Zo begin je met minimalisme en inspireer je anderen


Laatste update: 8 januari 2021

Minimalisme, misschien heb je er weleens wat over gehoord en vond je het wel interessant klinken.

Misschien ben je ooit begonnen met opruimen (minimaliseren), maar ben je weer gestopt.

Misschien doet minimalisme je wel denken aan saaie en kale ruimtes zonder meubels en sfeer. Misschien denk je bij minimalisme wel meteen: ‘Ik wil niet minimaliseren, ik wil optimaliseren' en denk je dat je met minimalisme dingen juist gaat missen die heel belangrijk zijn.

Wat je ook denkt over minimalisme, in dit artikel leg ik uit wat minimalisme is en hoe het jouw leven op een positieve manier kan veranderen. Laten we beginnen bij het begin.

Wat is minimalisme?

Minimalisme is een stijl in de architectuur, de muziek en in de kunst maar kan ook een levensstijl zijn. In al deze vormen wordt er uitgegaan van het ‘less is more' principe. Minder instrumenten in een muziekstuk, minder pracht en praal in of op een gebouw, vereenvoudigingen in een kunstwerk. Wat betreft levensstijl schrijft Joshua Becker het het beste in zijn boek ‘Meer door minder':

Minimalisme is dat belangrijk maken wat er voor ons écht belangrijk is en alles verwijderen wat daar niet bij helpt.

Op het gebied van levensstijl is minimalisme dus juist het tegenovergestelde van jezelf iets ontberen of iets missen. Het is je juist richten op dat wat belangrijk en essentieel is. Aan jou om dat uit te zoeken door jezelf de juiste vragen te stellen.

Mijn verhaal met minimalisme

Mijn eerst contact met minimalisme begon na een verhuizing en een enorme interesse voor persoonlijke ontwikkeling. In de zomer van 2011 had ik in Brazilië ontdekt dat lezen over persoonlijke groei je leven 180 graden kon laten draaien. Doordat ik na mijn reis meteen ging verhuizen kwam ik erachter dat ik veel spullen had verzameld in mijn leven. Ik begon te ‘googelen', zoals velen dat doen en kwam op de blog van Leo Babauta terecht: zenhabits.net. Leo inspireerde mij meteen om te gaan beginnen met het versimpelen van mijn leven. En dat deed ik.

Op 17 maart 2013 begon ik met mijn blog lijstjes.info en op 1 juli begon ik samen met drie vrouwelijke bloggers de 100 Thing Summer Challenge. Zoveel mogelijk spullen opruimen die ik niet gebruikte en die geen waarde toevoegden. Dat was het doel, om uiteindelijk naar de 100 spullen te gaan.

Na de challenge had ik enorm veel opgeruimd en kwam ik uit op 150 spullen. Uiteindelijk telt het aantal niet. Het gaat erom dat je overhoudt wat je gebruikt en wat waarde en plezier toevoegt. Of dat nou 1000 of 100 spullen zijn. Ik was besmet door Leo Babauta en mijn eerste opruimacties. Besmet met een heel gezond virus en ik was nog lang niet klaar met deze stijl van leven.

Het begon voor mij allemaal met spullen dus. Toch is dit niet waar minimalisme alleen om draait, spullen wegdoen is het topje van de ijsberg, maar dat ontdekte ik later pas. Ik raad je dus aan om ook te starten bij jouw spullen. Het is de meest tastbare en effectieve manier om met minimalisme te beginnen.

Beginnen met opruimen (ontspullen)

1. Schrijf op waarom je dit belangrijk vindt

Het helpt om op papier te zien waarom we dit willen gaan doen. Schrijf voor je gaat beginnen op waarom je dit proces wil starten. Een voorbeeld: ‘Ik wil minder tijd kwijt zijn aan het organiseren van mijn spullen'. Hang dit ergens in huis zodat je eraan herinnerd wordt.

2. Begin bij één ruimte in je huis en begin klein

Begin bij de spullen die je het makkelijkst kunt wegdoen. Het begin is namelijk de belangrijkste stap. Dan realiseer je je hoe krachtig het is. In dit artikel vind je meer tips over beginnen en een einde maken aan constant opruimen.

3. Begin met spullen die je dubbel hebt

Naast de makkelijke ruimtes en de makkelijke spullen is het ook makkelijk om met spullen te beginnen die je dubbel hebt. Waarom twee blenders hebben als één het werk al doet?

4. Deel je verhaal met anderen

Tijdens de 100 Thing Summer Challenge was het voor mij van waarde om het verhaal met lezers te kunnen delen. Hoe kun jij dit enthousiasme met mensen om je heen delen?

Lees ook dit artikel: ‘Waarom zou je ontspullen?'. Het staat vol met vragen die je jezelf kunt stellen tijdens het ontspullen.

Na het drastisch opruimen had ik nog moeite met spullen met emotionele waarde, mijn smartphone, maar ook met cadeau’s op verjaardagen en het simpel houden van mijn digitale omgeving en documenten.

Hier per onderwerp mijn verhaal.

Spullen met emotionele waarde

Klasgenotenboekjes, oude liefdesbrieven en kaartjes bleven over na het drastisch opruimen. Bij deze een stuk uit de 100 Thing Summer Challenge:

“Ik was van plan om al mijn boeken, scripts, notities en liefdesbrieven die emotionele waarde hadden te bundelen in een groot boek: het emo-boek. Dit tot grote schrik van mijn vriendin en vader die me sterk hebben geadviseerd om deze spullen niet te bewerken en ze intact te houden. Ik heb er nog eens over nagedacht en ze hebben gelijk: het is het waard om deze spullen mijn hele leven achter mijn kont aan mee te dragen”.

Ik werd overgehaald door mijn omgeving maar de drang was te sterk om toch door te gaan. Helemaal na het lezen van dit stuk uit het boek ‘Opgeruimd!' van Marie Kondo:

“Gooi al die brieven weg die je jaren geleden van een vriend of vriendin hebt gekregen. De taak van die brief is bij ontvangst al volbracht. Degene die hem geschreven heeft, weet inmiddels niet eens meer wat hij of zij heeft geschreven of dat die brief überhaupt bestaat. En wat betreft accessoires die je ooit cadeau kreeg: die houd je alleen als je er oprecht blij van wordt en niet omdat je een vroeger vriendje maar niet kunt vergeten; dan kun je het beter wegdoen.”

Bijna alle brieven en kaarten gaven mij geen ‘pure joy’ meer. De brieven waren de waarde kwijtgeraakt door de tijd. Dus besloot ik deze brieven te zien als Snaps op Snapchat of Stories op Instagram. Dit zijn beelden of video’s die 24 uur lang beschikbaar blijven en dan verdwijnen.

Ik begon met het inscannen van al mijn brieven en kaarten en zette deze bestanden in een map op mijn computer: EMO.

Uiteindelijk bleven er 5 spullen over:

1. Een album van mijn overleden tante met foto’s van de Efteling
2. Het toegangskaartje van het concert van Michael Jackson in 1992
3. Een map met diploma’s en onderscheidingen
4. Een voorleesboek
5. Mijn knuffel

Het album van mijn overleden tante heeft een speciale plek in ons huis. Het ligt op een plek waar je het kan openslaan. Het kaartje van het concert van Michael Jackson heb ik ingelijst en opgehangen. Het was één van de mooiste momenten uit mijn jeugd om daar bij te zijn en daar wil ik elke dag aan herinnerd worden. Het concertticket is een bezitting met extreme emotionele waarde. Een bezitting die iets belangrijks zegt over mijn leven. Een bezitting die gaat over mijn liefde voor muziek, dans en mijn bewondering voor deze wereld die te mooi is om kapot te maken.

Al mijn diploma’s en onderscheidingen liggen in een la. Het geeft een aantal belangrijke prestaties weer, maar die hoef ik niet per se tentoon te spreiden aan anderen. Het voorleesboek ligt in huis te wachten op … een toekomstig kindje waar ik het aan mag voorlezen samen met mijn knuffel. Want een paar spullen moet je gewoon doorgeven aan het nageslacht.

De rest van mijn spullen met emotionele waarde heb ik ingescand en zij staan netjes als bestanden op mijn computer. Dit om de herinneringen te triggeren als ik dat wil.

Welke spullen hebben voor jou extreme emotionele waarde? Welke spullen vertellen een verhaal over jouw leven? Vind ze en laat ze niet ondergesneeuwd liggen. Deze spullen geven je kracht. Kracht om door te gaan op jouw pad.

Minimalisme en social media

Minimalisme en social media. Gaat dat wel samen en hoe combineer ik dat? Hoe zorg ik dat ik er niet te veel tijd aan kwijt ben en er echt iets uithaal?

Social media is voor mij inspireren en geïnspireerd worden. Met growthinkers wil ik jou inspireren om bewuster te gaan denken en om vervolgens te komen tot groei, tot de essentie en tot een duurzamer leven. Social media is voor mij een tool om deze boodschap over te brengen.

Social media is een hamer

Ik zie social media als een hamer. Een hamer om een spijker mee in de muur te slaan. De ene keer sla ik raak en de andere keer mis. Met de hamer kan ik mijn volgers bereiken en hopelijk de ander inspireren. Ik kan iets uitzenden wat de ander waarde geeft of helpt. Maar ik kan met de hamer ook tegen mijn vingers aanslaan.

Belangrijke vragen voor mij zijn:

• Met dat wat ik nu de wereld in stuur, geef ik daarmee waarde aan de ander? Of is het meer ‘Kijk mij eens dit doen of kijk mij eens dat zijn’?

• Gebruik ik social media nu als een vlucht voor iets wat ik eigenlijk wil gaan doen of levert het inspiratie en goed contact op?

Ik vind het heel fijn om via social media één op één contact te hebben met anderen. Door te luisteren en vragen te stellen weet ik wat er speelt en waar ik anderen mee kan helpen of inspireren.

Geïnspireerd worden

Ik volg alleen de mensen die mij inspireren. Het is voor mij belangrijk om mensen te blijven ontmoeten die mij inspireren en daar kun je social media heel goed voor gebruiken. Inspireert hij of zij mij en krijg ik hier energie van? Let's drink coffee!

Blijf absoluut dat voordeel zien van het medium. Je kunt met (bijna) iedereen contact opnemen en vervolgens de ander uitnodigen om eens koffie te drinken. En als je meer mensen in je leven omarmt die jou inspireren dan kan dat je hele leven veranderen.

De valkuil is dat ik me op de verkeerde manier laat inspireren. Dat ik me ga vergelijken met anderen op zo’n manier dat ik er niets aan heb. Dat ik me juist ga afsluiten van de wereld en van de ander. Merk ik dat ik dit doe? Dan lees ik dit stuk uit het artikel ‘Tips voor een fysiek en mentaal gezonder leven’:


Iedereen volgt zijn eigen pad. Loop je eigen pad zonder het te vergelijken met anderen. Je met anderen vergelijken heeft gewoonweg geen zin. Vaak vergelijk je je met mensen waar je jaloers op bent. Weet dat jaloezie een verkapte omleidingsroute naar jouw eigen ambities is. Welke ambitie is dit en kun je daar vandaag mee aan de slag?

Wees blij dat deze inspirerende mensen er zijn. Dat ze niet de hele dag niets doen maar hun inspanningen laten zien aan de wereld, net als jij. Dat ze net als jij bezig zijn met deze onderwerpen en ze zich hiervoor inzetten. Geniet van hun succes en het geluk dat ze de wereld geven. Omarm en betrek ze bij jouw leven. Wie weet tot welke mooie dingen jullie samen kunnen komen. We zijn allemaal anders, uniek en geweldig. En daarnaast: het leven is te mooi en te kort om jaloers te zijn.

Of zoals Jiddu Krishnamurti het zo mooi zegt in zijn boek ‘Bevrijd van het bekende':

If I am all the time measuring myself against you, struggling to be like you, then I am denying what I am myself.


Welke platforms gebruik ik het meest?

Op Instagram en Twitter word ik op dit moment het meest geïnspireerd en kan ik heel makkelijk direct contact maken. Op Facebook word ik minder geïnspireerd. Daar volg ik hoofdzakelijk pagina’s en zit ik in groepen die mij interesseren.

Op het gebied van social media gaat privé en zakelijk bij mij door elkaar heen. Mijn werk is mijn leven en mijn leven is mijn werk. Mijn doel is om dit werk altijd te willen en kunnen blijven doen. Alles is dus in principe zakelijk. Alleen op Facebook heb ik een privé account met alleen vrienden die ik in het echt heb ontmoet.

De balans tussen creëren en consumeren

Om iets uit te zenden zal ik moeten blijven creëren. En ik houd van creëren. Balans houden tussen de tijd die ik spendeer aan social media en de tijd die ik spendeer om geconcentreerd aan iets te ‘werken zonder afleidingen’ is daarom voor mij essentieel.

Waakzaam blijven en kijken wat social media met mij doet en vervolgens weer kiezen om over te gaan op ‘werken zonder afleidingen’. Want dan maak ik de mooiste dingen.

Al mijn notificaties staan sowieso altijd uit en ik gebruik tools zoals Self Control, Tabagotchi en News Feed Eradicator om de focus op mijn laptop te houden voor het goede. Ik sluit alles af en ga vervolgens aan het werk. Deze taak geef ik mezelf vaak 2 tot 3 uur lang.

Ik heb geen regels zoals: ‘ik mag alleen mijn mail checken na 13.00' of ‘ik mag alleen mijn social media checken tussen 19.00 en 20.00'. Ik ben iemand die houdt van de flow van het leven. Je kunt het leven niet plannen, het leven gebeurt je terwijl je andere plannen maakt.

Social media is voor mij inspireren en geïnspireerd worden en ook dat is niet te plannen.

Cadeau’s op verjaardagen en feestdagen

Ik krijg nog steeds weleens cadeau’s die ik eigenlijk niet wil op mijn verjaardag. Dit zal altijd nog weleens gebeuren maar ik weet wel hoe ik het beste kan zorgen dat dit zo min mogelijk voor komt. Zorg dat je op voorhand al communiceert wat je met je verjaardag en andere feestdagen wil. Vertel je familie en vrienden over jouw avontuur met opruimen en deel het met enthousiasme. Ervaring leert dat je dan ook de mensen om je heen inspireert.

Dit zijn drie voorbeelden van dingen die je kunt vragen.

1. Geld voor een goed doel.

Op mijn 31ste verjaardag heb ik iedereen gevraagd om water te geven aan mensen die geen toegang hebben tot schoon drinkwater.

2. Een ervaring.

Samen een weekend weg. Een ticket voor een concert of een festival. Een ervaring is een nieuw avontuur voor jou en die ander(en).

3. Een consumable.

Iets wat je kunt consumeren. Chocolade of een fles wijn bijvoorbeeld. You name it. Het blijft niet ergens liggen want het wordt opgegeten of opgedronken.

Stel het communiceren niet uit tot het te laat is. Betrek ze bij jouw avontuur.

Digitale documenten

Het aantal foto’s dat we per dag maken is exponentieel gestegen. De enige oplossing is op voorhand heel selectief zijn. Bekijk je foto’s meteen als je ze gemaakt hebt en bepaal gelijk of je ze wil bewaren. Zo niet dan gaat hij rechtstreeks de prullenbak in. Dit zorgde ervoor dat ik 2.000 foto’s maakte tijdens mijn wereldreis van 5 maanden, en niet 10.000. Als je op voorhand selecteert is het veel makkelijker om het op te slaan.

Koop een goede externe harde schijf en gebruik deze als backup. Gebruik ook de cloud (ik gebruik Google Drive) en houd je laptop of pc zo leeg mogelijk. Want hoe leger je apparaat is, hoe sneller het draait.

Minimalisme en een smartphone

De smartphone verslaving is een serieus ding tegenwoordig. Laat ik beginnen met dat ik de technologie van nu geweldig vind maar dat het een middel blijft dat je ergens voor kunt inzetten. Wáár we het voor inzetten, dat blijft voor iedereen enorm verschillend en is ook het gevaar van deze verslaving.

Ik merk bijvoorbeeld dat ik niks gedaan krijg als ik de hele dag rondhang op social media. Daarom zorg ik dat ik sowieso al mijn notificaties uit heb staan voor die apps die ervoor zorgen dat ik minder productief ben zoals Instagram, Twitter en Facebook.

WhatsApp, de belangrijke apps, mijn telefoon en berichten staan wel aan. In Indonesië dook ik een zwembad in met mijn smartphone nog in mijn zak. Eerst was er lichte paniek maar daarna zag ik het als een bevrijding. Het was heerlijk om twee maanden even zonder smartphone te leven en te merken dat het allemaal makkelijk zonder kan.

Ik merkte op reis dat ik in Nederland weer kritischer wilde worden op het deelnemen aan WhatsApp groepen. Nu ben ik alleen onderdeel van de essentiële groepen (familie, vrienden en werk). Geen sidegroup-apps met allerlei andere onderwerpen.

Het enige wat nu binnenkomt op mijn telefoon is dus WhatsApp en telefoontjes of smsjes. Daarnaast maak ik bewust andere apps belangrijker. Apps die gaan over gezondheid. Ze krijgen een prominentere plek op mijn telefoon zodat ik ze meer zie. Het is aan te raden om bij deze belangrijke apps wel notificaties aan te zetten want je wil tenslotte wel herinnerd worden aan dat wat essentieel is.

Advertenties

Een advertentie voor een dure auto die jou het gevoel geeft dat je niet goed genoeg bent zonder? Liever niet. Ik raad je aan om advertenties te filteren. Probeer zoveel mogelijk aan te trekken wat past bij jou. Filter, blokkeer, unsubscribe en laat dat los wat niet bij jou past. Leef het leven waar jij naar verlangt en kijk of advertenties je daarbij kunnen helpen. Maak dat belangrijk wat er voor jou écht belangrijk is en verwijder alles wat daar niet bij helpt.

Anderen inspireren met minimalisme

Wat als je omgeving niet openstaat voor inspiratie en niet helpt bij jouw groei? Als je vooral negativiteit als antwoord krijgt op jouw veranderingen. Wat doe je dan?

Ik merkte dat dit onderwerp steeds terugkwam op de twee events die ik heb georganiseerd. Jij wil veranderen, maar je omgeving remt je. Dat kan een partner, familie of vrienden zijn.

Ik geloof er voor 100% in dat wij allemaal willen veranderen, en willen groeien. We kunnen twee dingen doen: die drang om te veranderen wegdrukken of het aangaan.

Blijf altijd in verbinding

Op het event ‘Minimalistisch en duurzaam leven’ sprak ik met een stel dat zich had afgesloten van familie door alle negativiteit en kritiek. Ze waren uit contact en uit verbinding geraakt en sloten zich liever af op verjaardagen en gelegenheden.

Tegen hun heb ik gezegd: ‘Blijf altijd in verbinding’.

Laten we beginnen met het feit dat negativiteit bij die ander ligt en niet bij jou. Maak het niet van jou, maak het niet jouw probleem. Het is het probleem van de ander en jij kunt de ander niet veranderen, je kunt de ander wel inspireren of waarde geven.

Als je je dit beseft dan kun je de stap nemen om de ander te begrijpen. Waarom is hij of zij zo negatief en hoe zou ik daarbij kunnen helpen? Zie vervolgens het zoeken naar inspiratie voor de ander en waarde geven als een spel en niet als jouw levenstaak of levensmissie.

Met een levenstaak maak je het zwaar, met een spel wordt het licht. Een spel dat niet makkelijk is, maar moeilijk op een leuke manier. Want als een spel te makkelijk is, dan is het niet uitdagend meer.

1. De negativiteit ligt bij de ander

Laat ik het voorbeeld geven van mijn eigen neef. In 2011, aan het begin van mijn rigoureuze veranderingen was hij sceptisch en stelde hij de kritische vragen die je verwacht. Vragen als:

‘Maar hoe ga je nu je geld verdienen?’
‘Sluit dit wel aan op de maatschappij?’
‘Krijg je hier geen spijt van?'
‘Waarom ontneem je jezelf die dingen?’
‘Ben je wel gelukkig nu?’
‘Is dit wel verstandig?’

Het zijn allemaal vragen die bij die persoon ontstaan vanuit een eigen wil om te groeien en te veranderen. Je dit beseffen is enorm belangrijk. De negativiteit komt niet voor niets uit hem of haar. Negativiteit, kritiek, grapjes ten koste van een ander, irritatie en boosheid komt vaak omdat de ander iets wegdrukt en niet accepteert. Elk mens wil veranderen.

Al deze emoties (jaloezie, kritiek, irritatie en boosheid) zijn feedback op het leven dat je nu leeft en geven jou de volgende boodschap:

Ga hiermee aan de slag, verander op dit vlak en kom in actie.

Waarom raken oude mensen verbitterd? Omdat ze niet zijn gegroeid en niet zijn veranderd. Omdat ze nooit volledig konden groeien of bloeien door eigen angsten (zelf gecreëerd of door anderen) die in de weg zaten. Omdat ze nooit veranderingen in gang hebben gezet maar zich hebben neergelegd bij de situatie.

2. De ander inspireren of helpen

Stel je voor: je zit op een verjaardag en iemand stelt jou een kritische vraag over hoe jij nu leeft. Probeer dan vooral te praten over hoe deze verandering jou gelukkiger heeft gemaakt en schiet vooral niet in de vecht -of vluchtmodus.

Vechten of vluchten is een energie die je vervolgens uitzendt naar de ander en die de ander alleen maar voedt en bevestigd in de kritische opvattingen. ‘Zie je wel, hij is eigenlijk helemaal niet gelukkig met deze verandering, had ik toch gelijk’.

Dus ga niet vechten en ga op een verjaardag niet de helft van de tijd op het toilet zitten, maar deel jouw persoonlijke verhaal en praat vanuit ‘ik’. Vertel de ander hoe het jou geholpen en geïnspireerd heeft. Niet hoe de ander zou moeten veranderen.

Voorbeeld:

‘Ik zag de voordelen van minimalisme en ik wilde me meteen gaan richten op dat wat ik écht belangrijk vond. Toen ik een tijd bezig was met opruimen merkte dat ik meer rust en focus kreeg’.

Praten vanuit ‘ik’ is essentieel. Hierdoor bekritiseer je de ander nooit en kan de ander vervolgens kiezen wat hij of zij meeneemt uit jouw verhaal.

3. De ander waarde geven

Mijn neef kwam vorig jaar kijken toen ik de screening van de documentaire ‘Minimalism’ in Kriterion organiseerde. Daarna kwam hij naar me toe. Hij begreep het. ‘Het gaat om bewustwording’ zei hij.

Omdat ik hem op een bepaalde manier waarde had gegeven met de documentaire legde hij een link. Een link die hij eerst nog niet kon leggen. Ik had het spel goed gespeeld. Ik had naar andere manieren gezocht om hem te inspireren.

Ik was blij, blij omdat ik van hem houd als mijn neef. Laat dit ook een motivatie zijn om in verbinding te blijven. Jij houdt van je familie want familie is altijd met jou verbonden.

Blijkbaar had hij het visuele en de manier van vertellen in de documentaire nodig om het te begrijpen. Iedereen denkt anders en iedereen heeft daardoor andere ingangen. Maak het een spel om die ingangen te zoeken en te vinden. Je weet nooit hoe iemand in elkaar zit.

Benieuwd naar boeken voor meer minimalisme-inspiratie? Lees mijn artikel ‘De 6 beste boeken die ik heb gelezen over minimalisme'.

Deze pagina bevat één of meerdere affiliate links, meer info hierover lees je hier.