Wat ik leerde na 6 jaar minimalistisch leven

Eind 2011 kwam ik terug van een reis in Brazilië. Tijdens die reis werd ik geraakt en getroffen door de kracht van bewustwording.

Terug in Nederland ontdekte ik minimalisme en zocht ik naar alles wat daar mee te maken had. Ik was de nutteloze zooi in mijn leven zat. Zat van spullen en afleidingen die er niet toe deden en verplichtingen die ik eigenlijk niet wilde nakomen. Ik maakte een start met ‘écht leven' en begon met opruimen.

Inmiddels leef ik nu zes jaar minimalistisch. Tijd voor een terugblik. Bij deze alles wat ik heb geleerd over dat leven in zes jaar:

•  Minimalisme heeft bij mij voor een gevoel van noodzaak gezorgd. Mede door minimalisme wil ik me nu inzetten voor duurzaamheid en voor een betere wereld. Een minimalist staat niet boven of onder een ander en ik verwacht niet dat we allemaal minimalisme omarmen. We zijn met z'n allen één en we kunnen allemaal iets doen om de wereld groener en beter te maken.

•  Het produceren en transporteren van spullen heeft een enorme ‘verborgen’ impact op de aarde. Je ziet de vervuiling niet omdat onze spullen aan de andere kant van de wereld gemaakt worden. Alles wat daar gemaakt wordt moet vervolgens naar ons toe worden gebracht.

De zestien grootste zeecontainerschepen op de wereld stoten evenveel CO2 uit als alle auto’s in de wereld bij elkaar en het produceren zorgt voor veel chemische stoffen die in de lucht, het water en de bodem van de aarde terechtkomen. Lees voor meer over dit onderwerp het boek ‘De verborgen impact’ van Babette Porcelijn.

De zestien grootste zeecontainerschepen op de wereld stoten evenveel zwavel uit als alle auto’s in de wereld bij elkaar.

•  Minder kopen is dus beter voor de wereld, maar het volgende is voor jou belangrijk. Meer ‘nee’ zeggen tegen verzoeken en zorgen dat je je lang kunt concentreren op één ding. Minimalisme is voor mij ook de omgeving creëren die helpt om dat te doen waar je op lange termijn geluk en voldoening uit haalt.

•  Hoe minimalistisch je ook leeft, het blijft steeds weer een uitdaging om je te richten op de essentie. Om de makkelijke afleidingen gedag te zeggen en je te richten op werk wat er écht toe doet.

•  Bezit wordt steeds minder belangrijk in deze wereld en er komen steeds meer nieuwe manieren bij om spullen van anderen te lenen. We verhuren onze auto bijvoorbeeld op SnappCarLees hier wat onze ervaringen zijn.

•  Minimalisme is voor mij begonnen vanuit een eigen belang om meer rust en focus in mijn leven te krijgen. Ik veranderde en dus veranderde ook mijn kijk op de wereld. Ik wil niet meer meedoen aan overmatig kopen omdat ik nu weet dat het de aarde vervuilt.

•  Van alle spullen die ik heb opgeruimd heb ik nog niks gemist en het gevoel van alleen dat om je heen hebben wat je echt nodig hebt en gebruikt is niet te beschrijven fijn.

•  Je kunt beter één of twee boeken hebben die je echt gaat lezen dan een boekenkast vol met boeken die ooit van pas kunnen komen. Thuis heb ik een boekengalerij met de boeken die voor mij op dat moment belangrijk zijn. Ik lees en gebruik ze en geef ze dan weer door aan iemand die er net zoveel waarde uit kan halen.

•  Leven op een plek met minder ruimte en minder spullen is veel fijner dan een plek met meer ruimte en meer spullen. Een huis is een plek om te leven, geen opslagruimte.

•  Omdat ik minder rommel om me heen heb kan ik sneller opruimen en schoonmaken zodat ik sneller klaar ben om me te richten op het werk dat ik wil doen. Ik ben zelden nog iets kwijt. En als ik het kwijt ben heb ik het zo gevonden.

•  Je beweegt lekkerder en soepeler door het leven met minder. Dit geldt ook voor als je op reis bent.

•  Als je minder spullen hebt en koopt ben je ontzettend blij met dat wat het kopen écht waard is.

•  Als je de werking van het kapitalisme en het consumentisme kunt zien en begrijpen, dan kun je er zelf iets mee doen.

•  Kwaliteit in de media vind je als je pro-actief zoekt, luistert naar anderen en selectief kiest.

• Door minimalistisch te leven kun je mensen om je heen inspireren. Deel je persoonlijke verhaal en weet dat je mensen niet kunt veranderen, je kunt ze wel inspiratie of waarde geven.

• Sommige mensen denken dat minimalisme je iets ontnemen is. Ze zien eerder de afwezigheid dan de aanwezigheid. Kan het dan nog wel gezellig zijn? En gun jij het jezelf om te reizen? Juist! Want minimalisme is juist aanwezigheid. Het is dat belangrijk maken wat écht belangrijk is en alles verwijderen wat daar niet bij helpt.

Dit artikel is een samenwerking met Yumeko en bevat affiliate links. Wanneer je iets koopt via zo'n link krijgen wij daar een commissie van. Een directe manier om ons te supporten en de website up-to-date te houden #onlybuyitwhenyouneedit. Onze website draait op 100% hernieuwbare energie via mijn.host. Om ons website verkeer in te zien maken we gebruik van Fathom Analytics, die jouw privacy respecteert en geen cookies gebruikt.

Join Jelle's newsletter met elke maand zijn nieuws, gedachten en aanraders.

auteur + spreker — Met een hoofd vol zorgen vertrok ik in 2011 voor een reis naar Brazilië en las daar het boek 'Denk groot & word rijk’ van Napoleon Hill. Het boek en de reis veranderden mijn leven compleet. Terug in Nederland ging ik bloggen om net als Napoleon Hill anderen te helpen en te inspireren. In 2018 schreef ik het boek ‘Verlangen naar minder' (15.000+ exemplaren verkocht) over mijn zoektocht naar een bewuster en duurzamer leven. Benieuwd naar mijn favoriete boeken? Bekijk ze hier!