Onze favoriete duurzame cadeau’s


Laatste update: 18 januari 2021

‘Ons grootste verlangen is gewaardeerd worden door anderen', schrijft Dale Carnegie in zijn boek ‘Hoe je vrienden maakt en mensen beïnvloedt'. Iemand iets geven doet precies dat.

Ben je op zoek naar duurzame en milieubewuste cadeau ideeën of zoek je iets voor iemand die alles al heeft? We hebben een lijst samengesteld met duurzame verjaardag en kerstcadeau's voor mannen en vrouwen op volgorde van meest naar minst duurzaam.

1. Goede doelen
2. Ervaringen en consumables
3. Boeken over duurzaamheid
4. Spullen

We beginnen met goede doelen op 1 omdat je daarmee rechtstreeks een positieve impact maakt.

Op 2 staan ervaringen en consumables. Ervaringen omdat je daar vaak mooiere herinneringen aan hebt dan spullen en er niets voor geproduceerd hoeft te worden. Een consumable is iets wat je kunt consumeren zoals bijvoorbeeld thee, een fles wijn of fortune cookies.

Boeken over duurzaamheid staan voor ons op 3. Het zijn spullen met impact, maar ze zorgen wel voor bewustwording en kennis. Met het kopen van een boek kun je wat ons betreft de impact van de productie later compenseren.

Als laatste, op 4, cadeautips voor spullen die wij zouden geven of graag gebruiken (het liefst van duurzame merken).

1 Goede doelen

Een paar jaar geleden ben ik begonnen met te zeggen: ‘Als je echt wat voor me wil doen, word dan lid van een goed doel want daar maak je me oprecht blij mee, en misschien jezelf ook' zei Dennis Storm in een podcast interview van ‘het groene hart'. We zijn het hier helemaal mee eens. Je kunt bijvoorbeeld de bevestiging van je donatie uitprinten en er een leuk kaartje bij doen. Hier een paar goede doelen waar wij enthousiast van worden:

Charity:Water

Voor mijn 31e verjaardag heb ik gevraagd of mensen water wilden doneren aan Charity:Water, een non-profit organisatie die schoon drinkwater geeft aan mensen in ontwikkelingslanden. Voor $14000 –– waarvan ik $435 ophaalde –– werd er een waterput geboord in Mali. Het mooie aan dit project is dat je op de hoogte wordt gehouden en foto's ziet van de bouw.

NIKS

Dit is hét duurzame cadeautje voor iemand die alles al heeft. NIKS is een donatie aan Greenpeace die je cadeau kan doen. Door NIKS te geven of te vragen stel je Greenpeace in staat om in actie te komen voor een eerlijkere, leefbaardere wereld en breng je weer iets minder spullen die wereld in. NIKS komt in de vorm van een wit pasje.

Heeft de ontvanger liever écht niks? Dat kan ook: als je het pasje in de grond stopt, is het binnen enkele dagen verdwenen. NIKS is ook te koop in supermarkt Odin.

Andere goede doelen waar je aan zou kunnen denken: Milieudefensie, Urgenda en Natuur en Milieu. Ben je op zoek naar internationale goede doelen die direct klimaatverandering proberen tegen te gaan? Kijk dan hier! Voor lokale initiatieven wereldwijd gericht op mens, dier, milieu en sociale ondernemingen kijk op Local Charities Wordwide

2 Ervaringen en consumables

Wat hebben we écht nodig? Eten en drinken. Een consumable is iets wat je kunt consumeren zoals bijvoorbeeld thee, een fles wijn of fortune cookies.

Denk ook aan een mooie ervaring: een massage, samen lunchen of dineren, bezoek aan een museum, film, theatervoorstelling, concert, cabaret-, dans of opera voorstelling. Mijn vader nam me in 1992 mee naar een concert van Michael Jackson en het werd uiteindelijk de mooiste avond uit mijn kindertijd. Een dagje of weekendje weg kan natuurlijk ook.

3 Boeken

‘Hoe gaan we dit uitleggen' van Jelmer Mommers

Jelmer Mommers van de Correspondent heeft een heel compleet boek geschreven over klimaatverandering. Het is compleet omdat hij duidelijk de geschiedenis van klimaatverandering beschrijft en hoe onze mensheid steeds meer de natuur is gaan vergeten. Daarnaast beschrijft hij glashelder hoe het nou écht zit met de broeikasgassen en de opwarming van de aarde, maar ook wat we daar vervolgens aan kunnen doen.

‘De Verborgen Impact’ van Babette Porcelijn

Dit is het cadeau wat ik iedereen zou willen geven. Babette heeft de impact van ons gedrag op de wereld (ook die we niet zien en dus verborgen) mooi in kaart gebracht door middel van goede teksten en duidelijke infographics. In het boek geeft ze ook de impact top 10 en wat staat er op nummer 1? Spullen.

‘Donuteconomie' van Kate Raworth

Dit boek gaat over onze economie die nu gebaseerd is op oneindige groei en die de vrije markt zijn gang laat gaan zonder daarbij te letten op de uitputting van de aarde. Om onze ondergang te voorkomen zullen we onze economie anders moeten gaan invullen. Het wordt tijd dat we dit economische systeem loslaten en iets nieuws gaan opbouwen.

‘Once upon a future' van Ruud Veltenaar en Leen Zevenbergen

Dit boek neemt je mee in wat de toekomst voor ons in petto heeft, hoe we ons daar op kunnen voorbereiden en welke kansen we kunnen benutten. Deze mannen zijn realistisch, maar ook hoopvol als het over klimaatverandering gaat.

4 Claire's favoriete duurzame cadeau's

Inner Compass Cards

Deze kaartenset heeft een tof design en geeft richting, inspiratie en zelfreflectie op jouw pad naar persoonlijke groei. Ik begin er het liefst mijn dag mee door een kaart te trekken en de bijbehorende beschrijving te lezen. Er zitten vaak hele rake kaarten tussen. Er is ook een Inner Compass Love Cards deck met 49 inspiratiekaarten voor een gezonde relatie met jezelf en de mensen om je heen.

Abel parfum

Claire's duurzame favoriet is de geur White Vetiver van Abel Odor. 1% van alle verkochte White Vetiver parfums is voor de ondersteuning van non-profit organisatie SOIL Haïti. Abel heeft ook een discovery set met zeven geuren in mini formaat.

Sjaal Bufandy

Een alpaca sjaal die niet kriebelt en handgemaakt is onder goede werkomstandigheden. Ideaal om de winter mee door te komen. Het voordeel van wol is dat het vuil afstotend en zelfreinigend is.

Fair Fashion Giftcard

De Fair Fashion Giftcard is een cadeaubon gericht op duurzaamheid die je online kunt verzilveren bij 62 duurzame webshops. Met dit cadeau steun je direct duurzame en lokale ondernemers en kledingmerken. Je kunt zelf de waarde bepalen en de giftcard is er in een online en fysieke vorm. Welke duurzame winkels allemaal meedoen kun je hier bekijken.

Droogbloemen

Ze hadden ooit een muffig en ouderwets imago, maar dat is verleden tijd. Droogbloemen worden geconserveerd waardoor ze lang mooi blijven. Veel bloemenzaken verkopen ze tegenwoordig of kijk bij een tuincentra. In vergelijking met een standaard bos bloemen is dit een hele duurzame en minimalistisch (verzorgen kost minder tijd) vervanging. Via Bloompost kun je ze zelfs als brievenbus pakketje versturen met de post, net als gewone bloemen, plantjes en boompjes. 

Brandt kaarsen

Deze duurzame en vegan sojakaarsen worden gemaakt van ecologisch geteelde soja. ‘Gewone’ kaarsen en waxinelichtjes worden gemaakt van paraffine dat wordt gewonnen uit aardolie. De apotheek kaarsen zijn handgemaakt in Utrecht. Ze zijn verkrijgbaar in de geuren: lavendel, kamperfoelie, groene thee limoen, wild tobacco, surf swell en jasmijn. Onze favoriete geur is lavendel.

kaartenset Love Cards Inner Compass Cards | alpaca sjaal Bufandy
5 Jelle's favoriete duurzame cadeau's

SECRID portemonnee

Mijn pasjeshouder van SECRID x Freitag is één van de essentiële items die ik altijd bij me heb. Compact met een strak design en handig in gebruik. Het voordeel van deze duurzame en minimalistische pasjeshouder is dat hij beschermt tegen skimmen. Een praktisch cadeau dat in Nederland wordt geproduceerd, door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Dopper thermosfles

Een ideaal kado voor heerlijk warme koffie of thee voor onderweg. Je kunt ‘m gebruiken als thermosbeker én als fles. Je drankje blijft tot acht uur warm en misschien nog wel het belangrijkste, hij lekt niet. De binnen- en buitenkant van de fles zijn gemaakt van duurzaam RVS en de dop kun je gebruiken als beker. De fles is er in twee verschillende maten.

Marie-Stella-Maris handzeep

De duurzame handzeep Lemon Notes van Marie Stella Maris is mijn favoriet, een lekker frisse en authentieke geur. Ze verkopen nu ook navul verpakkingen waardoor je je zeeppompje makkelijk kunt bijvullen en niet steeds hoeft weg te gooien.

E-reader

Met een e-reader heb je minder spullen (minimalisme) en e-books zijn bijna altijd goedkoper dan fysieke boeken. Je kunt delen markeren en die later weer raadplegen in bijvoorbeeld Readwise. Ook kun je snel zoeken op een specifiek woord of passage. Ik heb een voorkeur voor de Kindle e-reader, (over de Kindle Oasis hoor ik ook goede verhalen). Je kunt ook kiezen voor de Kobo e-reader.

Bon Parfumeur parfum

Heel lang was ik op zoek naar een duurzaam parfum zonder chemische en synthetische stoffen. Een parfum waar geen luchtje aan zat en ik heb het gevonden, nummer 901 is mijn favoriet.

Refurbished elektronica

Ben je van plan om iets van elektronica te kopen, kies dan voor refurbished. Die producten zijn al geproduceerd, zijn nagekeken en hebben garantie. Je kunt in de meeste gevallen kiezen uit verschillende condities; zo goed als nieuw, enkele gebruikssporen of duidelijke gebruikssporen.

 pasjeshouder SECRID | thermosfles Dopper
Duurzaam cadeaupakket

Ben je op zoek naar een zakelijk en duurzaam eindejaarscadeau voor je bedrijf? Bij deze een selectie voor duurzame cadeaupakketten.

Conscious Collective box

Conscious Collective heeft gecureerde duurzame kleding en accessoire boxen, een mooie start of aanvulling van een capsule wardrobe. Speciaal voor de feestdagen hebben ze een Xmas box voor mannen en een Xmas box voor vrouwen samengesteld. Liever zelf kiezen wat er in een box zit? Je kunt er ook een eigen box samenstellen. In de meeste grote steden worden de boxen met een fietskoerier bij je bezorgd.

Zustainabox

Tot slot raden we je Zustainabox aan. Een box met duurzame producten voor dagelijks gebruik die er voor mannen en vrouwen is. Een ideaal cadeau om kennis te maken met duurzame en praktische producten. 

Deze pagina bevat één of meerdere affiliate links, meer info hierover lees je hier.