Mijn duurzame oplossing: de refurbished iPhone

Ik heb een ambivalente relatie met mijn iPhone en Macbook. Ik houd niet van Apple en ik houd wél van Apple. Ik houd er ook niet van dat ik wél van ze houd.

Waarom houd ik eigenlijk wél van Apple? Omdat ze minimalistische en ultra gebruiksvriendelijke producten maken die ik met liefde gebruik. Het geeft me het gevoel van vooruitgang. Van de early adopter zijn – iemand die nieuwe dingen ontdekt en gebruikt – en die altijd blijven. Ik houd ook van Apple omdat ik de biografie van Steve Jobs heb gelezen en hij een minimalist was.

Waarom houd ik niet van Apple? Omdat ze torenhoge omzetten draaien en er nauwelijks wat achterblijft in de Afrikaanse landen waar ze de edelmetalen uit de grond halen om deze producten te maken. Omdat ze met het produceren van de technologie een enorme impact op deze aarde hebben en ik ze geld geef om daarmee door te gaan.

Ik houd er niet van dat ik van ze houd omdat ik eigenlijk met een Fairphone zou moeten rondlopen maar ik dat niet wil. Apple heeft me. Apple heeft mij locked in, al heel lang. I, ik, zit letterlijk vast aan de Phone. Vandaag zag ik een meisje de metro uitlopen met haar moeder en zus. Starend naar haar smartphone liep ze de verkeerde kant op. ‘Bregje, let op!’ zei haar moeder angstig. ‘Leg je telefoon nou eens weg!’ zei haar zus daar snel achteraan.

Het laatste boek dat ik las heet ‘Digital Minimalism’ van Cal Newport. Digital minimalism gaat over jezelf de volgende vraag stellen: helpt deze vorm van technologie mij bij mijn belangrijkste waarden in het leven? Zo niet, dan skip je het met een glimlach. De digital minimalist vindt het niet erg om de kleine dingen te missen; hij of zij maakt zich meer zorgen over het verdwijnen van de grote dingen waarvan ze weten dat die zorgen voor een goed leven.

Stel, dit zijn mijn belangrijkste waarden: gezondheid, relaties, anderen helpen en inspireren met dat wat ik maak, persoonlijke groei en duurzaam leven.

Een volgende en tweede goede vraag is dan: is WhatsApp de beste manier om de waarde relaties te ondersteunen? Cal Newport vindt van niet en raad je aan om dit soort technologieën alleen te gebruiken om afspraken te maken voor face-to-face contact. De conversation-centric mindset.

De derde vraag is: hoe ga ik het maximum rendement uit deze vorm van technologie halen en hoe kan ik de gevaren skippen? Stel dat je bijvoorbeeld met de app ‘Pocket' elke week opgeslagen artikelen wil lezen. Is het dan wat om daar een weekendritueel van te maken zoals de zaterdagkrant in de ochtend met een goede kop koffie?

Solitude Deprivation

Cal Newport schrijft ook over ‘Solitude Deprivation': het alleen zijn met jezelf en je gedachten (solitude) is de afgelopen tien jaar steeds meer verdwenen (deprivation) door: the quick glance at the glowing screen. Er is altijd de mogelijkheid om het alleen zijn met jezelf en je gedachten onmiddellijk te skippen door te grijpen naar de smartphone. De iGen generatie (geboren tussen 1995 en 2012) waar het meisje uit de metro bijhoort heeft hier het meest last van en hierdoor strugglen steeds meer kinderen met angsten – zo schrijft Cal Newport.

Humans are not wired to be constantly wired. Alleen zijn met jezelf en je gedachten geeft je nieuwe ideeën, helpt jezelf beter begrijpen, laat je moeilijke problemen tackelen en brengt je dichter bij anderen. Het boek geeft tips om een digital minimalist te worden en alleen dat te gebruiken wat écht waardevol voor je is en je meer levenskwaliteit geeft. Ben jij nog weleens alleen met jezelf en je gedachten? En hoe doe je dat? Mijn favoriete manieren zijn een boek lezen, mijmeren, een lange wandeling maken, podcasts luisteren of schrijven.

iPhones voelen als bijbaantjes

iPhones voelen voor mij net als bijbaantjes, na 2,5 jaar wil je ze eigenlijk niet meer hebben. Apple doet dat verschrikkelijk slim, de telefoon wordt trager en krijgt steeds minder schijfruimte omdat de apps sneller en groter worden. En ja hoor, daar wordt weer een nieuwe iPhone gelanceerd.

Één ding wil ik pertinent niet: meteen luisteren naar die verleiding en dus maar weer een nieuwe kopen. Dat ben ik echt zat. Nieuw kopen is nieuw gemaakt dus moesten er voor jou opnieuw grondstoffen worden gedelfd. Bij het delven van die stoffen (koper, goud, kobalt) wordt onder andere cyanide en kwik gebruikt. Het afvalwater van die mijnbouw is extreem giftig en dat loopt vaak ongezuiverd het grondwater in. Hoe komt dat? Omdat er in de arme landen veel minder faciliteiten zijn dan hier in Nederland.

Tijdens de zomer van 2016 kocht ik een iPhone SE en na 2,5 jaar was ik dat bijbaantje dus zat. Er zat voor de tweede keer vocht op mijn lens en de schijfruimte was steeds weer een struggle. Zo lang mogelijk probeerde ik met deze telefoon te doen maar op een dag was het klaar. Ik wilde een betere iPhone, maar geen nieuwe.

Waarom refurbished?

Eerst dacht ik aan Marktplaats en dus nam ik contact op met mensen die kortere bijbaantjes hadden dan ik. Die had ik snel gevonden, maar ik wilde toch graag garantie hebben op deze aankoop. Ik besloot om te kiezen voor refurbished. Je zou zeggen dat refurbished en tweedehands hetzelfde is. Het zijn namelijk allebei gebruikte telefoons die opnieuw worden verkocht. Refurbished is echter anders ten opzichte van tweedehands omdat ze zijn nagekeken en je garantie hebt. Bij de telefoon die ik op het oog had (een iPhone X) was dat 2 jaar.

Als je dus op zoek bent naar bijvoorbeeld een gebruikte telefoon hoef je niet alle moeite te nemen van het uitpluizen van marktplaatsen of social media, en hoef je geen risico te lopen, maar kun je met zekerheid een refurbished telefoon aanschaffen met garantie. Ik deed dat bij Refurbished.nl.

‘Dit is niet alleen financieel een uitstekende keuze, maar hiermee draag je bovendien bij aan het behoud van onze aarde. Dankzij deze aankoop hoefde er geen nieuwe iPhone te worden geproduceerd. Daardoor is onder meer de volgende besparing gerealiseerd: 134 kilo erts, 190 liter water, 20,5 gram cyanice. Het hergebruik van jouw iPhone levert per saldo een besparing op van 27 kg CO2.’

Dit bericht krijg ik van Marjolijn die mijn iPhone had gecontroleerd. Het voelde goed. Ik had mijn schoonvader blij gemaakt met mijn oude iPhone en de voldoening van een duurzame keuze met garantie. Refurbished is mijn duurzame oplossing.

Deze pagina bevat één of meerdere affiliate links, meer info hierover lees je hier.