
Alles over de terugleverkosten van zonnepanelen
Heb jij zonnepanelen op je dak? Dan weet je misschien al dat sinds eind 2023 steeds meer energieleveranciers zijn begonnen met het invoeren van terugleverkosten. Dit betekent dat je minder geld krijgt voor de stroom die je teruglevert aan het net. In dit artikel lees je alles over de terugleverkosten en waar je op moet letten.
Inhoud
Laatste update — 18 juli 2024
Goed om te weten: terugleverkosten betekenen niet dat je onderaan de streep moet betalen voor je zonnestroom. Je ontvangt nog steeds een vergoeding voor de stroom die je teruglevert. Die valt alleen wat lager uit, doordat er nog kosten af gaan.
Ook goed om te weten: de terugleverkosten worden verboden vanaf het moment dat de salderingsregeling stopt in 2027. Als consument krijg je dus nooit te maken met terugleverkosten en niet meer mogen salderen tegelijkertijd. Daarnaast gebruik je een deel van je gratis zonnestroom direct in huis, waarmee je dus altijd bespaart t.o.v. iemand zonder panelen, ongeacht wel of niet salderen en wel of geen terugleverkosten. Uit berekeningen van Zonneplan blijkt dat zonnepanelen door zelfconsumptie alleen al in de meeste gevallen zo’n 40% van je elektriciteitsrekening dekken.
Wat zijn terugleverkosten?
Terugleverkosten zijn de kosten die je betaalt aan je energieleverancier voor de stroom die je met je zonnepanelen teruglevert aan het elektriciteitsnet. Zonder deze kosten blijft het net stabiel en in balans alleen draait de energieleverancier dan verlies op het stabiel houden van het net.
Waarom zijn er terugleverkosten? Hoe is het ontstaan?
Het aantal zonnepanelen in Nederland is enorm gestegen de afgelopen jaren. Wist jij bijvoorbeeld dat Nederland vandaag de dag meer zonnepanelen heeft dan het hele continent Afrika? En wist je dat Nederland de hoogste dichtheid aan zonnepanelen heeft per inwoner ter wereld?
Er liggen nu zonnepanelen met een totaal vermogen van 25 gigawatt op Nederlandse daken. Dat zijn 3 miljoen huishoudens en ongeveer 35 tot 40 procent van Nederland. Dit is flink, aangezien het hoogtepunt van de stroombehoefte in Nederland ongeveer 20 gigawatt bedraagt. Op zonnige dagen kan het land dus volledig draaien op zonne-energie. Wow.
Oorzaak van de groei van zonnepanelen
De enorme groei van zonnepanelen komt onder andere door de energiecrisis en de oorlog in Oekraïne. Een andere belangrijke factor is de financiële aantrekkelijkheid van zonnepanelen de afgelopen jaren. Zonnepanelen zijn een aantrekkelijke investering. Gestimuleerd door o.a. de salderingsregeling. Dit is een overheidsmaatregel om de koop van zonnepanelen te stimuleren is een belangrijke schakel geweest voor de exponentiële groei.
Tennet, de beheerder van het hoogspanningsnet, heeft zijn prognose verhoogd naar 35 gigawatt extra capaciteit aan zonnepanelen in 2033. Dit betekent dat er over tien jaar totaal bijna 70 gigawatt aan zonnepanelen zal liggen, wat overeenkomt met 3,5 keer het huidige energieverbruik van Nederland.
De salderingsregeling uitgelegd
Ik noemde al de salderingsregeling die o.a. heeft gezorgd voor de enorme groei aan zonnepanelen. De salderingsregeling is ook een belangrijke reden voor de invoering van terugleverheffingen. De salderingsregeling maakt het namelijk mogelijk om stroom die je opwekt en aan het elektriciteitsnet levert (omdat je het zelf niet gebruikt) weg te strepen tegen de stroom die je wel van het net afhaalt op het moment dat de zon niet schijnt. Het resultaat is dus dat je dure energie (grijze) krijgt en goedkope (hernieuwbare) energie levert.
Voor de consument is dit een uitkomst, maar voor de energiebedrijven is dit een probleem, omdat zij die (hernieuwbare) energie van jou moeten afnemen en jou de dure grijze stroom moeten leveren. Dat wordt dan vervolgens doorberekend aan mensen zonder zonnepanelen. Hierdoor zijn ze dus begonnen met een terugleverheffing.
Vandebron was de eerste energieleverancier die hier mee begon. Later volgden Budget Energie, Delta Energie, Eneco, Energiedirect.nl, Energie VanOns, Engie, Essent, Gewoon Energie, Innova Energie, Mega, OM Energie, Oxxio, Powerpeers, Pure Energie, UnitedConsumers, Vattenfall en Vrijopnaam.
Een ander voordeel van de salderingsregeling voor de consument (maar een nadeel voor de overheid) is de energiebelasting. Als je saldeert (teruglevert aan het net) dan hoef je over die energie die je hebt afgenomen ook geen energiebelasting te betalen. Hierdoor liep de overheid steeds meer belastinginkomsten mis.
Waarschijnlijk was er daardoor ineens het nieuws dat het kabinet de salderingsregeling per 2027 gaat afschaffen. De onduidelijkheid en de aankondiging van deze maatregel hebben geleid tot een flinke terugval in de vraag naar zonnepanelen. Mensen wachten nu over het algemeen met de aanschaf tot er meer duidelijkheid is, terwijl het nog steeds gewoon een aantrekkelijke investering blijft. Gelukkig zijn er nog vele Nederlanders die wel zonnepanelen nemen. En dat is ook terecht.
Eerder schreef ik het artikel ‘Waar kun je het beste zonnepanelen kopen? + tips van kopers'. Hier vind je de beste aanbieders en adviezen en ervaringen van kopers die al zonnepanelen hebben aangeschaft.
Onbalanskosten
Een andere reden voor de terugleverheffing zijn de onbalanskosten. Deze kosten ontstaan wanneer de werkelijke vraag naar en aanbod van stroom afwijken van de vooraf voorspelde hoeveelheden. Vooral het aanbod van zonne-energie kan sterk variëren door bijvoorbeeld onverwachte bewolking, wat leidt tot extra kosten voor energieleveranciers om het net stabiel te houden.
Met Powerplay van Zonneplan wordt jouw omvormer (die de stroom afkomstig van zonnepanelen omzet in elektriciteit die geschikt is voor gebruik) automatisch uitgeschakeld bij negatieve uurprijzen. Zo behaal je maximaal rendement met strategisch terugleveren. Deze innovatieve oplossing van Zonneplan biedt een extra manier om te profiteren van je zonne-energie zonder terugleverkosten te hoeven betalen.
Wat zijn de terugleverkosten per energiebedrijf?
Wat betaal je nou ongeveer aan terugleverkosten per jaar? Het gemiddelde aantal kilowattuur (kWh) dat een Nederlands huishouden opwekt met zonnepanelen ligt rond de 3.000 tot 3.500 kWh per jaar. Dit is gebaseerd op een gemiddeld systeem van ongeveer 10 zonnepanelen met een totale capaciteit van 3.500 wattpiek (Wp). Laten we voor de berekening even 3.250 kWh per jaar nemen.
Van de opgewekte stroom met zonnepanelen wordt gemiddeld 70% teruggeleverd aan het net. Met deze berekening kom je uit op een gemiddelde teruglevering per jaar per huishouden van 2.275 kWh. Laten we dit afronden naar 2.300 kWh.
Geschatte terugleverkosten per jaar bij Greenchoice: 230-250 euro afhankelijk van je contract.
Geschatte terugleverkosten per jaar bij Eneco voor een gemiddeld huishouden: 230 euro.
Geschatte terugleverkosten per jaar bij Essent: 240 euro.
Geschatte terugleverkosten per jaar bij Vattenfall: 220 euro.
In tegenstelling tot deze energiebedrijven biedt Zonneplan dynamische energieprijzen zonder terugleverboete, waardoor klanten aanzienlijk kunnen besparen en efficiënter kunnen profiteren van hun opgewekte zonne-energie.
Wat gaat er veranderen in de toekomst en is het nog rendabel om nu zonnepanelen aan te schaffen?
Het verdwijnen van de salderingsregeling en de invoering van terugleverkosten maken zonnepanelen financieel iets minder aantrekkelijk dan het was. Maar ondanks dat is het nog steeds een goede investering en één van de betere manieren om de energietransitie te versnellen.
Hoe kom je van de terugleverboete af?
De meeste energieleveranciers met terugleverkosten zijn traditionele leveranciers met vaste prijzen. Dynamische contracten hanteren geen terugleverboetes. Wil je dus voor altijd van die terugleverboete af zijn? Stap dan over naar een dynamische energieleverancier.
Bij dynamisch zijn er twee partijen waarbij je een inkoopvergoeding moet betalen bij teruglevering. Zie dit artikel. Sommige dynamische energieleveranciers rekenen kosten voor het terugleveren van zonnestroom. Zonneplan niet. Meer over mijn overstap naar deze energieleverancier lees je hier.
Conclusie
Het invoeren van terugleverkosten door energieleveranciers betekent dat je minder krijgt voor de stroom die je teruglevert, maar zonnepanelen blijven een slimme investering. Vanaf 2027 wordt de terugleverheffing verboden wanneer de salderingsregeling stopt, zodat je niet met beide kosten tegelijkertijd te maken krijgt.
Ondanks de veranderingen blijft zonne-energie aantrekkelijk door directe besparingen en bijdragen aan duurzaamheid. Het komt er uiteindelijk op neer dat het betalen van een terugleverboete een keuze is. Dé oplossing is een dynamisch energiecontract. Nog beter: met een omvormer van Zonneplan krijg je ook nog de eerder genoemde voordelen van Powerplay.
Dit artikel is geschreven in samenwerking met Zonneplan. Na een onderzoek onder onze volgers bleek dit één van beste aanbieders van zonnepanelen te zijn.
Jelle Derckx
auteur + spreker — Met een hoofd vol zorgen vertrok ik in 2011 voor een reis naar Brazilië en las daar het boek 'Denk groot & word rijk’ van Napoleon Hill. Het boek en de reis veranderden mijn leven compleet. Terug in Nederland ging ik bloggen om net als Napoleon Hill anderen te helpen en te inspireren. In 2018 schreef ik het boek ‘Verlangen naar minder' (15.000+ exemplaren verkocht) over mijn zoektocht naar een bewuster en duurzamer leven. Benieuwd naar mijn favoriete boeken? Bekijk ze hier!
Related Posts
De 5 grootste stappen die je kunt zetten om water te besparen
Tellus in metus vulp utate eu scele risque felis. Nunc scele risque vi
Wat is duurzame kleding en waarom is het belangrijk?
Waarom is duurzame kleding belangrijk? Wat is het? Waar wordt het gema
Wat is de meest duurzame fiets?
Tellus in metus vulp utate eu scele risque felis. Nunc scele risque vi
Claire’s capsule wardrobe
Tellus in metus vulp utate eu scele risque felis. Nunc scele risque vi
Wat is de meest duurzame noise cancelling koptelefoon?
Tellus in metus vulp utate eu scele risque felis. Nunc scele risque vi
Jelle’s capsule wardrobe
Tellus in metus vulp utate eu scele risque felis. Nunc scele risque vi