vervangen door een meer verantwoorde manier van winkelen. Daarom zul je ze nooit sales of promoties zien aanbieden. Ze geloven eerder in het aanbieden van duurzame producten van hoge kwaliteit tegen een eerlijke prijs, het hele jaar door. Eenvoudig en duurzaam, daar gaat het ze om.

MUTSEN | SJAALS

Good On You duurzaamheidscore: 12/15

sjaal merinowol Colorful Standard | beanie merinowol Colorful Standard

Deze pagina bevat één of meerdere affiliate links, meer info hierover lees je hier.