6 duurzame merken met overhemden en blouses


Laatste update: 28 juni 2021

De afgelopen jaren heb ik mijn kledingkast flink verduurzaamd. Fast-fashion merken droeg ik af of gaf ik weg en maakten langzaam plaats voor duurzame merken.⁠ Ik ben geen man die elke dag een pak draagt, maar ik houd er wel van om het te dragen op speciale gelegenheden, dus zocht ik natuurlijk ook naar duurzame witte overhemden.

Ik kon ze lastig vinden, totdat op een event Ruben van SKOT naar me toe kwam en vertelde over zijn duurzame overhemden. Hij stuurde me er eentje op en ik was oprecht verrast door de kwaliteit. Een goed overhemd is wat mij betreft trouwens unisex, Claire draagt die van mij ook weleens.

Hieronder vind je een overzicht van 6 duurzame merken met overhemden en blouses, van zakelijk tot casual.

Note: we nemen alleen merken op in onze lijst als ze een score van 10/15 of hoger hebben op Good on You. Nog niet alle merken zijn opgenomen in de Good on You database dus er zitten nog een paar duurzame merken tussen zonder score.

1. Unrecorded

Jolle en Daniel – de oprichters van Unrecorded – wilden kleding zonder overbodige branding, verborgen plastics of buitensporige prijzen. Daarom bouwden ze een merk met één vast assortiment dat wordt gedreven door hun passie voor duurzaamheid en eerlijke werkomstandigheden. Tegenover een industrie die vooral is gebaseerd op ‘moderne slavernij' en te hoge prijzen voor kleding, vinden ze dat transparantie essentieel is. Daarom vertellen ze je precies waar de kleding wordt gemaakt en kun je van elk item de kostenspecificatie vinden.

Unrecorded verweeft stijlvolle items met duurzaamheid. Tijdloze en unisex ontwerpen gemaakt met de toekomst in gedachten. Het katoen dat ze gebruiken is 100% biologisch en GOTS-gecertificeerd.

Good On You duurzaamheidscore: 11/15

 overhemd lichtblauw Unrecorded | overhemd khaki Unrecorded

2. SKOT

SKOT maakt overhemden en t-shirts voor mannen, van zakelijk tot casual. Omdat ze direct samenwerken met fabrieken en online aan consumenten verkopen kunnen ze ervoor zorgen dat het een duurzaam en kwalitatief product is voor een betaalbare prijs.

Ze zijn op weg om de overhemden circulair te maken en de eerste stap is de ASAP (As Sustainable As Possible) circulaire shirts lijn. Deze shirts zijn gemaakt van 64% biologisch katoen en 36% Refibra™ (Lyocell). Die laatste is een circulair garen met deels gerecycled katoen en houtpulp uit duurzame bossen waar Lyocell garen van worden gemaakt. Als je het overhemd weer bij ze inlevert recyclen of hergebruiken ze het weer en krijg je een tegoed van 10%.

overhemd wit oxford SKOT | overhemd wit ASAP circulair SKOT

3. Kings of Indigo

Amsterdamse trots Kings of Indigo is één van de meest duurzame jeansmerken en hét merk voor de duurzame denim lover. Ze hebben een gevarieerde collectie casual overhemden en blouses, gemaakt van stevige stoffen.

De meeste overhemden van Kings of Indigo zijn gemaakt van 100% biologisch katoen en op de website kun je bij ieder product zien waar welk onderdeel van het productieproces is gemaakt. Van stof tot stiksel en van wasserij tot afwerking. Voor de overhemden gebeurt dat voornamelijk in India. Ze hebben sinds kort de mouwlengte van de overhemden verlengd met 1-2 cm.

Good On You duurzaamheidscore: 13/15

overhemd zwart Kings of Indigo | overhemd denim Kings of Indigo

4. Organic Basics

Organic Basics ken je misschien van hun duurzame ondergoed, maar ze hebben ook overhemden met lange en korte mouwen. De ontwerpen hebben een relaxed fit en kun je dragen als overhemd, maar ook als jasje. Deze duurzame overhemden zijn gemaakt van biologisch katoen en de knopen van 60% gerecycled hennep. De collectie duurzame blouses zijn ook het kijken waard.

Good On You duurzaamheidscore: 13/15

unisex overshirt lichtblauw Organic Basics

5. Filippa K

Het is Scandinavisch, tijdloos en minimalistisch, één van mijn favorieten! Ze hebben als doel om in 2030 volledig circulair te zijn. Filippa K heeft zowel zakelijke als casual overhemden in hun collectie, variërend van slim fit tot relaxed fit.

De overhemden zijn gemaakt van stoffen als biologisch katoen en Lyocell (Tencel®), een biologisch afbreekbare vezel gemaakt uit houtpulp in een gesloten proces. De herkomst van het product kun je vinden op de website bij de productbeschrijving, voor de overhemden is dat in de meeste gevallen Turkije. De knopen zijn gemaakt van gerecycled polyester en gerecycled parelmoer.

Good On You duurzaamheidscore: 10/15

6. Knowledge Cotton Apparel

De casual overhemden van Knowledge Cotton Apparel zijn voornamelijk gemaakt van biologisch katoen met een GOTS certificering. Dat wil zeggen dat ten minste 95% biologisch materiaal is gebruikt en elke fase van de keten onafhankelijk is gecertificeerd, zodat een milieuvriendelijke en maatschappelijk verantwoorde productie kan worden gegarandeerd tot aan het eindproduct. De collectie bestaat uit o.a. effen, print, flanel, corduroy en chambray overhemden.

Good On You duurzaamheidscore: 11/15

overhemd lichtblauw Knowledge Cotton Apparel | overhemd donkerblauw Knowledge Cotton Apparel

Deze pagina bevat één of meerdere affiliate links, meer info hierover lees je hier.