10 duurzame cadeau’s voor een mooiere wereld


‘Ons grootste verlangen is gewaardeerd worden door anderen’ schrijft Dale Carnegie in zijn boek ‘Hoe je vrienden maakt en mensen beïnvloedt’. Iemand iets geven doet precies dat. Het liefst zo persoonlijk mogelijk, want als iemand er tijd en aandacht in steekt dan laat het nog meer indruk achter.

Geven kan op veel verschillende manieren. Een oprecht compliment, een geschreven tekst of in de vorm van spullen kopen. Spullen kopen, we blijven het doen omdat het ons dat korte stootje dopamine geeft en omdat het inmiddels ‘normaal’ is. Het is normaal om te kopen en om in het weekend gezellig te gaan shoppen.

De donut economie

Maar maakt al dat kopen op de lange termijn gelukkiger? Nee. Maar wat dan wel? Voor mij is dat tevredenheid en dankbaarheid. Het volgende zegt Kate Raworth in het programma Tegenlicht over de donuteconomie:

“Mensen voelen zich op hun best als ze zich verbonden voelen. Als ze creatief zijn, nieuwe dingen leren en zich gewaardeerd voelen. Maar wordt daar reclame voor gemaakt? Nee”.

Het spullen kopen is vanuit een economisch oogpunt uit de hand gelopen. Elke dag worden we gebombardeerd met de koop-koop-koop boodschap van grote bedrijven die veel geld willen verdienen. Grote bedrijven die geen rekening houden met de mensen onderaan de keten die veel te hard moeten werken om rond te komen. Grote bedrijven die geen rekening houden met hoe vervuilend het transporteren en maken van al die spullen is. Allemaal voor die oneindige groei van de economie en ten koste van onze mooie planeet.

Ervaringen vs. spullen

Als je rigoureus gaat opruimen dan kom je op een gegeven moment ook bij jouw spullen met emotionele waarde. Vaak zijn het cadeau’s die mensen jou hebben gegeven. Zo bleef er bij mij een cadeau van mijn vader over. Een concertticket van Michael Jackson bleek voor mij extreme emotionele waarde te hebben, en daarom bewaarde ik het.

Denk maar eens terug aan alles wat je in je leven van anderen hebt gehad. Wat heeft nu de meeste waarde? Voor mij zijn dat ervaringen en herinneringen. Als kind zandkastelen bouwen op het strand en ze door de zee laten verslinden, mensen met aanstekers tijdens een concert van Michael Jackson, die achtbaan in dat pretpark of die vakantie met zon, muziek, lekker eten en rust.

Maar toch is de boodschap nog steeds: koop dit product want dan hoor je erbij. Koop dit product want dan stimuleer je de economie.

Ik ben niet tegen kopen. Wel vóór minder, bewust en duurzaam. Een duurzaam cadeau heeft in mijn ogen een oneindige waarde. Het laat een oneindige indruk achter. Het kan een leven veranderen of draagt bij aan een betere wereld. Het maakt persoonlijke groei, mens, dier en natuur belangrijk.

Cadeau’s die bijdragen aan een betere wereld

1 ARMEDANGELS DetoxDenim Jeans

Een cadeau geef je het liefst aan een ander, maar mocht je jezelf ook willen verwennen én een mooie nieuwe jeans nodig hebben dan raad ik je absoluut de nieuwe detox collectie van ARMEDANGELS aan. Ze hebben deze jeans volledig zonder pesticiden geproduceerd. Geen pesticiden tijdens het groeien van de katoen maar ook niet tijdens het verven en bleken. Mijn kledingkast bestaat hoofdzakelijk uit ARMEDANGELS omdat het duurzaam én tof is.

2 Bon Parfumeur

Heel lang was ik op zoek naar een duurzaam parfum zonder chemische en synthetische stoffen. Een parfum waar geen luchtje aan zat en ik heb het gevonden. Ben jij ook op zoek naar een duurzame geur? Dan raad ik Bon Parfumeur aan, nummer 901 is mijn favoriet.

3 Fair Fashion Giftcard

Deze voucher is perfect voor als je iemand wil verrassen met duurzame kleding. De Fair Fashion Giftcard is te besteden bij winkelpartners van Project Cece die allemaal ethisch en duurzaam produceren. Welke winkels allemaal meedoen kun je hier bekijken. De giftcard wordt na aankoop direct per mail verstuurd als pdf bestand.

Boeken

4 ‘De Verborgen Impact’ van Babette Porcelijn

Dit is het cadeau wat ik iedereen zou willen geven. Babette heeft de impact op de wereld (ook die we niet zien en dus verborgen) mooi in kaart gebracht door middel van goede teksten en duidelijke infographics. In het boek geeft ze ook de impact top 10, en wat staat er op nummer 1? Spullen.

5 ‘DIT IS EEN GOEDE GIDS’ van Marieke Eyskoot

Dit boek bevat veel tips om duurzamer te leven en te kopen, van kleding tot reizen. Verwacht niet van jezelf dat je alles in één keer goed kunt doen, maar je kunt zeker bijdragen aan een positieve verandering door meer duurzame en bewuste keuzes te maken.

Zoals Marieke het zo mooi zegt: “Een druppel inkt is genoeg om de kleur van een kan water te veranderen. Elke kleine stap maakt al verschil.” Ook het geven van dit boek aan een ander.

6 ‘Donuteconomie’ van Kate Raworth

Dit boek gaat over onze economie die nu gebaseerd is op oneindige groei (en daarmee de aarde aantast) veranderen naar een donut economie die natuur, mens en dier belangrijk maakt. Een grote challenge voor de grote bedrijven in de toekomst.

Laten we leren van de natuur, want ook in de natuur is er niets dat oneindig groeit. Iets komt tot bloei, sterft af en maakt plaats voor iets nieuws. Het wordt tijd dat we dit economische systeem loslaten en iets nieuws gaan opbouwen. Dat we gaan denken aan de planeet, aan elkaar en dus duurzame cadeau’s gaan geven en maken.

7 ‘Verlangen naar minder’ van Jelle Derckx

Ik weet het, een beetje cheesy om je eigen boek te promoten als duurzaam cadeau maar wat is er mooier dan één boek onder de kerstboom? Ben jij die zucht naar meer van kerst ook beu? Meer eten, meer spullen, meer drukte? Gun iemand dan het verlangen naar minder.

Ervaringen

8 Schrijf iets voor de ander

In iedereen schuilt een schrijver. Waarom? Omdat je je een eigen gesproken tekst ook gewoon kan opnemen en het vervolgens kunt omzetten naar letters op papier. Weet dat je met een persoonlijke tekst enorm veel kunt zeggen. Ook al lijkt het voor jou niet zo van waarde als je dit voor iemand doet, het idee dat iemand de tijd heeft genomen om iets speciaal voor jou te schrijven is bijzonder en waardevol.

9 Creëer iets voor de ander

Waar ben jij goed in? Wat kun jij goed zelf maken? Maak dat voor een ander. Laat jouw specialiteit zien in het cadeau en maak het persoonlijk.

10 Neem de ander mee naar…

Een film, een theatervoorstelling, een concert, cabaret, dans, opera. Mijn vader nam me in 1992 mee naar een concert en het werd uiteindelijk de mooiste avond uit mijn kindertijd.

Deze pagina bevat één of meerdere affiliate links, meer info hierover lees je hier.