9 duurzame cadeau’s voor een mooiere wereld


‘Ons grootste verlangen is gewaardeerd worden door anderen’ schrijft Dale Carnegie in zijn boek ‘Hoe je vrienden maakt en mensen beïnvloedt’. Iemand iets geven doet precies dat, en dan het liefst zo persoonlijk mogelijk. Want als iemand er tijd en aandacht in steekt dan laat het nog meer indruk achter.

Geven kan op veel verschillende manieren. Een oprecht compliment, een geschreven tekst of in de vorm van spullen.

Spullen kopen. We blijven het doen omdat het ons dat korte stootje dopamine geeft en omdat het inmiddels ‘gewoon’ is. Het is normaal om te kopen en om in het weekend gezellig te gaan shoppen.

De donut economie

Maar maakt al dat kopen op de lange termijn gelukkiger? Nee. Maar wat dan wel? Het volgende zegt Kate Raworth in deze aflevering van VPRO Tegenlicht over de donut economie:

‘Mensen voelen zich op hun best als ze zich verbonden voelen. Als ze creatief zijn, nieuwe dingen leren en zich gewaardeerd voelen. Maar wordt daar reclame voor gemaakt? Nee’.

Het spullen kopen is vanuit een economisch oogpunt uit de hand gelopen. Elke dag worden we gebombardeerd met de ‘koop’ boodschap van grote bedrijven die heel veel geld willen verdienen. Grote bedrijven die geen rekening houden met de mensen onderaan de keten die veel te hard moeten werken om rond te komen. Grote bedrijven die geen rekening houden met hoe vervuilend het transporteren en maken van al die spullen is. Allemaal voor die oneindige groei van de economie en ten koste van onze planeet.

Ervaringen vs. spullen

Als je rigoureus gaat opruimen dan kom je op een gegeven moment ook bij jouw spullen met emotionele waarde. Spullen die contact maken met je hart. Vaak zijn het cadeau’s die mensen jou hebben gegeven. Zo bleef er bij mij een cadeau van mijn vader over. Een concertticket van Michael Jackson bleek voor mij extreme emotionele waarde te hebben, en daarom bewaarde ik het.

Denk maar eens terug aan alles wat je in je leven van anderen hebt gehad. Wat heeft nu de meeste waarde? Voor mij zijn dat ervaringen. Als kind zandkastelen bouwen op het strand en ze door de zee laten verslinden, mensen met aanstekers tijdens een concert van Michael Jackson, die achtbaan in dat pretpark of die vakantie met zon, muziek, lekker eten en rust.

Maar toch is de boodschap nog steeds: koop dit product want dan hoor je erbij. Koop dit product want dan stimuleer je de economie.

Laten we met z’n allen de economie die gebaseerd is op oneindige groei (en daarmee de aarde aantast) veranderen naar een donut economie die natuur, mens en dier belangrijk maakt. Laten we leren van de natuur, want ook in de natuur is er niets dat oneindig groeit. Iets komt tot bloei, sterft af en maakt plaats voor iets nieuws. Het wordt tijd dat we dit hele economische systeem loslaten en iets nieuws gaan opbouwen. Dat we elkaar duurzame cadeau’s gaan geven.

Een duurzaam cadeau heeft in mijn ogen een oneindige waarde. Het laat een oneindige indruk achter. Het kan een leven veranderen of draagt bij aan een betere wereld. Het maakt persoonlijke groei, mens, dier en natuur belangrijk.

Cadeau’s die bijdragen aan een betere wereld

1. Dopper

Ik maakte mezelf er ooit ook schuldig aan. Keer op keer een nieuw plastic flesje water kopen om deze vervolgens weer weg te gooien. Niet heel duurzaam. Dat is het mooie aan de missie van Dopper (de duurzame waterfles): een wereld waarin we plastic afval verminderen en waar iedereen toegang heeft tot schoon drinkwater. Dat laatste lijkt vanzelfsprekend en toch is het dat niet.

We zagen onlangs de documentaire ‘In search of the changemakers’, gemaakt in opdracht van Dopper Foundation. Een verhaal over het (plastic) afval probleem in Nepal en het tekort aan drinkwater. Wat mogen wij dan blij zijn met schoon drinkwater uit de kraan als je dat ziet. In Nepal is dit ondenkbaar, sommige mensen moeten daar elke dag twee uur lopen om bij een waterbron te komen.

Met een Dopper zorg je er dus niet alleen voor dat jij het plastic afval vermindert, maar ook dat schoon drinkwater op den duur bereikbaar wordt voor iedereen.

2. DEN

Heel lang was ik op zoek naar een duurzaam parfum zonder chemische en synthetische stoffen. Een parfum waar geen luchtje aan zat en ik heb het gevonden.

Broer en zus, Boye en Noëlle van RUIK maken met hun natuurlijke parfums geuren van waste. Zo hebben ze de kerstboom op de Dam gered en van de dennennaalden een heerlijk parfum gemaakt, DEN. Een frisgroene houtige geur, met een goed verhaal, in een héél mooi flesje.

3. NIKS

Weet je wat het meest gevraagde cadeau is voor de feestdagen? NIKS! Hét cadeau voor iemand die ‘alles’ al heeft. Greenpeace Nederland heeft dit duurzame cadeau in het leven geroepen. Je kunt kiezen uit verschillende soorten NIKS, van bijna NIKS tot alles voor NIKS. De opbrengst gaat naar het herstel van een duurzaam evenwicht tussen mens en milieu.

Boeken

1. ‘De Emotie Encyclopedie’ van Vera Helleman

Ik kon niet wachten tot dit boek werd bezorgd. Ik was verrukt en verrast toen ik het zag. In deze encyclopedie van Vera Helleman staan 350 emoties en wat ze je vertellen maar ook van je vragen. Het is zo’n boek dat je er steeds weer even bij pakt en dan weer iets nieuws leert over jezelf.

2. ‘De Verborgen Impact’ van Babette Porcelijn

Dit is het cadeau wat ik iedereen in Nederland zou willen geven. Babette heeft de impact op de wereld (ook die we niet zien en dus verborgen) mooi in kaart gebracht door middel van goede teksten en duidelijke infographics. In het boek geeft ze ook de impact top 10, en wat staat er op nummer 1? Spullen.

3. ‘DIT IS EEN GOEDE GIDS’ van Marieke Eyskoot

Dit boek bevat veel tips om duurzamer te leven en te kopen, van kleding tot reizen. Verwacht niet van jezelf dat je alles in één keer goed kunt doen, maar je kunt zeker bijdragen aan een positieve verandering door meer duurzame en bewuste keuzes te maken.

Zoals Marieke het zo mooi zegt: “Een druppel inkt is genoeg om de kleur van een kan water te veranderen. Elke kleine stap maakt al verschil.” Ook het geven van dit boek aan een ander.

Ervaringen

1. Schrijf iets voor de ander

In iedereen schuilt een schrijver. Waarom? Omdat je je een eigen gesproken tekst ook gewoon kan opnemen en het vervolgens kunt omzetten naar letters op papier. Weet dat je met een persoonlijke tekst veel kunt zeggen. Ook al lijkt het voor jou niet zo van waarde als je dit voor iemand doet, het idee dat iemand de tijd heeft genomen om iets speciaal voor jou te schrijven is bijzonder.

2. Creëer iets voor de ander

Waar ben jij goed in? Wat kun jij goed zelf maken? Maak dat voor een ander. Laat jouw specialiteit zien in het cadeau en maak het persoonlijk.

3. Neem de ander mee naar…

Een film, een theatervoorstelling, een concert, cabaret, dans, opera. Mijn vader nam me in 1992 mee naar een concert en het werd uiteindelijk de mooiste avond uit mijn kindertijd.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Dopper

Deze pagina bevat één of meerdere affiliate links, meer info hierover lees je hier.

Share this...


28 juni verscheen mijn boek 'Verlangen naar minder'
— een reis naar een bewust en duurzaam leven.
Bekijk hier een preview!

GROWTHINKERS