
Waar kun je het beste zonnepanelen kopen? + tips van kopers
Zonnepanelen kopen is een mooie stap op weg naar een betere wereld! Zonnepanelen op het dak staat op nummer 10 in de Drawdown top 100 (meest effectieve manieren om uitstoot terug te dringen). Na 6 à 7 jaar heb je de investering terugverdiend, profiteer je van “gratis” stroom én de waarde van je huis stijgt. Óók met terugleverkosten en óók na het stoppen van de salderingsregeling. Win win win dus!
Zonnepanelen zijn dus écht een goede stap. Maar waar koop je ze dan en waar moet je op letten? In dit artikel ga ik je helpen naar aanleiding van de reacties van onze volgers.
Ik vroeg ze in 2021 naar hun ervaringen met de aanbieder van hun zonnepanelen en haalde de beste aanbieders en andere tips en adviezen er voor je uit. Vervolgens heb ik dit onderzoek opnieuw gedaan in 2024 en dit artikel bijgewerkt.
Ik vroeg mijn volgers naar hun ervaringen en haalde de beste tips en adviezen er voor je uit.
Inhoud
Laatste update — 22 juli 2024
Wat zijn de beste zonnepanelen?
Als we het hebben over de beste zonnepanelen dan zijn er natuurlijk een paar factoren die meespelen. De kwaliteit/duurzaamheid (hoe lang gaan ze mee) en welke wekken de meeste energie op?
De beste en meest duurzame zonnepanelen behoren tot de Tier One categorie. Dit betekent dat ze afkomstig zijn van gerenommeerde fabrikanten met een bewezen staat van dienst in kwaliteit en betrouwbaarheid. Deze zonnepanelen hebben een levensduur van 25 tot 30 jaar en behouden na 25 jaar nog steeds 75-80% van hun oorspronkelijke capaciteit. Dit maakt ze een duurzame investering.
Hoewel sommige panelen hogere wattpiekwaarden (capaciteit van een paneel) bieden, betekent dit vaak alleen dat de panelen fysiek groter zijn. De daadwerkelijke efficiëntie is vergelijkbaar. Het is dus verstandiger om te kijken naar de totale opbrengst die past bij de beschikbare dakruimte.
Zijn zonnepanelen wel écht zo duurzaam?
Nieuwe zonnepanelen werken net als nieuwe elektrische auto's: zodra je ze koopt heb je zeker een impact door het productieproces (mijnbouw, productie, transport), maar zodra je ze gaat gebruiken gaat de positieve teller lopen. Met zonnepanelen help je het klimaat vervolgens door 25 keer minder CO2 uit te stoten dan de gewone kolencentrale. Elke zonnestraal telt wat dat betreft mee.
Hoewel de meeste zonnepanelen uit China komen, zijn er ook initiatieven zoals Solarge in Helmond, die zich richten op duurzame productie en hergebruik van materialen. Deze panelen kunnen aantrekkelijk zijn voor consumenten die waarde hechten aan een circulaire economie en milieuvriendelijkheid, maar ze zijn wel een stuk duurder.
Het belang van de omvormer
Naast de zonnepanelen zelf is de omvormer een cruciaal component in het systeem. Een goede omvormer kan de efficiëntie van de zonnepanelen maximaliseren, beter omgaan met schaduwwerking en reageren op prikkels van energiemarkten. Slimme omvormers die geoptimaliseerd zijn voor huidige marktomstandigheden zijn een belangrijke overweging. Zonneplan biedt deze.
Wat kost het ongeveer?
Ik vroeg aan onze volgers hoeveel zonnepanelen ze hadden en wat ze hadden betaald. Ik nam het gemiddelde voor de prijzen in 2024 en kwam uit op ongeveer 3750 euro voor 7 tot 8 zonnepanelen (inclusief omvormers etc.).
Waar zonnepanelen aanschaffen?
Waar kochten onze volgers hun zonnepanelen? Dit waren de meest genoemde aanbieders uit mijn onderzoek.
1. Zonneplan
Zonneplan was de overduidelijke nummer 1 en werd het meest genoemd. Ook vroeg ik iedereen waarom ze voor Zonneplan hadden gekozen en wat de ervaringen waren. Hier een paar antwoorden:
“Degelijke partij en goede service.”
‘Van gehoord via vrienden’
“Goede referenties via via.”
“We hebben meerdere offertes aangevraagd (we hebben een ingewikkeld dak) en zij gaven aan dat wat wij wilden kon, gaven fijn advies en konden snel plaatsen. Het was binnen een dag klaar.”
“Goede prijs kwaliteit verhouding.”
“Beste aanbod destijds.”
Zonneplan installeert sinds 2012 zonnepanelen op particuliere daken, maar ook op zakelijke daken en op daken van huurwoningen van woningcorporaties. De panelen worden in China geproduceerd en in Duitsland gekeurd en getest door TUV Rheinland. Ze bieden naast de standaard fabrieksgarantie ook een 10-jarig Serviceplan aan. Dat houdt in dat je de komende 10 jaar geen kosten aan onderhoud of reparaties hebt en dat ze geen voorrijkosten berekenen voor eventuele monteursbezoeken.
Naast zonnepanelen verkopen ze ook thuisbatterijen, laadpalen en zijn ze een dynamische energieleverancier waar ik inmiddels ook op ben overgestapt.
Waarom is Zonneplan Energie het beste energiecontract met zonnepanelen?
Het beste energiecontract met zonnepanelen is Zonneplan vanwege de dynamische energieprijzen zonder terugleverkosten, de innovatieve Powerplay-optie die zonnepanelen automatisch uitschakelt bij negatieve prijzen, en het gebruik van slimme omvormers die binnenkort compatibel zijn met andere grote merken. Binnenkort zijn ook niet-Zonneplan omvormers aanstuurbaar door Powerplay. Dit alles zorgt voor optimale kostenbesparing, netwerkstabiliteit, en een significante bijdrage aan de energietransitie door het bevorderen van duurzaam energieverbruik.
2. Coolblue
Deze partij kwam als tweede uit de bus. Coolblue is opgericht door studenten en hebben nog steeds dezelfde optimistische en vrolijke aanpak. Dit zie je ook terug in de diensten die worden aangeboden met betrekking tot de zonnepanelen. Deze is licht, open en bijzonder positief, net als de website en het andere marketingmateriaal.
Dit zei één van onze volgers over Coolblue:
“Gunstige prijs en goede snelheid waarmee het geplaatst kon worden. De klantvriendelijkheid beviel zeer goed, ze dachten mee en kwamen professioneel over. Mijn vriend heeft in de wijk navraag gedaan bij anderen en dit was voor ons de beste optie. We zijn er erg blij mee!.”
3. Vandebron
Een goede derde! Als klant kun je makkelijk de zonnepanelen checker invullen en krijg je een passend advies op basis van je dak. Vervolgens gaat een servicepartner met je meekijken naar de mogelijkheden en ontvang je een persoonlijk advies.
4. Collectieve inkoop via Vereniging Eigen Huis
Vereniging Eigen Huis is een Nederlandse belangenvereniging en consumentenorganisatie voor particulieren die een eigen huis bezitten of willen bezitten en voor Verenigingen van Eigenaars. De vereniging is opgericht in 1974 en telt 46 jaar na de oprichting 783.717 leden.
Ze doen regelmatig een collectieve inkoopactie en controleren ook de kwaliteit van de zonnepanelen. Dit zorgt ervoor dat je zonnepanelen goedkoper zijn en dat alles voor je wordt geregeld. Weet wel dat de VEH iets voor jou uitkiest en je dus ook wat vrijheid verliest op bepaalde zaken.
Dit zei één van onze volgers over Collectieve inkoop via Vereniging Eigen Huis:
“Omdat ik het mooi vind dat een collectief zich inzet voor klimaatmaatregelen. Het regelwerk scheelde. Het goedkoop was en ze stonden garant voor de montage.”
5. Een lokaal bedrijf in de buurt
Veel volgers kozen voor lokaal en zijn voorstander van ‘support your locals’. Vaak betaal je dan iets meer, maar je hebt wel een bedrijf dat snel kan langskomen. Er is persoonlijk contact met de partij en daardoor ook betere service.
Namen die langskwamen: Sungevity in Amsterdam, Copernico in Arnhem, Zon&Co in Amsterdam, Greeny Bros in Uitgeest, Advenso Jabbeke in België (West-Vlaanderen), Westland Zonnepanelen in Den Haag, TechDiSign in Almere, Awizon in Friesland, Masters in Solar in Wageningen, Elsun in Drenthe, Devi in Buitenpost, MB zonnepanelen in Zuid-Holland, Groenopgewekt in Drenthe (Meppel), EHBI group in Zuid-Holland, Atama in Helmond, Zonne-energie Noord Nederland in Drenthe, Novavolt in Apeldoon (inmiddels failliet), BSI Breda in Breda, Sunleaves in Sittard, Zonnepanelen Noord in Groningen, APSolar in Hoogezand, Essent en SolarNRG in Poeldijk.
Hier nog een paar duurzame bijzonderheden van onze volgers per lokale partij:
Atama in Helmond: “Ze hebben effectievere en dus duurzamere panelen van Q Cells (een Koreaans merk). Ik heb verschillende partijen gevraagd en uiteindelijk drie partijen gekozen met duurzaam geproduceerde panelen en toen ook naar de prijs gekeken!”
Elsun in Drenthe: “De panelen worden geproduceerd in Nederland en dus niet in China. Dat scheelt uitstoot wat betreft transport.”
Tot slot de tips. Ik vroeg aan iedereen: ‘Heb je nog tips voor mensen die ook zonnepanelen willen aanschaffen?’. Bij deze alle antwoorden:
Waar moet je op letten en tips van kopers
Let op de garantie en kies een betrouwbaar, gecertificeerd bedrijf
Kies een leverancier die er over tien jaar ook nog is. De afgelopen paar jaar zijn er veel cowboys op de markt gekomen, die wilden meepikken van de sterk gestegen vraag naar zonnepanelen. Deze partijen vallen nu allemaal weer om. Vervelend als je denkt dat je 10 jaar garantie hebt, maar nergens meer terecht kunt.
“Ga voor een bestaande, bekende partij. Kun je altijd op terugvallen met vragen en/of eventuele problemen.”
“Vraag bewust naar de garantie. Een goed bedrijf zal daar niet moeilijk over doen. Er is veel verschil in garantie. Sommige bedrijven zijn goedkoop en heel trots op veel fabrieksgarantie. Echter als de panelen al een paar jaar bij een leverancier in de voorraad staan of doorverkocht/opgekocht zijn, ben jij al een deel van je garantie kwijt. Je hebt bij fabrieksgarantie dus geen garantie vanaf installeren maar vanaf het verlaten van de fabriek. Bij ons liggen ze al 10 jaar, maar in die tijd waren er een aantal bedrijven die relatief goedkoop waren en door dat trucje een (combi van verschillende) restpartijen op ons dak wilden leggen.”
“Laat je goed adviseren waar de panelen te plaatsen, maar kijk ook goed naar het bedrijf. De laatste tijd poppen er overal zonnepanelen bedrijven op, welke nog niet lang bestaan. Tevens is kopen, verstandiger dan huren.”
“Ga met een gecertificeerd bedrijf in zee; maak een afspraak bij jou thuis, dus niet alleen op basis van een Google Earth foto.”
Zorg voor goed advies over plaatsing van de panelen en energieopname, vergelijk offertes, en controleer de geschiktheid van je meterkast.
“Let goed op de hoeveelheid energie die de panelen kunnen opnemen. Als dit aan de lage kant is dan heb je bijvoorbeeld in een week met constant 35 graden een verhoogde kans op brand.”
“Blijf wakker als ze de zonnepanelen met je meterkast verbinden. Bij de buren ging dat heel lelijk in het midden over de gevel toen ze even niet meekeken.”
“Laat je goed voorlichten door aantal verschillende partijen en probeer dan eerlijk te vergelijken. We zijn iets duurder uit met onze installatie, maar hebben hierdoor wel hogere opbrengst op ons dak én een veiligere installatie qua brandveiligheid.”
“Laat je goed informeren door meerdere partijen.”
“Check even wat voor opties er daadwerkelijk zijn qua vermogens. Dat klinkt wat technisch, maar wat veel aanbieders doen is gewoon een standaardset panelen aan, alsof dat je enige keuze is. Terwijl dat dus niet per definitie de meest optimale keuze is voor jouw specifieke situatie.”
“Informeer goed naar de verschillende rendementen van de panelen en hoe lang ze meegaan. We hebben uiteindelijk gekozen voor de maximale opbrengst voor ons dakoppervlak en een wat langere terugverdientijd. Wel met een langere levensduur en zodat we geheel in ons eigen verbruik kunnen voorzien, dat is op langere termijn wel weer goedkoper.”
“Laat diegene echt bij je thuis kijken wat er maximaal aan panelen op je dak kan. Bij mij deden ze dit op basis van luchtfoto's waardoor er een discussie ontstond over het te plaatsen aantal zonnepanelen. Kies liever voor een lokale installateur i.p.v. grote partij. Dat heeft mij veel gedoe gegeven en weinig voordeel t.o.v. collectieve inkoop.”
“Laat van tevoren goed kijken waar de omvormer en de snoeren moeten komen en hoeveel panelen er echt op je dak passen. Veel bedrijven doen een dakschouw op afstand en komen er dan ter plaatse achter dat er meer of minder panelen passen. Of dat het doorvoeren van de draden wat lastiger is dan verwacht.”
“Voor eigenaars van oude huizen, ben je er van tevoren bewust van dat je genoeg groepen in de meterkast hebt voor de aansluiting van de zonnepanelen. Alhoewel wij van tevoren een foto van onze zeer verouderde meterkast moesten sturen kwamen ze er pas ter plekke achter dat het systeem niet kon worden aangesloten omdat er geen groep meer vrij was. Wij zijn totale nitwits op dat gebied, dus het was handig geweest als ze even contact hadden opgenomen bij het zien van de foto. Nu hebben we besloten een geheel nieuwe meterkast te installeren.”
“Laat heel goed controleren of je stoppenkast geschikt is (hoeveelheid groepen, aarding, kWh etc.).”
Maak je niet druk om terugleverkosten
“Maak je niet druk om eventuele terugleverkosten. Je haalt er sowieso voordeel uit. En kijk vooral goed naar de verschillende mogelijkheden en wat past in jouw situatie.”
‘Beter meer dan minder zonnepanelen’ in 2021 is veranderd naar ‘stem het af op je verbruik’
Meer = beter: een raar uitgangspunt op deze blog, maar volgers gaven het volgende aan in 2021:
“Als je ook een elektrische auto hebt of gaat kopen: neem zo veel mogelijk panelen. Overweeg ook een DC-net. Dit komt nog niet veel voor, maar is misschien de moeite waard. Houd ook rekening met op termijn een optie voor een thuisaccu. Veel succes!”
“Ga niet rekenen hoeveel je nodig hebt en dat aantal neerleggen. Want hoe meer we met z’n allen duurzaam opwekken hoe beter en je weet niet hoe je verbruik zich de komende twintig jaar ontwikkelt. Waarschijnlijk wordt het meer. Steeds meer wordt elektrisch. Misschien komt er wel een elektrische auto, wil je elektrisch gaan verwarmen of bouw je een off-grid tuinkantoor. Kortom: hoe meer, hoe beter.”
“Denk ook na over je toekomstige situatie. Als je elektrisch gaat rijden en je laadt thuis op, dan neemt je verbruik enorm toe. Extra zonnepanelen toevoegen betekent vaak ook een nieuwe omvormer. Denk ook aan elektrisch koken. Dus misschien beter om nu alvast wat meer panelen te installeren en een grotere omvormer.”
“Doen! En leg er toch nog eentje extra neer! Op de dag van leggen zagen we dat er toch ruimte was voor een extra. Een medewerker is meteen op en neer gereden. Nu hebben we nog meer rendement.”
Inmiddels in 2024 zijn de meningen hierover wat verdeeld. Sommige zeggen dat het toch beter is om het aantal zonnepanelen aan te passen op je verbruik.
“Kijk naar hoeveel je verbruikt, en pas je aantal zonnepanelen hierop aan zodat je ongeveer oplevert wat je verbruikt.”
“Kijk goed naar je verbruik en stem hier 't aantal panelen op af ipv hele dak vol ivm veranderingen in 't terugleveren.”
“Neem er zoveel als in verhouding staat tot je energieverbruik en leg niet per definitie je dak vol.”
Maak gebruik van piekuren en zet je zonnepanelen soms even uit
Zonnepanelen zorgen voor het grootste deel van het jaar voor goedkope zonnestroom, die ontzettend welkom is. Er zijn echter momenten, vooral in het voorjaar en de zomer, waarop we gezamenlijk meer zonnestroom produceren dan dat op die momenten eigenlijk nodig is. Dat kan op lokaal en landelijk niveau zorgen voor problemen op het stroomnet en uitval van zonnepanelen. Dat weerhoudt consumenten en bedrijven ervan om te investeren in zonnepanelen, terwijl er het grootste deel van het jaar juist nog veel meer zonnestroom nodig is.
Daarom kan het goed zijn om zonnepanelen op extreem zonnige momenten tijdelijk even uit te (laten) zetten. Zo ontstaat er over de hele linie meer ruimte voor zonnepanelen. Bij Zonneplan gaat het uitzetten van omvormers automatisch en krijg je daarvoor vergoedingen.
“Een verbruiksapp installeren en gebruik maken van piekuren.”
Conclusie
Zonnepanelen kopen is (ondanks alle verhalen nog steeds) een uitstekende stap richting duurzaamheid en financiële besparing. Volgens het Drawdown-project behoren zonnepanelen tot de top 10 van meest effectieve manieren om CO2-uitstoot te verminderen.
Uit een enquête onder mijn volgers blijkt dat Zonneplan als beste uit de bus komt vanwege de goede service, snelle installatie en gunstige prijs-kwaliteitverhouding.
Bij de aanschaf van zonnepanelen is het belangrijk te letten op de kwaliteit, duurzaamheid en efficiëntie van de panelen. Tier One-zonnepanelen van gerenommeerde fabrikanten zijn het meest betrouwbaar en behouden na 25 jaar nog 75-80% van hun capaciteit. Daarnaast is de keuze van een goede omvormer cruciaal voor de efficiëntie en het omgaan met schaduwwerking.
Samenvattend, het kopen van zonnepanelen biedt zowel milieu- als financiële voordelen. Het is belangrijk om goed onderzoek te doen, verschillende offertes te vergelijken en te kiezen voor een betrouwbare aanbieder. Maak je niet druk om eventuele terugleverkosten; je haalt er sowieso voordeel uit. Zorg voor goed onderhoud en advies over de plaatsing en aansluiting om het maximale rendement uit je investering te halen.
Dit artikel is onafhankelijk geschreven in 2021 en in 2024 bijgewerkt in samenwerking met Zonneplan. In 2021 kwam Zonneplan al als beste uit mijn onderzoek.
Jelle Derckx
auteur + spreker — Met een hoofd vol zorgen vertrok ik in 2011 voor een reis naar Brazilië en las daar het boek 'Denk groot & word rijk’ van Napoleon Hill. Het boek en de reis veranderden mijn leven compleet. Terug in Nederland ging ik bloggen om net als Napoleon Hill anderen te helpen en te inspireren. In 2018 schreef ik het boek ‘Verlangen naar minder' (15.000+ exemplaren verkocht) over mijn zoektocht naar een bewuster en duurzamer leven. Benieuwd naar mijn favoriete boeken? Bekijk ze hier!
Related Posts
Claire’s capsule wardrobe
Tellus in metus vulp utate eu scele risque felis. Nunc scele risque vi
Mijn grootste frustratie
Tellus in metus vulp utate eu scele risque felis. Nunc scele risque vi
Claire’s zoektocht van fast fashion naar slow fashion
Tellus in metus vulp utate eu scele risque felis. Nunc scele risque vi
Zo stem je met je portemonnee voor een betere en mooiere wereld
Tellus in metus vulp utate eu scele risque felis. Nunc scele risque vi
Hoe gaan minimalisme en kopen samen?
Tellus in metus vulp utate eu scele risque felis. Nunc scele risque vi
Alles over de terugleverkosten van zonnepanelen
Heb jij zonnepanelen op je dak? Dan weet je misschien al dat sinds ein