5 duurzame merken met regenjassen


Laatste update: 10 oktober 2021

De herfst is weer begonnen! Dat betekent meer regen. En sadly, door klimaatverandering valt er alleen maar meer regen de komende decennia. Jelmer Mommers schrijft er het volgende over in zijn boek ‘Hoe gaan we dit uitleggen':

‘Een van de belangrijkste gevolgen van de opwarming is dat water zich heel anders over de planeet beweegt dan vroeger. In een warmer klimaat verdampt er meer water en valt er meer neerslag. Het gevolg: het aantal droogtes én het aantal extreme regenbuien neemt toe.'

We proberen elke dag 10.000 stappen te lopen, ongeacht wat voor een weer het is. Een regenjas is dan wel fijn, en nog fijner is het als dat een duurzame regenjas is. We hebben de duurzaamste merken regenjassen voor je uitgezocht.

1. Rains

De jassen van Rains zijn gemaakt vvan gecertificeerd rubber en gedeeltelijk van gerecycled polyester, gemaakt van PET-flessen. Geen van de onbewerkte materialen of producten bevatten dierlijke ingrediënten of dierlijke bijproducten, dus ook geen veren. Geen van de producten bevatten hormoonverstorende, gevaarlijke chemicaliën, zoals perfluorverbindingen (PFC’s), of ftalaten (PVC) die voorkomen in de lijst van te vermijden chemicaliën.

Rains doet het goed op het gebied van diervriendelijkheid, maar heeft nog wat te winnen op het gebied van de mensen die voor ze werken en het behoud van de aarde. Toch halen ze met een Good on You duurzaamheidscore van 10 uit 15, net onze lijst.

Good On You duurzaamheidscore: 10/15

regenjas beige Rains | regenjas zwart Rains

2. Patagonia

Dit outdoor merk waar we fan van zijn heeft veel regen werende kleding. De meeste regenjassen zijn gemaakt van gerecycled ripstop nylon, wat de jas extra sterk maakt. Onder de oksels vind je ritsen die je na een lange fietstocht kunt openritsen voor een beetje frisse lucht. De capuchon heeft vaak een koord wat je kunt aantrekken, zodat je muts tijdens het fietsen niet afwaait.

Volgens Good on You doet Patagonia het ‘overall’ goed doet, ze blinken niet persé uit in een bepaalde categorie. Ze halen net de lijst met een score van 10 uit 15. Op Lowlands werd Jelle gered door deze regenjas.

Good On You duurzaamheidscore: 10/15

parka zwart Patagonia | regenjas beige Patagonia

3. Maium

Maium is het Amsterdamse woord voor regen. Het merk maakt regenjassen die met twee ritsen aan de zijkant kunnen worden getransformeerd in een poncho voor op de fiets. Ideaal voor ons als fietsfanaten. Ze zijn gemaakt van gerecycled plastic, unisex en verkrijgbaar in verschillende kleuren. De jassen zijn volledig waterdicht doordat ze zijn voorzien van gesealde naden. Voor het model op het beeld hierboven zijn 66 gerecyclede PET flessen gebruikt.

regenjas zwart Maium

4. Stutterheim

Stutterheim Raincoats is het merk in luxe regenjassen en vindt haar oorsprong in Stockholm. Ontstaan uit een herinnering, blies Alexander Stutterheim een oude regenjas nieuw leven in. De verschillende regenjassen hebben één overeenkomst: ze zijn eenvoudig, comfortabel en tijdloos. De jassen zijn gemaakt van rubber en hebben een voering van katoen.

regenjas beige Stutterheim | regenjas groen Rains

5. LangerChen

Met een score van 12 uit 15 doet LangerChen het goed. ‘Helaas gaan mode en eerlijkheid niet altijd samen. Als een eerlijk modelabel willen we het goede voorbeeld geven in de mode-industrie en laten zien dat mooie en hoogwaardige kleding kan worden gecombineerd met eerlijke arbeidsomstandigheden en eerlijke lonen’, staat er op hun website. Het merk blinkt inderdaad uit in hoe goed ze zijn voor hun werknemers. Good on You geeft ze een score van 5 uit 5 op het gebied van ‘people'.

Good On You duurzaamheidscore: 12/15

Deze pagina bevat één of meerdere affiliate links, meer info hierover lees je hier.