8 duurzame en minimalistische sieradenmerken


Laatste update: 1 mei 2022

In de wereld van sieraden is (net als in de kledingindustrie) nog veel te winnen als het om duurzame grondstoffen gaat. Het delven van edelmetalen als zilver en goud gebeurt vaak in combinatie met kinderarbeid en slechte werkomstandigheden voor de mijnwerkers.

Gelukkig zijn er ook merken die het anders doen en die bijvoorbeeld met gerecyclede grondstoffen werken en produceren in kleine ateliers. De selectie die ik heb gemaakt is gebaseerd op mijn eigen smaak en bestaat voornamelijk uit minimalistische designs van kettingen, armbanden, ringen en oorbellen.

1. Ana Dyla

De sieraden van Ana Dyla worden op een eerlijke en duurzame manier geproduceerd in kleine ateliers in het hart van Anatolië (Turkije). De kleinschalige productie zorgt ervoor dat de sieraden exclusief zijn en ze maken gebruik van gerecycled 925 sterling zilver en goud. Het team werkt onder eerlijke omstandigheden. Zelf heb ik van dit merk de gouden Aria creolen. Ze hebben een fijne klik sluiting en het goud blijft mooi van kleur.

prijsrange €49 – €329

ring goud Ana Dyla | be free ketting Ana Dyla

2. BANDHU

Bij BANDHU is er gezocht naar een bewust en duurzaam materiaal dat sterk genoeg is voor de ontwerpen en de keuze viel op roestvrij staal. Roestvrij staal is een massieve legering die niet deukt en vormvast is. De sieraden behouden hun glans en kleur en zijn allergievrij.

De plating voor BANDHU sieraden wordt verkregen door een vacuüm proces wat het meest milieuvriendelijke proces is voor alle plating. BANDHU biedt ook een roestvrijstaal recycling service aan. Je kunt je oude BANDHU item retourneren en 15% korting krijgen op een nieuwe aankoop.

prijsrange €22 – €75

vinyasa ring gold BANDHU | vinyasa bracelet gold BANDHU | stack necklace gold BANDHU

3. Flawed

Flawed maakt authentieke sieraden voor de coole en bewuste vrouw. Met elk ontwerp dat ze maken blijven ze de grenzen verleggen van wat mogelijk is. Ze ontdekken steeds nieuwe technieken, materialen en manieren, allemaal met de grootste aandacht voor detail. De producten zijn handgemaakt en van gerecyclede materialen. Ethisch geproduceerd door ambachtslieden in Bali.

prijsrange €16 – €205

Huggies medium oval gold Flawed | Eclipse necklace gold Flawed

4. Young Frankk

Young Frankk is een eigentijdse sieradenlijn, opgericht door Christine Young, een kunstenares die juweelontwerpster is geworden en een trotse eerste generatie Koreaanse Amerikaanse.

Young Frankk hecht veel waarde aan transparantie en streeft naar doordachte ontwerpen met een minimale impact op het milieu. Elk item wordt met opzet gemaakt van gerecyclede of recyclebare materialen en er wordt gewerkt met lokale fabrikanten en leveranciers. Young Frankk geeft ook regelmatig aan goede doelen.

prijsrange €80 – €270

Dylan oorbellen Young Frankk | Varro ring Young Frankk

5. OERUM

De naam OERUM komt van het Latijnse woord ‘Aurum’ dat goud betekent. OERUM staat voor ethische sieraden, trouw aan een duurzame insteek. Elk stuk wordt met de hand gemaakt in het schilderachtige stadje Córdoba, (Spanje) door bekwame vakmensen, die drie generaties passie en ervaring delen.

Ze gebruiken alleen pure materialen, 100% gerecycleerd 18k goud, nooit verguld, gevuld of vermeil, altijd door-en-door massief goud.

prijsrange €240 – €845

Snowdrop birthflower necklace OERUM | Long Bar ring OERUM

6. Wildthings Collectables

De producten van Wildthings Collectables worden in Amsterdam ontworpen en met vakmanschap gemaakt in Bali. Elk stuk wordt zorgvuldig gemaakt door lokale mannen en vrouwen die al decennia lang worden opgeleid en kennis doorgeven binnen hun families. Ze werken tijdens reguliere werktijden, ontvangen een eerlijk loon, krijgen zwangerschapsverlof en hebben toegang tot dagopvang.

De zilveren sieraden zijn gemaakt van 100% gerecycled zilver en van 60% gerecycled messing. Al het productieafval wordt vakkundig vernietigd omdat het niet in de Balinese natuur terecht mag komen.

prijsrange €6 – €800

Huggie classic silver medium Wildthings Collectables | Wildflower ring Wildthings Collectables

7. Wouters & Hendrix

Katrin Wouters en Karen Hendrix studeerden beiden af aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten, afdeling edelsmeedkunst, in Antwerpen. Gedreven door een gedeelde droom om hun creativiteit te gebruiken voor een juwelenmerk, startten ze een samenwerking.

Ze wilden juwelen produceren die elegant maar gedurfd zijn, exclusief maar ook betaalbaar. Samen met de Antwerpse Zes namen ze in 1986 deel aan de British Designer Show in Londen. Daar trokken de opvallende collecties en de zelfgebouwde beursstands van de Belgen internationale aandacht. Wouters & Hendrix heeft ook een eigen repair service zodat je je sieraden kunt laten repareren.

prijsrange €70 – €1980

mussel stud earring Wouters & Hendrix | hoops feather Wouters & Hendrix

8. Julia Otilia

Geboren in Zweden, bracht Julia Otilia haar kindertijd door met het wandelen door de natuur en het verkennen van eilanden. Dit is terug te zien in al haar ontwerpen, ze verwerkt de elementen van de natuur in de Scandinavische en minimalistische designs.

In het jaar 2020 heeft Julia de beslissing genomen om de juwelenproductie van Bali naar Europa te halen, met de bedoeling om ze nog meer af te stemmen op haar duurzame filosofie. De productie was altijd al eerlijk en gebaseerd op ethische principes, maar nu wordt het ook lokaal gemaakt en met lokaal gerecycled zilver en goud.

Het zilver dat in de sieraden wordt gebruikt is Nederlands gerecycled sterling zilver. Ze gaan geleidelijk aan steeds meer over op massief goud. Het goud dat ze gebruiken is 14K gerecycled Nederlands goud (of 18/24K op speciaal verzoek).

prijsrange €29 – €790

EBB tide earrings silver Julia Otilia | Singö mat earrings gold plated Julia Otilia

Deze pagina bevat één of meerdere affiliate links, meer info hierover lees je hier.