11 duurzame en eerlijke truien en vesten (knitwear)


Laatste update: 6 juli 2023

Bij truien en vesten denk ik al gauw aan grof gebreide wollen items. Je kunt je afvragen of dat wol een duurzaam product is. Vanuit een vegan perspectief niet, het voordeel is wel dat het een lange levensduur heeft en zichzelf reinigt. Gelukkig zijn er genoeg duurzame merken die wol op een verantwoorde manier verkrijgen (mulesing-vrij), het recyclen én anders kun je altijd nog kiezen voor een item van (gerecycled of biologisch) katoen.

1. Teym

Teym zet kwaliteit en design op nummer één en staat voor één garderobe met items die tijdloos zijn. We kennen de oprichter Maxime persoonlijk en zijn fan van haar manier van werken. Ze maakt stijlvolle kleding met een minimalistische touch. Maxime staat in nauw contact met de mensen en fabrieken met wie ze samenwerkt, waardoor ze verzekerd is van een eerlijke productie onder goede werkomstandigheden. Bij Teym koop je direct van de maker, zonder tussenpersonen die ieder hun eigen marge rekenen. Een eerlijke prijs voor een eerlijk product.

The Turtleneck grijs Teym | The Turtleneck zwart Teym

2. Kuyichi

Kuyichi staat voor puur! Hun reis begon in 2000 toen de oprichters de katoenindustrie in Peru onderzochten. Ze waren geshockeerd door de vervuiling en de armoede die ze zagen, dit moest veranderen. Ze begonnen samen te werken met lokale katoenboeren, beloonden hen en iedereen die betrokken was bij de toeleveringsketen, voor hun harde werk en stimuleerden hen om eerlijk en biologisch katoen te produceren.

Inmiddels zijn we twintig jaar verder en is Kuyichi uitgegroeid tot een groot en bekend merk binnen de duurzame modewereld. Ze gebruiken milieuvriendelijke materialen, waaronder GOTS-katoen (Global Organic Textile Standard). Ze maken voor hun knitwear gebruik van 100% biologisch katoen of een combinatie van biologisch katoen en linnen.

Good On You duurzaamheidscore: 11/15

brooke knit undyed Kuyichi | hunter knit black Kuyichi

3. IVY OAK

De roots van IVY OAK liggen in Berlijn en de missie van dit stijlvolle merk is om de mode-industrie te ontwrichten, te werken aan meer bewuste keuzes, het creëren van een betekenisvolle langdurige garderobe en de generaties na ons. De collecties zijn te herkennen aan hun hoogwaardige stoffen en aandacht voor detail. Ze zijn transparent in het feit dat ze ondanks hun focus op duurzaam produceren, nog een weg te gaan hebben.

Voor de productie werken ze voor 80% samen met Europese bedrijven in Romenië, Bulgarije, Lithouwen, Portugal, Noord-Macedonië, Turkije en China. Deze fabrieken hebben ze geselecteerd vanwege hun vakmanschap, hun inzet voor duurzame fabricage en hun geografische nabijheid. In de beschrijving van hun producten kun je terugvinden hoeveel CO2 uitstoot, water- en landgebruik er is gebruikt voor het maken van een item. Per product categorie laten ze ook de prijsopbouw zien op hun website.

Good On You duurzaamheidscore: 9/15

Klara Ann jumper IVY OAK | Keana jumper IVY OAK

4. Vanilia

Vanilia, een Nederlands merk dat duurzaamheid belangrijk heeft gemaakt de afgelopen jaren. Een merk wat ik zelf ook graag draag doordat het staat voor tijdloos design en kwaliteit. Het mooie vind ik dat ze transparant communiceren over wat er qua duurzaamheid al goed gaat en waar nog winst te behalen valt. Het volledige ontwerpproces wordt in house gedaan op het hoofdkantoor in Wormerveer en ze produceren in hun eigen atelier in Turkije. Daardoor hebben ze volledige controle over arbeidsomstandigheden en eerlijke lonen, maar ook over de kwaliteit.

De alpaca-wol die ze gebruiken komt van alpaca’s die in Peru leven. Voor het verkrijgen van hun haren werken ze samen met diervriendelijke suppliers die een traditioneel kamproces gebruiken in plaats van scheren.

polotrui alpaca Vanilia | wollen trui alpaca Vanilia

5. ARMEDANGELS

ARMEDANGELS doet het al heel lang heel goed en blijft een voorloper in de duurzame mode. Voor het merk is eco geen trend, maar een houding en verantwoordelijkheid ten opzichte van het milieu. Daarom gebruiken ze consequent duurzame, milieuvriendelijke & zoveel mogelijk circulaire materialen zoals o.a. katoen van gecontroleerde biologische teelt, gerecycled en circulair katoen, zuiver scheerwol uit gecontroleerde biologische veehouderijen.

Good On You duurzaamheidscore: 13/15

trui legergroen ARMEDANGELS | trui grijs ARMEDANGELS

6. Unrecorded

Jolle en Daniel – de oprichters van unisex label Unrecorded – wilden kleding zonder overbodige branding, verborgen plastics of buitensporige prijzen. Daarom bouwden ze een merk met één vast assortiment dat wordt gedreven door hun passie voor duurzaamheid en eerlijke werkomstandigheden. Tegenover een industrie die vooral is gebaseerd op ‘moderne slavernij' en te hoge prijzen voor kleding, vinden ze dat transparantie essentieel is. Daarom vertellen ze je precies waar de kleding wordt gemaakt en kun je van elk item de kostenspecificatie vinden.

De lamswollen truien zijn gemaakt van 100% extra fijne mulesing-vrije Australische merinowol. De wol bestaat uit een tweelaags garen dat in Italië is gesponnen en gedraaid. De truien hebben een regular fit en zijn net als de rest van de collectie unisex.

Good On You duurzaamheidscore: 12/15

trui lamswol donkerblauw Unrecorded | beanie Unrecorded

7. Loop.a Life

Ellen Mensink is de drijvende kracht en oprichter van Loop.a life. Aanleiding tot het oprichten van Brightloops en Loop.a life was de ramp in de kledingfabriek Rana Plaza in Bangladesh in 2013. Het trof haar dat deze bijzondere keten met zoveel kennis, creativiteit en ambacht is verworden tot een wegwerpindustrie met alle gevolgen van dien wat betreft de vervuiling van onze planeet en de arbeidsomstandigheden. Inspirerend was voor haar dat het grote probleem in de kledingindustrie ook tegelijkertijd de oplossing is; recyclen van kleding is een van de meest duurzame manieren om textiel te produceren.

V sweater ecru Loop.a Life | Easy Going sweater dark blue Loop.a Life

8. L'Envers

Julie, oprichter van L'Envers is altijd al ondergedompeld geweest in de textielwereld, aangezien haar familie al heel lang in deze sector actief is. Het verhaal gaat terug tot 1820 toen haar betovergrootvader in Noord-Frankrijk een wolfabriek oprichtte.

Nadat ze bij grote bedrijven gewerkt te hebben, wilde ze in 2015 graag aan haar eigen ondernemersavontuur beginnen. Toen ze zich realiseerde dat de mode-industrie de op één na meest vervuilende ter wereld is, wilde ze een alternatief bieden en een modemerk lanceren dat langzaam, respectvol en met een lage impact werkt.

Good On You duurzaamheidscore: 10/15

vest beige L'Envers | trui roze L'Envers

9. The Slow Label

Duurzame mode-activiste Anna-Laura Kummer is de oprichter en creatief directeur van The Slow Label. Duurzaamheid is de kern van het bedrijf. Ze hebben momenteel een zorgvuldig geselecteerd netwerk van fabrikanten en leveranciers in Duitsland, Oostenrijk, Litouwen, Polen en Slowakije.

Ze geloven dat duurzaamheid hand in hand gaat met transparantie. Daarom hebben ze het voorbeeld van andere innovatieve merken gevolgd en meer transparantie geïntroduceerd in verschillende aspecten van het merk (wat volgens hun de nieuwe norm zou moeten zijn).

trui ecru The Slow Label | trui zwart The Slow Label

10. The Knotty Ones

The Knotty Ones werd opgericht door drie beste vriendinnen – Sandra, Danute en Akvile. De drie brachten, zoals velen van ons, hun vroege twintiger jaren door met het najagen van de laatste modetrends en rages. Dit veranderde snel in 2014, toen ze een tijdje vrij namen om door Zuidoost-Azië te reizen, waar ze de donkere kant van de fast fashion-industrie leerden kennen.

Terug in Europa – na niet in staat te zijn geweest om een breisel te vinden dat duurzaam was, een eigentijdse uitstraling had en mensen in staat stelde om het te maken – begonnen ze er zelf één te maken. Vandaag de dag werken de drie jonge vrouwen vanuit Brooklyn, New York, en Vilnius aan het veranderen van de industrie, één breisel tegelijk.

Good On You duurzaamheidscore: 11/15

11. Filippa K

Het is Scandinavisch, tijdloos en minimalistisch, één van mijn favorieten! Ze hebben als doel om als merk in 2030 volledig circulair te zijn. Dat betekent alleen maar duurzame materialen, ontwerpen die recyclebaar en biologisch afbreekbaar zijn en een verantwoorde manier van produceren. Ze maken voor hun knitwear gebruik van o.a. mulesing-vrije merino wol, yak, kasjmier, gecertificeerd mohair en polyamide.

Good On You duurzaamheidscore: 8/15

visserstrui lamswol grijs Filippa K | funnelneck trui zwart Filippa K

Deze pagina bevat één of meerdere affiliate links, meer info hierover lees je hier